Budoucí řezníky poznáte na Střední odborném učilišti potravinářském v Písnici okamžitě. Jednak jsou oproti svým spolužákům kuchařům - číšníkům v drtivé menšině, nezaměnitelní jsou i svým vzhledem. Zkrátka jsou to pořádní pořezové. Většina z nich pochází z řeznických rodin, otcové některých se sami na této škole řezníky vyučili. Jejich potomci jsou teď odhodláni po vyučení zůstat v branži.
"Uplatnění vždycky najdeme a žrádla je dost," vysvětluje stručně jeden z nich, proč se rozhodli pro obor, o který je tak malý zájem. Zatímco v roce 1977 nastoupilo na škole na obor řezník - uzenář 153 učňů, počty se v průběhu let postupně snižovaly až na 14 žáků, kteří nastoupili v loňském roce. A z nich ještě šest v prváku odpadlo.
Mlynáři vyhynuli, zachraňte řezníky
Vedení učiliště, které jako jediné v metropoli obor zpracovaávajíci maso nabízí, se marně snaží přijít na to, proč je zájem dětí tak malý. "Je to přitom voňavý obor a dnes čistý. Práce s masem je nádherná," tvrdí ředitelka učiliště Milada Valentová, sama vyučená řeznice. Ta je přesvědčena o tom, že když trend bude takto pokračovat, nebude brzy v Praze nikdo, kdo by toto řemeslo ovládal.
Že situace je špatná, potvrzuje i jeden z vyučujících Zdeněk Sedláček. "Potřebujeme vyučené fachmany, ti staří už jdou do důchodu. Dvacet let jsme zaměstnávali Ukrajince, byli levní, ale díky těmhle fachmanům to zvládli. Ale oni už nejsou. Nemáme kým to doplnit," říká Sedláček. Ten vzpomíná na obor, který již zaniknul: "Do roku 2004 jsem měl pekařské učiliště. Tam byla tendence úplně stejná. Končili jsme na 30 až 40 dětech ve třech ročnících, obor mlynář úplně zaniknul. Dneska není," varuje Sedláček.
Podle ředitelky Valentové mohou učni po skončení školy počítat s okamžitým uplatněním a nástupním platem kolem 15 tisíc. "Průměrené hrubé mzdy s finančními odměnami jsou podle průzkumu platů a benefitů Platy.cz u řezníků 17 700 korun za celou republiku, v regionech lze očekávat nižší platy," upřesňuje Kateřina Jaroňová ze společnosti Profesia.cz, s tím, že za poslední rok práci hledalo 124 řezníků. Uplatnění písničtí řezníci nacházejí hlavně v hypermarketech, které s učilištěm spolupracují. Do nich totiž budoucí řezníci chodí už na praxi.
Slabé nátury už odpadly
"Hned první den, co jsou děcka na praxi, jsou na provoze, kde se jich ujme mistr a instruktor. Tam to začne třeba tím, že přivezou půlku prasátka, které tam bourají. To znamená vyřezat něco na řízky, něco na pečínku," přibližuje průběh tříletého studia další z učitelů Oldřich Podehradský. "Pak se dostanou na vařenou výrobu, tedy už ve druháku umí vyrobit tlačenku, párky, špekáčky, jitrnice. A samozřejmě řezník také musí umět to zvíře porazit," dodává Podehradský. Přestože na řezníka se hlásí také dívky, na jatka prý "z estetických důvodů" chodí jen kluci. Má některý z učňů v prváku s jatky a krví vůbec problém? "Takoví už s námi nejsou," říká jeden z učňů.
Škola jde v lovení budoucích řezníků dokonce tak daleko, že láká na vyučení zdarma. Co to znamená? Například to, že ochranné pomůcky - drátěné zástěry nebo rukavice za desetitisíce, které při praxi učni potřebují - si sami kupovat nemusí. "Tohle všechno jim naši partneři zápůjčují. Výuka je tady zdarma, řezníci chodí na placené brigády. Po vyučení mají třináctý plat, týden dovolené navíc, stravenky," vypočítává ředitelka.