Známky jako ve škole osmi vybraným kavárnám udělil letošní mistr České republiky v přípravě kávy Adam Neubauer a dvojnásobná mistryně ČR z let 2005 a 2007 Petra Veselá.
Jaké známky kavárny dostalyJazz Fresh Café..............1- Pro zobrazení podrobného hodnocení každé kavárny vždy klikněte na její název. Podrobný popis toho, jaká má být správná káva a kapučíno čtěte zde. |
Ti si v každém podniku objednali vždy espresso a kapučíno. A podle nich řada kaváren nezvládá přípravu kávy technicky, nebo jim chuť kazí nedostatečně kvalitní káva.
"Většinou mají špatně nastavený mlýnek na kávová zrna. Melou je příliš nahrubo, z kávovaru vše pak teče rychleji, než je třeba," hodnotí celkově olomoucké kavárny Veselá s tím, že ji příjemně překvapila místní úroveň našlehaného mléka do kapučína.
V řadě podniků ji však naopak zklamala nízká kvalita kávy, s čímž souhlasí i Neubauer. "Na spoustě míst by tu kávu lépe připravili, jen kdyby měli lepší surovinu. Takto se ale zasekli a zkrátka nemohou jít výš," přemítá profesionální barista.
Piccolo je český výmysl, v Itálii by nikdo netušil o co jde
Přestože pracuje v jedné z pražských kaváren na Malé Straně, s nadsázkou řečeno se mu dostalo "poučení" od servírky v kavárně City Café na Horním náměstí.
Adam NeubauerKávě a její přípravě se sedmadvacetiletý Adam Neubauer začal věnovat v roce 2004. Z počátku kromě několika českých kaváren sbíral zkušenosti i v podnicích ve Velké Británii. Své úplně první soutěže o titul Baristy roku se zúčastnil v roce 2011. Letos toto mistrovství ČR v přípravě kávy vyhrál a postoupil na mistrovství světa. Dnes pracuje v pražské kavárně Café Lounge na Malé Straně. |
"To jste si měl hned objednat piccolo," obořila se na něj totiž ve chvíli, kdy jí v roli nespokojeného zákazníka vracel velký šálek kávy, který stále řada Čechů mylně považuje za espresso.
To pravé se přitom servíruje v malém šálku, nesprávně pojmenovaném právě jako piccolo. Jde ovšem o český výmysl, takže v italské kavárně by nikdo netušil, o co jde.
Po chvíli Neubauer dostává již správný šálek, nadšený z něj ale není. "Na první pohled nevypadá zle, má hustší tmavou cremu," všímá si barista. Právě barva a pevnost svrchní vrstvičky na hladině espressa - cremy - je jedním z ukazatelů kvality kávy.
"Jsou tu ale světlé flíčky, což znamená, že v posledních vteřinách přípravy kávy do ní tekla už jen voda. Výsledný nápoj je tak přepálený a vodový," hodnotí barista. Celkově pak City Café dostala v testu za čtyři.
Kopec potrhané pěny a černá voda. Mahler opět propadl
Petra VeseláDevětadvacetiletá Petra Veselá je dvojnásobnou mistryní ČR v přípravě kávy. Tuto prestižní soutěž vyhrála v letech 2005 a 2007. Ve svém oboru se zúčastnila i několika mistrovství světa, je držitelkou řady zahraničních certifikátů. Ke kávě se dostala v 19 letech, v Jílovém u Prahy má kavárnu U Zlatého korálku. Založila a vede také školicí středisko, o kávě napsala i úspěšnou knihu. |
Nejhůře ale dopadla kavárna Mahler z Horního náměstí. Kapučíno tady Veselé vyrazilo dech. Na kávě byl doslova naházený kopec potrhané pěny plný bublin. "To je strašné, má být krémová a hladká. A když se dostanu ke kávě, vidím jen černou vodu," mračí se.
Neubauer je na tom s espressem podobně. Nenašel na něm téměř žádnou cremu. "Chuť vodová, nemá žádné tělo, nic specifického. Mají zde špatně nastavený mlýnek. Káva je namletá příliš nahrubo. Voda tak přes ni v kávovaru rychle proteče," říká.
Nekvalitní pěnu kapučína vysvětluje majitel Mahlera František Pavlík selháním obsluhy. Se špatně nastaveným mlýnkem či nízkou kvalitou kávy ale nesouhlasí. "O tom nevím, a to tam chodím na kávu denně. Na mlýnku máme pravidelný servis a nezaznamenali jsme jedinou stížnost," říká Pavlík.
Test olomouckých kaváren uspořádala MF DNES poprvé vloni, ani tehdy však pro místní podniky celkově nedopadl dobře. Na prvním místě tehdy skončila kavárna z někdejšího obchodního domu Prior, nyní sídlí na třídě Svornosti.
JAK ANO A JAK ROZHODNĚ NE. Vlevo dobře připravené kapučíno z Jazz Fresh Café, vpravo kapučíno z Café Mahler s pěnou, kterou do šálku s kávou dodají lžičkou.
Stěhování jí však neprospělo. I tady se na stole objevilo přepálené espresso, na hodnocení tři minus se podepsalo i skořicí nesprávně posypané kapučíno. Letošním vítězem je tak se známkou jedna minus nová kavárna Jazz Fresh Café ze Sokolské ulice.
"Kapučíno tady má dobrou teplotu, správné množství hezké pěny. Všechno je dobře připravené, jen samotná chuť mi osobně nesedí. Ale to není chyba kavárny. Je to na mě už příliš hořké, ale běžný český zákazník má tohle rád. Hořká chuť je u nás pro kávu hodně zažitá," hodnotí Veselá.