Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

„UHO“ v pražských školních jídelnách skončí. Magistrát chce změnu

Dětmi nenáviděná omáčka zvaná „UHO“ zmizí z pražských školních jídelen. Magistrát se rozhodl pro změnu, jejíž součástí je i to, že začne přesvědčovat kuchaře, aby se naučili lépe vařit. Vybraný metodik bude zase provádět průzkumy, spolupracovat s jídelnami a kontrolovat potřebný přísun živin a vitamínů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V58l22a35d66i14m48í98r 57Š10t69ě47r31b94a 2692241342957

Skončí "UHO", bude "UBO".;-)

0/0
12.3.2015 23:46

M65a38r11e48k 62T39ů54m48a 4452838466572

Za socialistických 30 korun = socialistický oběd

Myslím, že by nebylo od věci zvýšit maximální sazbu na oběd, tahle sazba už platí dost dlouho (nějakých 8 nebo 9 let) a neodpovídá reálným změnám cen surovin na trhu.

Na druhou stranu bych udělal zákon, který by pod hrozbou sankcí podvody typu UHO doslovně zakázal.

0/−4
8.3.2015 12:04

I35v13a 90K23r97i37s48t49o14f80o45v24á 7185503272572

Jakých 30 korun? To platí rodiče. Na obědy doplácí (stát)? Cena obědu se pohybuje okolo 50 káčé. A za to už se dá koupit i meníčko. U nás ve firmě stojí oběd v závodce 55 korun. A jsou dobré. R^

+1/0
8.3.2015 12:57

K28a73r54e95l 89D32r33d75a 6333695957819

Podle mě UHO není žádný podvod. Je to normální cibulová omáčka k masu, patrně parodie na pepřovou omáčku s cibulí. Je to základ české kuchyně.

+1/0
9.3.2015 6:05

M80i28l68a63n 61L98u73k65e55š 8177960412741

Všeobecně se stravování zlepšilo s odchodem bolševika před 25 lety; já pamatuji přeslazený čaj bromák nebo nevoňavá kolínka s rajskou, ale moje děti se stravovaly již celkem v pohodě. Management jídelny je vždy ten, kdo rozhoduje o kvalitě - ve větším počtu strávníků se dnes dá vařit s racionálními náklady a nevím, proč diskuse vždy sklouzne k UHO, o tom to přece není. Je to o nastavení a vedení jídelny / kuchyně, tedy je to jako vždy o lidech, nikoliv o penězích, protože když jsou šikovní vedoucí pracovníci, pak jde mnohé. Takže i dnes je sice možné vidět nevzhledná a nechutná jídla, ale ta vždy odpovídají tomu, jak nechutný je de facto šéf kuchyně či jídelny... Když si rodiče řeknou a domluví se, problém bývá většinou rychle vyřešen, samotné vedení školy to často až tak nezajímá, ale tlačící rodiče jsou vždy to nejefektivnější řešení... K tomu není potřeba žádná sprostá Krnda či magistrát...

+3/0
8.3.2015 10:46

L84e90n84k91a 86N40a21v21r95á30t71i38l50o66v13á 9791244897378

Souhlasím s Vámi. U nás si dokonce děti mohou napsat, co by chtěly k obědu, svačině atd. Vždy hledáme cestu, která vyhoví spotřebnímu koši a požadavkům dětí  a rodičů. Většinou to vychází  a všichni jsou spokojeni. Polotovary neužíváme - máne to zakotveno i v ŠVP.

0/0
8.3.2015 10:57

K41a65r67e85l 22D81r61d18a 6753615117209

"Tlak veřejnosti" je dle mého pěkný nesmysl. "Veřejnost" se skládá z mlčící většiny a kverulantů, kteří si v principu stěžují na všechno a jsou nejvíc slyšet. Vnucují tak druhým svoji moc a svůj pokleslý vkus. Pokud jídelna striktně jedná podle knihy přání a stížností, jde cestou do pekel.

