Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

„UHO“ v pražských školních jídelnách skončí. Magistrát chce změnu

Dětmi nenáviděná omáčka zvaná „UHO“ zmizí z pražských školních jídelen. Magistrát se rozhodl pro změnu, jejíž součástí je i to, že začne přesvědčovat kuchaře, aby se naučili lépe vařit. Vybraný metodik bude zase provádět průzkumy, spolupracovat s jídelnami a kontrolovat potřebný přísun živin a vitamínů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V49l53a36d73i13m27í81r 45Š76t77ě11r30b87a 2482691532337

Skončí "UHO", bude "UBO".;-)

0/0
12.3.2015 23:46

M84a59r13e62k 78T90ů59m74a 4902938506652

Za socialistických 30 korun = socialistický oběd

Myslím, že by nebylo od věci zvýšit maximální sazbu na oběd, tahle sazba už platí dost dlouho (nějakých 8 nebo 9 let) a neodpovídá reálným změnám cen surovin na trhu.

Na druhou stranu bych udělal zákon, který by pod hrozbou sankcí podvody typu UHO doslovně zakázal.

0/−4
8.3.2015 12:04

I19v10a 22K33r77i35s25t53o20f55o33v51á 7765483502142

Jakých 30 korun? To platí rodiče. Na obědy doplácí (stát)? Cena obědu se pohybuje okolo 50 káčé. A za to už se dá koupit i meníčko. U nás ve firmě stojí oběd v závodce 55 korun. A jsou dobré. R^

+1/0
8.3.2015 12:57

K46a54r39e45l 68D77r74d63a 6533885857749

Podle mě UHO není žádný podvod. Je to normální cibulová omáčka k masu, patrně parodie na pepřovou omáčku s cibulí. Je to základ české kuchyně.

+1/0
9.3.2015 6:05

M45i23l37a36n 86L94u21k67e10š 8187630692441

Všeobecně se stravování zlepšilo s odchodem bolševika před 25 lety; já pamatuji přeslazený čaj bromák nebo nevoňavá kolínka s rajskou, ale moje děti se stravovaly již celkem v pohodě. Management jídelny je vždy ten, kdo rozhoduje o kvalitě - ve větším počtu strávníků se dnes dá vařit s racionálními náklady a nevím, proč diskuse vždy sklouzne k UHO, o tom to přece není. Je to o nastavení a vedení jídelny / kuchyně, tedy je to jako vždy o lidech, nikoliv o penězích, protože když jsou šikovní vedoucí pracovníci, pak jde mnohé. Takže i dnes je sice možné vidět nevzhledná a nechutná jídla, ale ta vždy odpovídají tomu, jak nechutný je de facto šéf kuchyně či jídelny... Když si rodiče řeknou a domluví se, problém bývá většinou rychle vyřešen, samotné vedení školy to často až tak nezajímá, ale tlačící rodiče jsou vždy to nejefektivnější řešení... K tomu není potřeba žádná sprostá Krnda či magistrát...

+3/0
8.3.2015 10:46

L38e78n73k13a 79N20a11v52r19á70t53i49l21o30v50á 9321464697338

Souhlasím s Vámi. U nás si dokonce děti mohou napsat, co by chtěly k obědu, svačině atd. Vždy hledáme cestu, která vyhoví spotřebnímu koši a požadavkům dětí  a rodičů. Většinou to vychází  a všichni jsou spokojeni. Polotovary neužíváme - máne to zakotveno i v ŠVP.

0/0
8.3.2015 10:57

K45a38r77e74l 41D94r25d88a 6533395457469

"Tlak veřejnosti" je dle mého pěkný nesmysl. "Veřejnost" se skládá z mlčící většiny a kverulantů, kteří si v principu stěžují na všechno a jsou nejvíc slyšet. Vnucují tak druhým svoji moc a svůj pokleslý vkus. Pokud jídelna striktně jedná podle knihy přání a stížností, jde cestou do pekel.

