Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Manželé vaří marmeládu z cibule i okurek. Přidávají whisky a také kávu

  15:13
Základem jsou kvalitní suroviny z vlastní zahrady nebo od prověřených dodavatelů ze Znojemska. K tomu recepty, třeba na hrušky s chilli nebo džem z okurek, cibule či hroznů. Výsledkem jsou originální výrobky Bouda 1883 manželů Zuzany a Otty Boudových ze Znojma.

Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Úspěšně podnikají tři roky. „Některé recepty máme po pradědečkovi a dalších příbuzných, přizpůsobené dnešním podmínkám. V původních receptech se totiž používalo hodně cukru, jedna ku jedné. Vyšli jsme vstříc době i zákazníkům,“ popisuje Bouda. 

Přímo doma vyrábějí džemy, bezové sirupy, nakládají okurky a kozí rohy, letos poprvé vyzkoušeli i marmeládu z citrusů. Loni prodávali čtyřiačtyřicet druhů produktů, počet se ale každý rok mění - podle počasí a úrody. Ročně vyrobí asi 15 tisíc sklenic.

„Některé suroviny, hlavně meruňky, máme na zahradě u domu, ve kterém naše rodina bydlí od první republiky. Co jsme nezpracovali pro vlastní spotřebu, nosila služka na trh. Marmeládu jsem vařil s mamkou už jako malý a nakládat okurky byla moje práce, prý mi to šlo nejlíp,“ směje se Bouda. I jeho žena přičichla k výrobě marmelády už jako malé dítě.

Hroznových marmelád dvanáct druhů

Podnikání původně vzniklo jako recese. „Oba jsme byli zaměstnaní, ale pak se změnila situace a řešili jsme, co dál, tak jsme se na zavařování vrhli naplno,“ zmiňuje Boudová. Začátky byly náročné a manžele stály hodně bezesných nocí.

„Člověk neví, jestli to dělá správně, a nikde mu neporadí. Máte jen seznamy zákonů, a když ten telefonní seznam čtete popáté, zjistíte, že se vás týkají tři řádky. Než jsme dali dohromady papíry, trvalo nám to půl roku,“ vzpomíná Bouda.

Jen hroznových marmelád vyrábějí dvanáct druhů, objevují a zpracovávají i plodiny pro náš kraj typické, ale upadající pro svoji pracnost v zapomnění - mišpule, kdoule, moruše nebo jeřabiny.

Sezona už jim vypukla. „Začne to okurkami, meruňkami, na podzim hrozny. S tím skončíme na přelomu října a listopadu, pak máme dny, kdy jen etiketujeme a balíme, a to až do Vánoc. V lednu a únoru děláme výrobky z citrusů. V březnu a dubnu je volněji, ale to řešíme účetnictví, přemýšlíme nad novou sezonou a produkty,“ vysvětluje Bouda.

Povidla se vaří dvanáct hodin

Kolik času zabere výroba jedné várky, závisí na surovině. Třeba taková povidla se vaří dvanáct hodin. Moruše jsou náročné na otrhání, šípky zase na pasírování, stejně jako višně, které i nejvíc špiní a při vaření prskají. „Višně kupují i Znojemští, ačkoli tvoří jen hrstku našich zákazníků, protože při jejich zpracování zašpiníte celou kuchyň,“ dodává manželka. Když jsou hrozny, pracují i deset dnů šestnáct hodin denně v kuse.

Nepoužívají žádnou chemii ani želírovací cukry, chtějí se vyhnout všem „éčkům“. Dokonce používají vlastní koňské hnojivo z Popic. Na prvním místě je kvalita suroviny. „Potom vybrat jen to nejlepší, každá bobulka mi projde rukou, všechno je ručně přebrané a krájené. Vaříme ve speciálním kotli, kde teplota nepřesáhne sto stupňů, aby si výrobky zachovaly senzorické vlastnosti,“ zdůrazňuje Bouda.

Letos jsme dělali i džem z třešní s kávou a whisky

Největší konkurencí jim je domácí zavařování jako takové. „A pak hypermarkety s levnými džemy dobarvovanými řepou a nastavovanými jablky. My se soustřeďujeme na kvalitu,“ podotýkají.

Lidé by si měli zvyknout na sezonnost potravin: „Chtějí mít celý rok všechno a ve finále je to tak, že se odrůdy přizpůsobují lidem, ale mělo by to být naopak.“

Top výrobek ze své produkce vybrat nedokážou - každý se hodí na něco jiného. Do dortu džem z višní, do jogurtu kdoule, meruňková verze na palačinky.

„Letos jsme dělali i džem z třešní s kávou a whisky, jahody se šampaňským a vanilkou nebo hrušky s exotickým kořením. Někdo má zase rád kyselejší a dá si džem ze špendlíků,“ krčí rameny Bouda. „Já se vždycky ráda vracím k meruňce,“ doplňuje jeho žena.

Boudovi se těší i na nové výzvy, brousí si zuby třeba na hloh. „Ty malinké kuličky podobné borůvkám budou extrémní záležitost, ale zajímavá,“ očekávají. S otazníkem jsou zatím výrobky z lesních plodů, především proto, že se jim na Znojemsku kvůli suchu moc nedaří.

Ve vývoji je momentálně i okurkový sirup. Ideální na namíchání vinného střiku. Jejich výrobky mohli lidé ochutnat třeba na nedávných okurkových slavnostech ve Znojmě. Jinak přijímají objednávky e-mailem, nakupovat se dá i ve spřátelených e-shopech, ve vinotékách a penzionech. 

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Bohatá, úspěšná, ale sama, říká o Coco Chanel choreograf. Připravil o ní balet

3. května 2024  14:47

Přes deset let vede balet Národního divadla Brno (NdB) slovenský choreograf a bývalý špičkový...

Rok od tragického požáru v Brně: osm obětí připomíná pietní místo u stromu

3. května 2024  12:08

Drobné bílé kamínky, srdíčka, květiny i vzkazy se hromadí u stromu v brněnské Plotní ulici. Ještě...

Vzteklý křeček spadl do bazénu, nechtěl se nechat chytit. Pomohli až strážníci

3. května 2024

Vzácný křeček polní se začátkem týdne zatoulal až na jednu zahradu v brněnské části Komín. Jenže...

Návrat ozdobený hitem. Gudas o širokém kádru, přesilovkách i domácí atmosféře

3. května 2024  7:06

Čtyřicet vteřin po úvodním buly vyjížděl Jesse Puljujärvi s pukem po levé straně a prásk. To se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...