  U nás se třeba rozhodli zatočit s umělými sladidly. Zavedli klasickou citronádu. Konečně! Okamžitě přiletěl zápis do knihy stížností, jak si dovolují okrádat strávníky a za jejich peníze jim vodu ani neobarvit? Platící má přece právo na "poctivou limonádu". Tak raději pokus o změny rychle stopli. Přitom máme 4 automaty a citronáda byla v jednom. Rv

  Dík takovým kverulantům je třeba u nás neskutečně těžké prosadit v jídelně jakoukoliv změnu od tradiční těžké bolševické kuchyně s UHO. Jsou prostě jedinci, co na takové stravě trvají, změny okamžitě potápí a přes takové lidi vlak nejede, pokud se jejich názory nezačnou brát s hodně velkou rezervou. ;-)

0/0
9.3.2015 6:23

L76e23n30k15a 40N48a83v46r39á83t70i83l96o95v35á 9201414707858

Ve školních jídelnách se vaří dle " spotřebního koše" Je přesně vypočítáno.kdy luštěniny, těstoviny, zelenina ryby a tak dále. Z příspěvku na stravu od rodičů si školní jídelna moc nepolepší -   cca 29 Kč na žáka/ dítě dle věku. Ovšem schopná provozní(vedoucí) školní jídelny, vedoucí kuchařka , která nelení a získává další zkušenosti a recepty si poradí. Prošla jsem několika školami - nyní ve vedoucí funkci a můžu říci, že je to záležitost kuchyně a jejího vedení. Když se chce, jde všechno jde.

Jen je možné, že to jde u nás (Valašsko),ale v Praze ne a není na to třeba vybírat speciální pracovníky. Máme metodiky a ti to dost to hlídají. Jak je možné, že jinde nejsou?

My vaříme zásadně bez polotovarů a strava je bohatá a pestrá. S UHO jsem se nesetkala ani v naší škole, ani v jiných školách v našem regionu.

+2/0
8.3.2015 10:10

K40a27r68e10l 19D26r15d71a 6203345317459

Pestrá strava bez UHO? Jak si dělá legraci odkaz níže, UHO je základem guláše, znojemské, štěpánské, ptáčka, segedínu, cikánské, frankfurtské, burgundské, šumavské, krkonošské... Ve vašem regionu jste se s takovými jídly nikdy nesetkala? ;-D

  Jinak pěkný příspěvek, plný naděje.

  (Posledně jsem dal bagetu za 100 Kč caprese - křupavé italské pečivo, olivový olej, rukola, přidal jsem sušená rajčata. Prostě Itálie. Pak jsem dal poctivou českou bagetu caprese za 32 Kč. Vrstva másla vysoká na palec, česká hutná bageta a čínský salát. Chutnalo to skvěle, asi jako chleba s máslem. Skutečná poctivá kvalita. Tak aby ta kvalita nevypadala ve školních jídelnách takto. V naší jídelně ať uvaří co uvaří, vždy z toho vyjde poctivý "chleba s máslem".) ;-)

0/−1
8.3.2015 10:35

L59e93n19k94a 25N30a61v71r41á40t53i96l56o94v82á 9871254557518

Víte pane Drdo, já si to hlídám - je to moje povinnost už jsem vícekrát vykrtala jídelníček. A navíc - máme metodiky stravování a ti to hlídají z pozice kontrol a proto si to ani nemůžeme dovolit. Je pravda , že rodiče, jejichž děti navštěvují naši školu mi už sděovali " vy si teda tady žerete"... takže takováto vizitka je pro mě nejdůležitější.

Děti jsou spokojené - talíře většinou vyjedené, rodiče také - dokonce si mnozí berou receoty, protože děti ve škole jí a doma ne.

0/0
8.3.2015 10:48

K75a14r74e69l 92D17r22d21a 6883345757729

Věřím a fandím Vám. Ať se Vám daří. ;-)

  Soudím podle zkušeností z mého stravování. Hodně mi to připomíná "Pohlreicha mezi zoufalci" - obrovská poctivá snaha s jídlem, které je zlým snem. Navíc je určitě rozdíl mezi "vařením minutek" a hromadným stravováním. V závodní jídelně jde ale také o vkus a umění osazenstva. A tady podle mě pravidelně narážím. Poctivým jídlem se obecně mezi českými kuchařkami rozumí hutné omáčky, vše zalité máslem a smetanou, hodně smaženého a množství levných surovin, třeba uzenin. Zdravou hrachovou kaši korunuje vždy řádná mastná klobása, zeleninové rizi bizi místo rizota které plave v másle... atd.