  U nás se třeba rozhodli zatočit s umělými sladidly. Zavedli klasickou citronádu. Konečně! Okamžitě přiletěl zápis do knihy stížností, jak si dovolují okrádat strávníky a za jejich peníze jim vodu ani neobarvit? Platící má přece právo na "poctivou limonádu". Tak raději pokus o změny rychle stopli. Přitom máme 4 automaty a citronáda byla v jednom. Rv

  Dík takovým kverulantům je třeba u nás neskutečně těžké prosadit v jídelně jakoukoliv změnu od tradiční těžké bolševické kuchyně s UHO. Jsou prostě jedinci, co na takové stravě trvají, změny okamžitě potápí a přes takové lidi vlak nejede, pokud se jejich názory nezačnou brát s hodně velkou rezervou. ;-)

0/0
9.3.2015 6:23

L46e74n74k34a 49N94a88v50r19á74t73i92l14o65v82á 9471824897278

Ve školních jídelnách se vaří dle " spotřebního koše" Je přesně vypočítáno.kdy luštěniny, těstoviny, zelenina ryby a tak dále. Z příspěvku na stravu od rodičů si školní jídelna moc nepolepší -   cca 29 Kč na žáka/ dítě dle věku. Ovšem schopná provozní(vedoucí) školní jídelny, vedoucí kuchařka , která nelení a získává další zkušenosti a recepty si poradí. Prošla jsem několika školami - nyní ve vedoucí funkci a můžu říci, že je to záležitost kuchyně a jejího vedení. Když se chce, jde všechno jde.

Jen je možné, že to jde u nás (Valašsko),ale v Praze ne a není na to třeba vybírat speciální pracovníky. Máme metodiky a ti to dost to hlídají. Jak je možné, že jinde nejsou?

My vaříme zásadně bez polotovarů a strava je bohatá a pestrá. S UHO jsem se nesetkala ani v naší škole, ani v jiných školách v našem regionu.

+2/0
8.3.2015 10:10

K76a70r93e45l 97D98r11d98a 6703835947219

Pestrá strava bez UHO? Jak si dělá legraci odkaz níže, UHO je základem guláše, znojemské, štěpánské, ptáčka, segedínu, cikánské, frankfurtské, burgundské, šumavské, krkonošské... Ve vašem regionu jste se s takovými jídly nikdy nesetkala? ;-D

  Jinak pěkný příspěvek, plný naděje.

  (Posledně jsem dal bagetu za 100 Kč caprese - křupavé italské pečivo, olivový olej, rukola, přidal jsem sušená rajčata. Prostě Itálie. Pak jsem dal poctivou českou bagetu caprese za 32 Kč. Vrstva másla vysoká na palec, česká hutná bageta a čínský salát. Chutnalo to skvěle, asi jako chleba s máslem. Skutečná poctivá kvalita. Tak aby ta kvalita nevypadala ve školních jídelnách takto. V naší jídelně ať uvaří co uvaří, vždy z toho vyjde poctivý "chleba s máslem".) ;-)

0/−1
8.3.2015 10:35

L98e78n34k16a 13N45a55v25r81á50t79i82l35o63v14á 9811374397428

Víte pane Drdo, já si to hlídám - je to moje povinnost už jsem vícekrát vykrtala jídelníček. A navíc - máme metodiky stravování a ti to hlídají z pozice kontrol a proto si to ani nemůžeme dovolit. Je pravda , že rodiče, jejichž děti navštěvují naši školu mi už sděovali " vy si teda tady žerete"... takže takováto vizitka je pro mě nejdůležitější.

Děti jsou spokojené - talíře většinou vyjedené, rodiče také - dokonce si mnozí berou receoty, protože děti ve škole jí a doma ne.

0/0
8.3.2015 10:48

K51a69r48e27l 68D74r79d38a 6353505937899

Věřím a fandím Vám. Ať se Vám daří. ;-)

  Soudím podle zkušeností z mého stravování. Hodně mi to připomíná "Pohlreicha mezi zoufalci" - obrovská poctivá snaha s jídlem, které je zlým snem. Navíc je určitě rozdíl mezi "vařením minutek" a hromadným stravováním. V závodní jídelně jde ale také o vkus a umění osazenstva. A tady podle mě pravidelně narážím. Poctivým jídlem se obecně mezi českými kuchařkami rozumí hutné omáčky, vše zalité máslem a smetanou, hodně smaženého a množství levných surovin, třeba uzenin. Zdravou hrachovou kaši korunuje vždy řádná mastná klobása, zeleninové rizi bizi místo rizota které plave v másle... atd.

