Přes 400 lidí o víkendu zjistilo, jak chutná jídlo několik desítek metrů nad zemí. Firma na zážitky - Allegria na Alšově nábřeží v centru Prahy otevřela takzvanou Restauraci v oblacích. Její hosté si tak na speciální plošině ve výšce 50 metrů vychutnali menu šéfkuchaře restaurace Cottocrudo hotelu Four Seasons.
"Tady máte rozmotávač kabelů," vtipkuje personál, když podává číšníkům uprostřed plošiny dálkové ovládání jeřábu. Pánové si nadšeně fotí všechny technické detaily kolem, některé dámy ale blednou.
Všichni jsou při jídle připoutáni čtyřbodovými pásy. Přes výjezdem nahoru absolvují školení bezpečnosti. Netradiční zážitek trvá přibližně hodinu. Za oběd v oblacích zaplatil každý z hostů 3500 korun.
"Tohle není premiéra plošiny v Česku. Už jsme tu několikrát hosty do výšin vyvezli. I v Praze jsme už obědvali v mracích asi třikrát. Jednou dokonce vařil Zdeněk Pohlreich. Když obsluhoval hosty, bylo mu do zpěvu, ale jakmile si sednul na jejich místo, trochu znejistěl," vzpomíná obsluha plošiny. Hosté totiž mají pod nohami jen malé stupátko, kolem něj však už zeje padesát metrů hluboká propast.
Podle Allegrie byl o tuto formu stolování s výhledem na Pražský hrad veliký zájem, a proto chce nabídku letos ještě minimálně jednou zopakovat. Firma Allegria nabízí přes 350 zážitků, z toho 60 se týká gastronomie.
Nabízí také například seskok padákem, lekce golfu, jízdu v terénním vozidle nebo let akrobatickým letadlem. Působí na českém i slovenském trhu.