  Přijde mi, jak když mám na talíři obrázek "českého nákupního koše", aneb zhmotněná honba za špekáčky za 3,50,-, trvanlivým mlékem za 10,- a haldou nejlevnějších "polských lahůdek". A jak to znám z rodiny, roky vyhlášené kuchařky přesně takto stále nakupují a vaří.

  "Odborníci" v jídelnách, co znám, vaří neskutečně poctivě (a draze), ale já bych za jejich "odbornost" přitom nedal ani zlámanou grešli. Posun od gulášů a svíčkových se roky téměř nekoná. Ostatně, taková jídla patří v českých jídelnách k těm nejvydařenějším a změny dopadají zpravidla hrozně.

  Jenže, jaké změny k lepšímu mohou pak nastat? Dostanu někdy v Česku uprostřed parného léta lehké jídlo překápnuté olivovým olejem nebo opět svíčkovou s ještě větší gardou smetany a s 8-mi knedlíky místo 4? ;-)

0/0
9.3.2015 6:59

L21e17n47k21a 89N87a11v19r88á79t98i54l10o72v70á 9521244427268

My máme ve škole ještě jednu obrovskou výhodu - vaříme v konvektomatech. takže smažíme. když už musíme v páře, k hrachovce podáváme teplou šunku, téměř ke každému jídlu, ke trerému se to hodí, je salát nebo 100% džus, případně neslazená minerálka.A světe div se naše děti milují brokolici, ryby  a třeba i karbenátky nebo sekanou ze soji a fazolovou, či jinou zeleninovou nebo třeba i kvasnicovou pomazánku ke svačině 

Kdokoliv přijde do práce, nejdřív míří do kuchyně, kde voní zelenina, ovoce a  jiné "dobroty". U dětí si ani nemůžeme dovolit špekáčky  nebo uzeniny.

Je to opravdu na provozních a kuchařkách, jak se chtějí angažovat ve zdravém stravování, A udivuje mě, že v Praze, odkud je zřejmě čerpáno do článku takovéto postupy neznají - nebo nechtějí znát ?

A i  ta svičková lze udělat dietně  a přesto výborně bez kopců smetany  a mouky. Vždyť základem je zelenina. :-)

+1/0
9.3.2015 8:10

K55a63r81e54l 41D83r34d26a 6873135197729

Občas zajdu do jedné menzy UK. Od rána tam dennodenně voní cibule jako základ UHO. Až na pár výstřelků se sojovým masem jde o klasickou školní jídelnu připomínající 70.-80. léta 20. století. Zeleniny a ovoce málo. Pobavil mě posledně socialistický zákusek "ježek", taková ta hrouda oslazeného tuku. A budoucí česká inteligence to do sebe nahází a nevidí na tom "reálném socialismu na talíři" vůbec nic divného. Studentská rada pak maximálně řeší třeba víc nápojů či čistotu skleniček.

  Ta netečnost děcek mě šokuje nejvíc. Takže to beru, že napříč Českem a Slovenskem jsou děti vychované na rajských a koprovkách s knedlíkem a na koleji rozhoduje hlad a dotovaná cena.

  Ono je otázkou, zda vůbec chce někdo změny, nejen na straně jídelny, ale i na straně strávníků. ;-)

0/−1
9.3.2015 11:00

L47e64n67k41a 89N19a82v92r10á24t46i61l95o15v30á 9691294457688

Víite, na nás je víc vidět - jsme v menším městě a je fakt, že rodiče vybírají školu i podle jídelníčku - jak nám ukázaly průzkumy. V Praze se to asi víc schová, nicméně  mě překvapilo, že  to tam nikoho nezajímá. Máme plně vybavené kuchyně i pro dietní stravu  a většina z nás jako doplňkovou činnost má stravování pro důchodce a ditení stravování, které prochází i přes přísná kritéria. Omáček málo,knedlíky maximálně 2x měsíčně - ryby,  zelenina, ovoce, pomazánky, vše v přísném režimu a věřte - rodiče si vážně berou recepty, aby mohli dětem doma připravit, co jim chutná.