  Přijde mi, jak když mám na talíři obrázek "českého nákupního koše", aneb zhmotněná honba za špekáčky za 3,50,-, trvanlivým mlékem za 10,- a haldou nejlevnějších "polských lahůdek". A jak to znám z rodiny, roky vyhlášené kuchařky přesně takto stále nakupují a vaří.

  "Odborníci" v jídelnách, co znám, vaří neskutečně poctivě (a draze), ale já bych za jejich "odbornost" přitom nedal ani zlámanou grešli. Posun od gulášů a svíčkových se roky téměř nekoná. Ostatně, taková jídla patří v českých jídelnách k těm nejvydařenějším a změny dopadají zpravidla hrozně.

  Jenže, jaké změny k lepšímu mohou pak nastat? Dostanu někdy v Česku uprostřed parného léta lehké jídlo překápnuté olivovým olejem nebo opět svíčkovou s ještě větší gardou smetany a s 8-mi knedlíky místo 4? ;-)

0/0
9.3.2015 6:59

L78e35n79k61a 93N35a41v75r44á46t44i12l94o30v24á 9611724457958

My máme ve škole ještě jednu obrovskou výhodu - vaříme v konvektomatech. takže smažíme. když už musíme v páře, k hrachovce podáváme teplou šunku, téměř ke každému jídlu, ke trerému se to hodí, je salát nebo 100% džus, případně neslazená minerálka.A světe div se naše děti milují brokolici, ryby  a třeba i karbenátky nebo sekanou ze soji a fazolovou, či jinou zeleninovou nebo třeba i kvasnicovou pomazánku ke svačině 

Kdokoliv přijde do práce, nejdřív míří do kuchyně, kde voní zelenina, ovoce a  jiné "dobroty". U dětí si ani nemůžeme dovolit špekáčky  nebo uzeniny.

Je to opravdu na provozních a kuchařkách, jak se chtějí angažovat ve zdravém stravování, A udivuje mě, že v Praze, odkud je zřejmě čerpáno do článku takovéto postupy neznají - nebo nechtějí znát ?

A i  ta svičková lze udělat dietně  a přesto výborně bez kopců smetany  a mouky. Vždyť základem je zelenina. :-)

+1/0
9.3.2015 8:10

K27a43r54e61l 69D38r39d16a 6463385657269

Občas zajdu do jedné menzy UK. Od rána tam dennodenně voní cibule jako základ UHO. Až na pár výstřelků se sojovým masem jde o klasickou školní jídelnu připomínající 70.-80. léta 20. století. Zeleniny a ovoce málo. Pobavil mě posledně socialistický zákusek "ježek", taková ta hrouda oslazeného tuku. A budoucí česká inteligence to do sebe nahází a nevidí na tom "reálném socialismu na talíři" vůbec nic divného. Studentská rada pak maximálně řeší třeba víc nápojů či čistotu skleniček.

  Ta netečnost děcek mě šokuje nejvíc. Takže to beru, že napříč Českem a Slovenskem jsou děti vychované na rajských a koprovkách s knedlíkem a na koleji rozhoduje hlad a dotovaná cena.

  Ono je otázkou, zda vůbec chce někdo změny, nejen na straně jídelny, ale i na straně strávníků. ;-)

0/−1
9.3.2015 11:00

L88e41n55k89a 14N98a82v51r87á11t96i65l17o32v14á 9251734537658

Víite, na nás je víc vidět - jsme v menším městě a je fakt, že rodiče vybírají školu i podle jídelníčku - jak nám ukázaly průzkumy. V Praze se to asi víc schová, nicméně  mě překvapilo, že  to tam nikoho nezajímá. Máme plně vybavené kuchyně i pro dietní stravu  a většina z nás jako doplňkovou činnost má stravování pro důchodce a ditení stravování, které prochází i přes přísná kritéria. Omáček málo,knedlíky maximálně 2x měsíčně - ryby,  zelenina, ovoce, pomazánky, vše v přísném režimu a věřte - rodiče si vážně berou recepty, aby mohli dětem doma připravit, co jim chutná.