0/0
9.3.2015 12:15
Foto

Z96d55e17n30k18a 38S62c16h36o64e70n23b16a79e17c60h88l41e41r 80K43r40u48z26o40v27a 6308582367629

Ve svycarsku je to uplne stejny,je to mazec do restaurace ns menicko urcite nechodim.vsechno je z prasku

0/0
8.3.2015 9:42

P63e96t51r 43Š22a26f39r44á58n 9126371129

spíš než kuchaře by spíš měli přesvědčovat vedoucí v kuchyni a v posledku rodiče žáků . neboť zbytné polotovary = kuchařská síla navíc = plat navíc = vyšší cena jídla.

0/0
8.3.2015 8:47

K56a37r38e11l 39D81r88d53a 6403375877649

Jen mě napadá, že jsem o vánocích objevoval ruský salát. Světová kulinářská pochoutka. Češi si ho přetvořili na nepovedený těžký upatlaný "český vánoční bramborový salát". Absolutně netuší jak jeho kvalitu zlepšit a jak má tohle jídlo vlastně vypadat. Své domácí patlaniny vydávají za absolutní rodinné stříbro na které, když někdo sáhne, tak mu urazí obě ruce. Zdejší diskutující se tady seprali jak psi o to, zda patří do takového salátu uzenina nebo nepatří...

  A o tom to v Česku je. Hádáme se do krve o to, který jedovatý odpadek je vhodnější k jídlu, jak bezdomáči u popelnice, místo toho, abychom uměli skutečně řešit kvalitu jídla.

  (Mám to potvrzeno i ze společných obědů EU. Jestli někdo v Evropě své jídlo absolutně neřeší, bere ho jen jako hmotu pro doplnění energie, nasází ho do sebe a letí raději honem makat jak totální hlupák, jsou to v prvé řadě Češi. Jsme podivný národ, udržujeme si pracovní morálku rakouských a německých otroků a k tomu si udržujeme nenáročný vkus spodiny. Což z nás dělá velmi efektivní pracovní sílu. Nejlepší v Evropě. Ale "tlačená hmota" má pak logicky do kulturního jídla několik světelných let daleko. A na tom končí diskuse o kvalitě jídla.) ;-)

+1/−2
8.3.2015 7:23

D34i65t17a 90H88a90n18o13u79s72k11o73v70á 6721668898319

co ta ilustrační fotka? Jestli někdo nechce to "UHO" na fotce, tak já bych si to dala. 

R^

+5/0
8.3.2015 1:37

K54a82r38e53l 41D83r20d86a 6383865477699

UHO = česká kuchyně. Snaha o likvidaci české kuchyně je nesmysl, protože závodky fakticky nic jiného dobře vařit neumí. Dětmi a strávníky není UHO nenáviděná, ale ironicky vysmívaná, což je rozdíl. Takže se bavme maximálně o zlepšení "nepříliš zdravé" české kuchyně.

  Jak vidím "odborníky", beru čagan do ruky. Co odborník, to jiná představa o zdravé výživě. Zpravidla jde jen o hloupé kecy.

  Mám tady vegana s představou skutečně zdravé stravy. Neváhá kupovat potraviny o několik řádů dražší a umí zdůvodnit proč se to vyplatí. Skutečně přimějeme školy vařit zdravé jídlo, děti donutíme aby na takové jídlo přešly a doma nejedly odpadky a čeští rodiče budou rádi platit dětem 150-200 Kč za jeden školní oběd? Jiný výsledek fakticky nemá cenu a je jen lží.

  U nás přes jídelnu prošli stravovací odborníci po vstupu do EU. Cukr a sůl jsou zdravotní problém a nesmí se používat. Ostatně, jídelna je státní a stát má ze zákona o veřejných zakázkách povinnost kupovat nejlevnější suroviny. Pokud máte na trhu polský kompot se sladidly a český jen o málo dražší s cukrem, musí státní jídelna koupit ten polský. (Mohla by sice žádat a obhájit vyšší kvalitu, ale první odborník to shodí s odkazem na škodlivost cukru. Takže je jednodušší nic neřešit a servírovat polský laciný odpad.)