0/0
9.3.2015 12:15
Foto

Z75d62e15n97k71a 44S80c27h91o64e94n34b38a15e80c27h22l63e73r 33K57r72u61z53o39v41a 6568952617169

Ve svycarsku je to uplne stejny,je to mazec do restaurace ns menicko urcite nechodim.vsechno je z prasku

0/0
8.3.2015 9:42

P35e89t72r 83Š98a50f36r35á57n 9276681289

spíš než kuchaře by spíš měli přesvědčovat vedoucí v kuchyni a v posledku rodiče žáků . neboť zbytné polotovary = kuchařská síla navíc = plat navíc = vyšší cena jídla.

0/0
8.3.2015 8:47

K65a59r32e15l 72D36r11d50a 6853135207799

Jen mě napadá, že jsem o vánocích objevoval ruský salát. Světová kulinářská pochoutka. Češi si ho přetvořili na nepovedený těžký upatlaný "český vánoční bramborový salát". Absolutně netuší jak jeho kvalitu zlepšit a jak má tohle jídlo vlastně vypadat. Své domácí patlaniny vydávají za absolutní rodinné stříbro na které, když někdo sáhne, tak mu urazí obě ruce. Zdejší diskutující se tady seprali jak psi o to, zda patří do takového salátu uzenina nebo nepatří...

  A o tom to v Česku je. Hádáme se do krve o to, který jedovatý odpadek je vhodnější k jídlu, jak bezdomáči u popelnice, místo toho, abychom uměli skutečně řešit kvalitu jídla.

  (Mám to potvrzeno i ze společných obědů EU. Jestli někdo v Evropě své jídlo absolutně neřeší, bere ho jen jako hmotu pro doplnění energie, nasází ho do sebe a letí raději honem makat jak totální hlupák, jsou to v prvé řadě Češi. Jsme podivný národ, udržujeme si pracovní morálku rakouských a německých otroků a k tomu si udržujeme nenáročný vkus spodiny. Což z nás dělá velmi efektivní pracovní sílu. Nejlepší v Evropě. Ale "tlačená hmota" má pak logicky do kulturního jídla několik světelných let daleko. A na tom končí diskuse o kvalitě jídla.) ;-)

+1/−2
8.3.2015 7:23

D42i28t88a 53H53a42n13o33u31s39k58o69v43á 6651318818769

co ta ilustrační fotka? Jestli někdo nechce to "UHO" na fotce, tak já bych si to dala. 

R^

+5/0
8.3.2015 1:37

K84a37r26e15l 87D53r94d93a 6163355837689

UHO = česká kuchyně. Snaha o likvidaci české kuchyně je nesmysl, protože závodky fakticky nic jiného dobře vařit neumí. Dětmi a strávníky není UHO nenáviděná, ale ironicky vysmívaná, což je rozdíl. Takže se bavme maximálně o zlepšení "nepříliš zdravé" české kuchyně.

  Jak vidím "odborníky", beru čagan do ruky. Co odborník, to jiná představa o zdravé výživě. Zpravidla jde jen o hloupé kecy.

  Mám tady vegana s představou skutečně zdravé stravy. Neváhá kupovat potraviny o několik řádů dražší a umí zdůvodnit proč se to vyplatí. Skutečně přimějeme školy vařit zdravé jídlo, děti donutíme aby na takové jídlo přešly a doma nejedly odpadky a čeští rodiče budou rádi platit dětem 150-200 Kč za jeden školní oběd? Jiný výsledek fakticky nemá cenu a je jen lží.

  U nás přes jídelnu prošli stravovací odborníci po vstupu do EU. Cukr a sůl jsou zdravotní problém a nesmí se používat. Ostatně, jídelna je státní a stát má ze zákona o veřejných zakázkách povinnost kupovat nejlevnější suroviny. Pokud máte na trhu polský kompot se sladidly a český jen o málo dražší s cukrem, musí státní jídelna koupit ten polský. (Mohla by sice žádat a obhájit vyšší kvalitu, ale první odborník to shodí s odkazem na škodlivost cukru. Takže je jednodušší nic neřešit a servírovat polský laciný odpad.)

  V naší certifikované "zdravé jídelně" si jiný ochucený nápoj nedáte, než nápoj s umělými sladidly (nebo hořký čaj). Jídlo je zpravidla zcela neosolené. Na talíři si tak musíte dosolit i knedlíky. Zeleninové přílohy nevycházeli dobře finančně, takže prošly vlnou zdražování a dnes si je nikdo pro přemrštěnou cenu nedává. Jedno hlavní jídlo je zpravidla zeleninový salát. Odborníci na výživu ovšem bojují za vyváženou stravu. Součástí zeleninového salátu musí být proto "maso", zpravidla uzenina...

  Nevěřím, že odborníci mohou do školních jídelen přinést zlepšení. Dopadnou jako Pohlreich v dílu o školní jídelně, kdy nebudou mít peníze ani na pitomé italské špagety.

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/UHO

+2/−4
7.3.2015 23:54

B60o64h48d86a62n 13M65a31r46e81k 5135846657934

Pokud tam používají umělá sladidla, tak to není zdravá jídelna!

Když chcete znát názory odborníků, tak si nikdy nedělejte úsudek podle přefiltrovaných mediálních polopravd a jděte radši přímo ke zdroji. Pozor na rádoby odborníky bez vzdělání, kteří propagují módní nesmysly.

+1/0
8.3.2015 1:35

K44a29r73e45l 38D70r78d68a 6183275817629

Ale to není o názorech odborníků. Ty nám mohou být zcela ukradené. Popisuji tristní výsledek, když solidní kuchaři z veřejného stravování projdou odborným proškolením. Co fungovalo se pokazí, kvalita jídel upadne a nakonec se umělá sladidla a jídlo bez soli vydávají za zdravou stravu.

  A takový výsledek stvoří odborníci ve složení hospodářů, vedoucích jídelen, kuchařů, externích odborníků a nejspíš odborníků z nějaké státní kontroly.

  Podle mě, teprve tady lze mluvit o "nenáviděné UHO", tedy o standardních českých jídlech, které celé populaci zkazily za 50 let bolševika vkus. Takže když se sejdou Češi odborníci, vypotí totální pitomost protože absolutně netuší, že mimo UHO existuje i jiná kuchyně. V Česku mají všichni nedostatky ve vzdělání. Je to o českém pokleslém vkusu.

0/−1
8.3.2015 7:04

R36a39d44i57m 59P36o76l49á62š78e92k 9306553139279

No, co se týká soli, je tady v klasických hospodách  a jídelnách i u kupovaných hotových potravin spíš problém s přesolováním. Sůl totiž je významná část chuti většiny jídel a když se přesolí, je chuť takových jídel považována za lepší, výraznější, případně slaná chuť kryje chuť náhražek.

Ta chuť byla utvářena v době, kdy většina lidí pracovala manuálně a tehdy to bylo v pořádku, protože nadbytečná sůl byla při tělesné námaze bez problémů vyloučena potem. Dokonce to mohlo být i něco jako očistný proces organismu, protože sůl vylučovaná do potu s sebou bere z těla i škodliviny.

Ovšem dneska většina lidí manuálně nepracuje a pocení je zejména u bílých límečků ze společensklých důvodů i potlačováno. Takový kancelářník potom k přesolenému obědu si dá u PC dvě kávičky a potom má tou solí zapraný organismus a nemá ho jak vyloučit. Nemá totiž  v organismu dost vody a tudíž než tu sůl vyloučí močí, trvá to hezky dlouho.

Z toho je potom vysoký tlak, infarkty a kdovíco.

Je tedy žádoucí, aby se děcka dnes naučila solit málo a u jídel spíš preferovat tu neslanou část jejich chuti. I když u levných surovin to bývá problém.