  V naší certifikované "zdravé jídelně" si jiný ochucený nápoj nedáte, než nápoj s umělými sladidly (nebo hořký čaj). Jídlo je zpravidla zcela neosolené. Na talíři si tak musíte dosolit i knedlíky. Zeleninové přílohy nevycházeli dobře finančně, takže prošly vlnou zdražování a dnes si je nikdo pro přemrštěnou cenu nedává. Jedno hlavní jídlo je zpravidla zeleninový salát. Odborníci na výživu ovšem bojují za vyváženou stravu. Součástí zeleninového salátu musí být proto "maso", zpravidla uzenina...

  Nevěřím, že odborníci mohou do školních jídelen přinést zlepšení. Dopadnou jako Pohlreich v dílu o školní jídelně, kdy nebudou mít peníze ani na pitomé italské špagety.

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/UHO

+2/−4
7.3.2015 23:54

B81o31h35d19a86n 18M55a19r47e55k 5675926337324

Pokud tam používají umělá sladidla, tak to není zdravá jídelna!

Když chcete znát názory odborníků, tak si nikdy nedělejte úsudek podle přefiltrovaných mediálních polopravd a jděte radši přímo ke zdroji. Pozor na rádoby odborníky bez vzdělání, kteří propagují módní nesmysly.

+1/0
8.3.2015 1:35

K82a36r64e39l 66D24r97d31a 6853545587209

Ale to není o názorech odborníků. Ty nám mohou být zcela ukradené. Popisuji tristní výsledek, když solidní kuchaři z veřejného stravování projdou odborným proškolením. Co fungovalo se pokazí, kvalita jídel upadne a nakonec se umělá sladidla a jídlo bez soli vydávají za zdravou stravu.

  A takový výsledek stvoří odborníci ve složení hospodářů, vedoucích jídelen, kuchařů, externích odborníků a nejspíš odborníků z nějaké státní kontroly.

  Podle mě, teprve tady lze mluvit o "nenáviděné UHO", tedy o standardních českých jídlech, které celé populaci zkazily za 50 let bolševika vkus. Takže když se sejdou Češi odborníci, vypotí totální pitomost protože absolutně netuší, že mimo UHO existuje i jiná kuchyně. V Česku mají všichni nedostatky ve vzdělání. Je to o českém pokleslém vkusu.

0/−1
8.3.2015 7:04

R92a81d95i14m 59P13o70l43á96š50e74k 9646833639219

No, co se týká soli, je tady v klasických hospodách  a jídelnách i u kupovaných hotových potravin spíš problém s přesolováním. Sůl totiž je významná část chuti většiny jídel a když se přesolí, je chuť takových jídel považována za lepší, výraznější, případně slaná chuť kryje chuť náhražek.

Ta chuť byla utvářena v době, kdy většina lidí pracovala manuálně a tehdy to bylo v pořádku, protože nadbytečná sůl byla při tělesné námaze bez problémů vyloučena potem. Dokonce to mohlo být i něco jako očistný proces organismu, protože sůl vylučovaná do potu s sebou bere z těla i škodliviny.

Ovšem dneska většina lidí manuálně nepracuje a pocení je zejména u bílých límečků ze společensklých důvodů i potlačováno. Takový kancelářník potom k přesolenému obědu si dá u PC dvě kávičky a potom má tou solí zapraný organismus a nemá ho jak vyloučit. Nemá totiž  v organismu dost vody a tudíž než tu sůl vyloučí močí, trvá to hezky dlouho.

Z toho je potom vysoký tlak, infarkty a kdovíco.

Je tedy žádoucí, aby se děcka dnes naučila solit málo a u jídel spíš preferovat tu neslanou část jejich chuti. I když u levných surovin to bývá problém.