+2/0
8.3.2015 7:31

K25a54r47e55l 23D30r32d59a 6603745417899

Ano, tolik odborná obecná pravda. Jen jsem si nevšiml, že by se v kuchařských pořadech zásadně nesolilo. Což někdo dokázal do veřejného stravování prosadit. Asi odborník na své místě. A samozřejmě je lepší chuť kvalitních surovin. Když se vaří z nekvalitních surovin, je sůl to první, co má tuto skutečnost maskovat. U jídla za 25 Kč jsem zvědav, kdy půjde o kvalitní výtečné suroviny dochucené špetkou soli. ;-)

  Zažil jsem dokonce italskou restauraci v centru Prahy, kde jeden čas nesolili, hosté cizinci s tím bojovali. Nakonec jídlo vraceli a odcházeli bez placení. To by přece o své vlastní vůli kuchař nedělal. A pokud šlo o restauraci, kdo mu to mohl nakázat? ČOI? Až tak zákeřně v Česku mohou jednat odborníci?

+1/−1
8.3.2015 7:49

R54a96d80i95m 39P69o79l50á39š91e12k 9346533579879

To mě připadá jako reálný názor z praxe. Teoreticky by zásady pro vedení školních stravovacích zařízení měly být jednotné, ale dovedu si představit, že rozhodující slovo mají vždy jakožto za zřizovatele  úředníci z místní samosprávy. A ti mohou být, kus od kusu, různě  zblblí všelijakýma Bio a Eko nesmyslama nakoukanýma z televize nebo vyčtenýma z Blesku.

Jinak ale podle mně je v zájmu našich potomků je naučit jíst i nekvalitní blafy a naučit je na nich přežívat. Zdravotně ty "blafy" nejsou, dokonce nejspíš ani nemohou být škodlivější než dnešní běžná dětská strava mimo školu, tudíž ani v tom není problém.

A pokud děcko nenaučíme jíst ty blafy a navykneme ho se stravovat výhradně "kvalitní" stravou, ať už tím myslíme cokoliv, dítě potom dost znevýhodňujeme v dospělosti v jeho kariéře.  Totiž kromě pár procent těch nejchytřejších a nejúspěšnějších všichni ostatní budou mít v kariéře nějaké období, kdy budou mít nedostatek peněz a budou žít z ruky do huby.  Je pak velký rozdíl, když se takový člověk spokojeně nají v první běžné hospodě nebo bufetu za 60 - 90 kč nebo když kvůli tomu, aby to jídlo vůbec dokázal pozřít, musí do nějaké drahé restaurace, kde zaplatí klidně i dvojnásobek. Nebo když dokonce nedokáže v celém městě takové stravovací zařízení najít a musí se stravovat nějak speciálně. Což potom jde do peněz i odebírá spoustu energie, kterou by jinak mohl věnovat své práci.

0/0
8.3.2015 7:15

K53a81r49e79l 24D81r66d60a 6523635787359

;-D Postřeh o tom, jak Češi myslí především na práci, pak dlouho nic a pak přijde na řadu jídlo, mě také napadl. Mám ho výše.

  Jsme ovšem touto pitomostí v Evropě zcela ojedinělí. Pravda, máme tak naději že jsme nejefektivnější dělníci v Evropě a jednou se Česku bude opět skvěle dařit. Díky UHO. ;-)

  Otázkou je, pokud národ neuznává ani kulturu jídla, které denně konzumuje, zda má smysl v takové zemi vůbec žít? Kdo si neváží třeba jídla, neváží si lidí, neváží si práce druhých lidí... Aneb "krásy" nekulturní společnosti. Pro kvalitní život je pak lepší emigrovat z Česka do nějaké skutečné civilizace.

  Napadá mě film Ocelové město. V rozkvetlých zahradách jde o život a za hranicí v otřesném šedém, zakouřeném a zamořeném světě upocených dělníků jde o práci a výkon. Obrázek Česka pěkně na talíři. ;-D

0/−1
8.3.2015 7:37

F49i15l16i84p 95G84a93l86a94š 2647977964898

No po pravde driv teda byly ve skolni jidelne horsi veci nez UHO, treba spenat co mel barvu jako by prosel travicim traktem minimalne 4 krav.. UHO byla klasika, drtiva vetsina z nas na tom vyrostla a nasledky nulove (resp. navaznost treba na onemocneni srdce, ledvin, jater a jinych organu nebyla prokazana), opet se proste potrebuje nekdo zviditelnit..