+2/0
8.3.2015 7:31

K80a83r98e25l 44D29r18d10a 6833315987309

Ano, tolik odborná obecná pravda. Jen jsem si nevšiml, že by se v kuchařských pořadech zásadně nesolilo. Což někdo dokázal do veřejného stravování prosadit. Asi odborník na své místě. A samozřejmě je lepší chuť kvalitních surovin. Když se vaří z nekvalitních surovin, je sůl to první, co má tuto skutečnost maskovat. U jídla za 25 Kč jsem zvědav, kdy půjde o kvalitní výtečné suroviny dochucené špetkou soli. ;-)

  Zažil jsem dokonce italskou restauraci v centru Prahy, kde jeden čas nesolili, hosté cizinci s tím bojovali. Nakonec jídlo vraceli a odcházeli bez placení. To by přece o své vlastní vůli kuchař nedělal. A pokud šlo o restauraci, kdo mu to mohl nakázat? ČOI? Až tak zákeřně v Česku mohou jednat odborníci?

+1/−1
8.3.2015 7:49

R32a71d60i45m 80P59o75l24á72š23e43k 9946633329899

To mě připadá jako reálný názor z praxe. Teoreticky by zásady pro vedení školních stravovacích zařízení měly být jednotné, ale dovedu si představit, že rozhodující slovo mají vždy jakožto za zřizovatele  úředníci z místní samosprávy. A ti mohou být, kus od kusu, různě  zblblí všelijakýma Bio a Eko nesmyslama nakoukanýma z televize nebo vyčtenýma z Blesku.

Jinak ale podle mně je v zájmu našich potomků je naučit jíst i nekvalitní blafy a naučit je na nich přežívat. Zdravotně ty "blafy" nejsou, dokonce nejspíš ani nemohou být škodlivější než dnešní běžná dětská strava mimo školu, tudíž ani v tom není problém.

A pokud děcko nenaučíme jíst ty blafy a navykneme ho se stravovat výhradně "kvalitní" stravou, ať už tím myslíme cokoliv, dítě potom dost znevýhodňujeme v dospělosti v jeho kariéře.  Totiž kromě pár procent těch nejchytřejších a nejúspěšnějších všichni ostatní budou mít v kariéře nějaké období, kdy budou mít nedostatek peněz a budou žít z ruky do huby.  Je pak velký rozdíl, když se takový člověk spokojeně nají v první běžné hospodě nebo bufetu za 60 - 90 kč nebo když kvůli tomu, aby to jídlo vůbec dokázal pozřít, musí do nějaké drahé restaurace, kde zaplatí klidně i dvojnásobek. Nebo když dokonce nedokáže v celém městě takové stravovací zařízení najít a musí se stravovat nějak speciálně. Což potom jde do peněz i odebírá spoustu energie, kterou by jinak mohl věnovat své práci.

0/0
8.3.2015 7:15

K35a41r60e98l 55D12r13d26a 6473865397239

;-D Postřeh o tom, jak Češi myslí především na práci, pak dlouho nic a pak přijde na řadu jídlo, mě také napadl. Mám ho výše.

  Jsme ovšem touto pitomostí v Evropě zcela ojedinělí. Pravda, máme tak naději že jsme nejefektivnější dělníci v Evropě a jednou se Česku bude opět skvěle dařit. Díky UHO. ;-)

  Otázkou je, pokud národ neuznává ani kulturu jídla, které denně konzumuje, zda má smysl v takové zemi vůbec žít? Kdo si neváží třeba jídla, neváží si lidí, neváží si práce druhých lidí... Aneb "krásy" nekulturní společnosti. Pro kvalitní život je pak lepší emigrovat z Česka do nějaké skutečné civilizace.

  Napadá mě film Ocelové město. V rozkvetlých zahradách jde o život a za hranicí v otřesném šedém, zakouřeném a zamořeném světě upocených dělníků jde o práci a výkon. Obrázek Česka pěkně na talíři. ;-D

0/−1
8.3.2015 7:37

F90i84l81i22p 81G60a82l47a71š 2467157934148

No po pravde driv teda byly ve skolni jidelne horsi veci nez UHO, treba spenat co mel barvu jako by prosel travicim traktem minimalne 4 krav.. UHO byla klasika, drtiva vetsina z nas na tom vyrostla a nasledky nulove (resp. navaznost treba na onemocneni srdce, ledvin, jater a jinych organu nebyla prokazana), opet se proste potrebuje nekdo zviditelnit..

A co se tyka telocviku tak je to hodne o telocvikari. Proc obezni deti rady cvicili kazdy den pro ne velmi fyzicky narocny aerobic, proc je bavilo plavat, chodit do telocvicny, kazdy den slapat minimalne 10-15km kdyz byli v laznich pro obezni deti (napr. v Podebradech), ale ve skole je to nebavilo? Vzdy jde jen o pristup..

+4/0
7.3.2015 22:38
Foto

B18r49o47n67i49s13l60a21v 39G82a68b32r31y52š 2272299541

Mě by zajímal ten tajný recept na omáčku UHO. :-P

+1/0
7.3.2015 21:51

M22a57r50e45k 84H39r90u11b60y 6447802841278

Prodava se v makru..

+1/0
7.3.2015 22:25

V88á35c66l94a47v 62J64e58b96a83v78ý 8110609123226

sůl, škrob a glutamát :-P

+1/−1
7.3.2015 22:28

L88u59k17á64š 27N26o33s57e52k 9680337197

Je to smutné, ale já s UHO nemám problém. Ale hnusí se mi, že když se zamyslím nad českou kuchyní, tak se zamýšlím nad infarktem uloženém na talíři a nad rakovinou tlustého střeva a konečníku podávaném v jídelnách...

Nejsem expert, ale možná ty hnusy, co děti jedly za totáče ve škole měly také velký vliv na jejich zdraví dnes v dospělosti. Proč by jinak naše země vedla ty smutné statistiky v obezitě, cholesterolu a rakovinách trávícího ústrojí?

+3/0
7.3.2015 20:33

P56e66t88r 68Č78e36r21v93e43n65ý 3366151642645

Já bych řekl, že strava sama o sobě za špatný zdravotní stav naší společnosti nemůže. Podle mně jde spíše o životosprávu a celkový přístup k životu.

Nejsem sice odborník na stravování, ale problém bych viděl v nepřímé úměře, kdy čím má člověk méně pohybu, tím nezdravější jídla konzumuje - jak vidím dennodenně kolem sebe;-)

0/0
9.3.2015 10:06

K94a24r73e71l 44C33h37r78a21s10t36i26n66a 4103644770235

Teď se budou dělat omáčky modré a zelené s červenýma puntíkama.

+2/0
7.3.2015 20:17

I35v23o 52Z18d91e18b25o98r74s48k18ý 3783331330111

Agroferet dodá tak skvělou „UHO“ že magistrát ještě rád změní názor.

+5/−2
7.3.2015 20:11

M98i62r31o18s82l79a34v 98Š81r77á54m88e41k 1624689219385

Opět populismus! Ten člověk, který by to kontroloval by musel být špičkový kuchař a zároveň chemik, aby mohl ty jídla analyzovat. To bude velice dobrá funkce, každý den obědy z darma a třeba ještě zbude pro rodinku na večeři.:-)

0/−2
7.3.2015 19:28

J64a51n10a 90K22u55b13o16v57á 6729682848290

Já jsem asi divná, ale mně převážná většina chutnala. Nebo jinak - mimo kapustu  jsem to snědla. Děti občas řeknou, že se nepovedly brambory, syn nesnáší halušky a dcera rybu. Ale vzhledem k tomu, že doma se taky nevyvařuje každému to "jeho", berou to jako normál. Buď si vyberou druhé jídlo, nebo se nají doma.

+7/0
7.3.2015 19:26

J98i87ř76í 34Š26v14a78g56r 3938430115246

Já také nikdy neměl problém ve školní jídelně. Občas maso s chrupavkou, které jsem ožulžlal, ale jinak ok (25let zpět).

  Ale před pár dny tu ukázali fotky z jedné školní jídelny a to byl opravdu hnus. Jídla o kterých jsem v životě ani neslyšel. Kůžičky hadr. 

Ani praseti bych to nedal.

+2/0
7.3.2015 20:49

J69a39r47o29m83í45r 15N37o78v23o81t32n20ý 7869167271114

A začněte dělat hamburgery,pitomci!

+2/0
7.3.2015 19:11

V35í16ť64a 23N62o77v66á21k 1168453645411

900 porcí kaše... To musí být tak 8 pytlů brambor.