A co se tyka telocviku tak je to hodne o telocvikari. Proc obezni deti rady cvicili kazdy den pro ne velmi fyzicky narocny aerobic, proc je bavilo plavat, chodit do telocvicny, kazdy den slapat minimalne 10-15km kdyz byli v laznich pro obezni deti (napr. v Podebradech), ale ve skole je to nebavilo? Vzdy jde jen o pristup..

+4/0
7.3.2015 22:38
Foto

B85r32o76n85i62s45l31a68v 71G43a15b78r34y61š 2742719401

Mě by zajímal ten tajný recept na omáčku UHO. :-P

+1/0
7.3.2015 21:51

M29a52r75e89k 53H10r33u84b27y 6377672631118

Prodava se v makru..

+1/0
7.3.2015 22:25

V58á26c51l82a33v 95J44e83b66a11v42ý 8140799433726

sůl, škrob a glutamát :-P

+1/−1
7.3.2015 22:28

L42u21k32á34š 77N53o23s94e77k 9760617767

Je to smutné, ale já s UHO nemám problém. Ale hnusí se mi, že když se zamyslím nad českou kuchyní, tak se zamýšlím nad infarktem uloženém na talíři a nad rakovinou tlustého střeva a konečníku podávaném v jídelnách...

Nejsem expert, ale možná ty hnusy, co děti jedly za totáče ve škole měly také velký vliv na jejich zdraví dnes v dospělosti. Proč by jinak naše země vedla ty smutné statistiky v obezitě, cholesterolu a rakovinách trávícího ústrojí?

+3/0
7.3.2015 20:33

P28e92t10r 17Č42e56r61v82e77n50ý 3756941452855

Já bych řekl, že strava sama o sobě za špatný zdravotní stav naší společnosti nemůže. Podle mně jde spíše o životosprávu a celkový přístup k životu.

Nejsem sice odborník na stravování, ale problém bych viděl v nepřímé úměře, kdy čím má člověk méně pohybu, tím nezdravější jídla konzumuje - jak vidím dennodenně kolem sebe;-)

0/0
9.3.2015 10:06

K74a56r49e29l 89C22h47r19a18s31t89i36n91a 4723384190105

Teď se budou dělat omáčky modré a zelené s červenýma puntíkama.

+2/0
7.3.2015 20:17

I65v17o 15Z33d24e20b78o35r39s32k64ý 3763631690551

Agroferet dodá tak skvělou „UHO“ že magistrát ještě rád změní názor.

+5/−2
7.3.2015 20:11

M38i42r67o48s47l38a56v 70Š63r80á83m91e85k 1514299699195

Opět populismus! Ten člověk, který by to kontroloval by musel být špičkový kuchař a zároveň chemik, aby mohl ty jídla analyzovat. To bude velice dobrá funkce, každý den obědy z darma a třeba ještě zbude pro rodinku na večeři.:-)

0/−2
7.3.2015 19:28

J49a41n75a 39K37u79b51o42v38á 6499642818240

Já jsem asi divná, ale mně převážná většina chutnala. Nebo jinak - mimo kapustu  jsem to snědla. Děti občas řeknou, že se nepovedly brambory, syn nesnáší halušky a dcera rybu. Ale vzhledem k tomu, že doma se taky nevyvařuje každému to "jeho", berou to jako normál. Buď si vyberou druhé jídlo, nebo se nají doma.

+7/0
7.3.2015 19:26

J40i67ř30í 79Š63v40a69g70r 3618370605436

Já také nikdy neměl problém ve školní jídelně. Občas maso s chrupavkou, které jsem ožulžlal, ale jinak ok (25let zpět).

  Ale před pár dny tu ukázali fotky z jedné školní jídelny a to byl opravdu hnus. Jídla o kterých jsem v životě ani neslyšel. Kůžičky hadr. 

Ani praseti bych to nedal.

+2/0
7.3.2015 20:49

J68a43r36o86m48í87r 12N94o67v23o38t79n97ý 7149867951154

A začněte dělat hamburgery,pitomci!

+2/0
7.3.2015 19:11

V10í16ť15a 80N65o38v61á27k 1318493155771

900 porcí kaše... To musí být tak 8 pytlů brambor.