0/0
7.3.2015 19:07

F80i70l17i97p 75K51o26r65v86a73s 8376633574490

Není to tak nedávno co jsem měl možnost do jedné takové jídelny v Praze chodit ...a UHO tam bylo jednou za týden max. A přijde mi, že k tomu jídlu prostě ta omáčka patří. Když mám přírodní řízek, tak tam prostě ten výpek je a k tomu masu se prostě hodí. Nechápu co na tom je tak kontroverzního... 

Nakonec, u nás na škole se říkalo, že primáni a sekundáni si stěžujou, terciáni a kvartáni jídlo snědi, kvintáni a sextáni se na obědy těší a septimáni a oktaváni žebraj aby mohli dostat víc... 

A ti co dostudovali občas na školu choděj na obědy.

Myslim si, že to je spíš věcí přístupu jídelny a personálu než nemožností volby a nutností dělat kompromisy protože děti by tam na (odůvodnitelně) dražší obědy nechodily.

+6/0
7.3.2015 19:02

P85e15t53r 24K39o97s61u54t68a 7367462113166

Jenze UHO neni z vypeku. To se da varit maso a do toho vyvaru se da tmava jiska z pytliku.

+1/−1
7.3.2015 22:21

R61a80d17i76m 98P50o95l96á52š73e33k 9436443899619

Proč by se mělo v jídelně se sledovanými náklady navíc něco dělat, vařit a spotřebovávat, když UHO z výpeku se  u většiny jídel dá udělat bez těchto zbytečností jaksi víceméně mimochodem.

Jedině že by se ten výpek nepovedl, třeba moc připálil, to už je ale potom neschopnost kuchaře.

0/0
8.3.2015 7:36

M24i60r78o10s65l23a91v 60K67a91š16p66a79r 3362117791611

"Naopak podvýživu průzkumy zjistily u šesti procent žáků."                                          Myslím že vhodnější je...6% především žákyň, bulimie a anorexie je jim přece jen bližší.

0/0
7.3.2015 19:01

Z74d44e63n84ě79k 96S37k22ř61i51v42a41n 5304800939176

Ona podvýživa není jen o tom, že je někdo vychrtlý.

+1/0
7.3.2015 20:16

Z98d40e18n57ě45k 44K92o68u29t49n84ý 4927837257701

Rozmazlenci.

+1/−1
7.3.2015 18:55

E50v92a 71H67u98r35t76o43v62a 9514876146708

Bramborová kaše se nevaří z brambor? To je kuchařkám tak milé si ulevit od práce a preferují to před zdravím dětí? Vy, které vaříte jak prasata a z polotovarů a náhražek a snažíte si tak ušetřit práci, styďte se!

+2/−1
7.3.2015 18:54

T59o28m46á20š 21V58e79l94č92o32v25s40k50ý 4943648399228

Odkdy kuchařka rozhoduje co a z čeho vařit?

+1/−1
7.3.2015 18:57

F43i38l45i80p 90G47a57l22a94š 2817327954548

Samotná kuchařka ne, ale od toho je (měl by být) v každé kuchyni určen člověk, který bude plnit roli šéf kuchaře a ten o tom rozhoduje.

+2/0
7.3.2015 19:38

I15v57a 40K32r19i11s12t73o80f34o45v74á 7575703562372

R^Ale to uho na fotce vypadá výborně. Hned bych si ho dala i s tím masem. V

+9/0
7.3.2015 18:47

L57e40o21š 13E50x17n58e68r 1897678808882

Ale to není UHO na té fotce. UHO vypadá krapet jinak. :-P

+2/0
7.3.2015 19:21

A97n26n76a 57K97i47r26š66o98v28á 9846630375473

Celý problém je v tom, že se začíná masivně rozmáhat nový sport - stěžovat si vždy a na všechno :-P Ráda bych viděla, jak se tedy stravují děti mimo školní jídelnu, co jim doma rodiče vařej; a pokud dítě zná z domova jen pizzu, hranolky  a jídlo od číňana, tak jídlo z jídelny nikdy jíst nebude!

(ráda vzpomínám na polévku, co nám vařili na gymplu - plná hovězího masa a vaječných bílků; vždycky jsem si chodila přidat V)

+3/0
7.3.2015 18:29







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.