0/0
7.3.2015 19:07

F78i69l23i12p 76K45o81r98v11a62s 8256933224580

Není to tak nedávno co jsem měl možnost do jedné takové jídelny v Praze chodit ...a UHO tam bylo jednou za týden max. A přijde mi, že k tomu jídlu prostě ta omáčka patří. Když mám přírodní řízek, tak tam prostě ten výpek je a k tomu masu se prostě hodí. Nechápu co na tom je tak kontroverzního... 

Nakonec, u nás na škole se říkalo, že primáni a sekundáni si stěžujou, terciáni a kvartáni jídlo snědi, kvintáni a sextáni se na obědy těší a septimáni a oktaváni žebraj aby mohli dostat víc... 

A ti co dostudovali občas na školu choděj na obědy.

Myslim si, že to je spíš věcí přístupu jídelny a personálu než nemožností volby a nutností dělat kompromisy protože děti by tam na (odůvodnitelně) dražší obědy nechodily.

+6/0
7.3.2015 19:02

P72e53t90r 10K64o36s82u73t56a 7367532383866

Jenze UHO neni z vypeku. To se da varit maso a do toho vyvaru se da tmava jiska z pytliku.

+1/−1
7.3.2015 22:21

R77a96d34i31m 65P62o89l88á44š67e65k 9956363509249

Proč by se mělo v jídelně se sledovanými náklady navíc něco dělat, vařit a spotřebovávat, když UHO z výpeku se  u většiny jídel dá udělat bez těchto zbytečností jaksi víceméně mimochodem.

Jedině že by se ten výpek nepovedl, třeba moc připálil, to už je ale potom neschopnost kuchaře.

0/0
8.3.2015 7:36

M16i97r52o89s86l53a79v 87K72a39š49p50a51r 3952947661741

"Naopak podvýživu průzkumy zjistily u šesti procent žáků."                                          Myslím že vhodnější je...6% především žákyň, bulimie a anorexie je jim přece jen bližší.

0/0
7.3.2015 19:01

Z33d17e93n30ě13k 38S93k38ř58i68v83a19n 5324430679986

Ona podvýživa není jen o tom, že je někdo vychrtlý.

+1/0
7.3.2015 20:16

Z41d59e50n38ě11k 47K10o33u27t46n57ý 4357237487461

Rozmazlenci.

+1/−1
7.3.2015 18:55

E48v72a 98H31u13r42t30o84v94a 9244946586938

Bramborová kaše se nevaří z brambor? To je kuchařkám tak milé si ulevit od práce a preferují to před zdravím dětí? Vy, které vaříte jak prasata a z polotovarů a náhražek a snažíte si tak ušetřit práci, styďte se!

+2/−1
7.3.2015 18:54

T20o14m63á17š 15V81e52l63č45o26v46s31k68ý 4923958859918

Odkdy kuchařka rozhoduje co a z čeho vařit?

+1/−1
7.3.2015 18:57

F45i12l45i29p 46G70a59l43a46š 2957977384648

Samotná kuchařka ne, ale od toho je (měl by být) v každé kuchyni určen člověk, který bude plnit roli šéf kuchaře a ten o tom rozhoduje.

+2/0
7.3.2015 19:38

I42v86a 52K51r39i16s41t93o28f17o66v93á 7835363822832

R^Ale to uho na fotce vypadá výborně. Hned bych si ho dala i s tím masem. V

+9/0
7.3.2015 18:47

L80e72o36š 87E19x32n59e55r 1587908678912

Ale to není UHO na té fotce. UHO vypadá krapet jinak. :-P

+2/0
7.3.2015 19:21

A56n70n45a 55K65i17r60š13o44v26á 9516660785593

Celý problém je v tom, že se začíná masivně rozmáhat nový sport - stěžovat si vždy a na všechno :-P Ráda bych viděla, jak se tedy stravují děti mimo školní jídelnu, co jim doma rodiče vařej; a pokud dítě zná z domova jen pizzu, hranolky  a jídlo od číňana, tak jídlo z jídelny nikdy jíst nebude!

(ráda vzpomínám na polévku, co nám vařili na gymplu - plná hovězího masa a vaječných bílků; vždycky jsem si chodila přidat V)

+3/0
7.3.2015 18:29







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.