Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

„UHO“ v pražských školních jídelnách skončí. Magistrát chce změnu

Dětmi nenáviděná omáčka zvaná „UHO“ zmizí z pražských školních jídelen. Magistrát se rozhodl pro změnu, jejíž součástí je i to, že začne přesvědčovat kuchaře, aby se naučili lépe vařit. Vybraný metodik bude zase provádět průzkumy, spolupracovat s jídelnami a kontrolovat potřebný přísun živin a vitamínů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V65l83a82d53i81m82í25r 95Š30t37ě77r68b90a 2742431962927

Skončí "UHO", bude "UBO".;-)

0/0
12.3.2015 23:46

M84a67r43e43k 90T69ů20m76a 4112608116692

Za socialistických 30 korun = socialistický oběd

Myslím, že by nebylo od věci zvýšit maximální sazbu na oběd, tahle sazba už platí dost dlouho (nějakých 8 nebo 9 let) a neodpovídá reálným změnám cen surovin na trhu.

Na druhou stranu bych udělal zákon, který by pod hrozbou sankcí podvody typu UHO doslovně zakázal.

0/−4
8.3.2015 12:04

I50v42a 33K96r41i61s74t65o42f87o53v14á 7335573842322

Jakých 30 korun? To platí rodiče. Na obědy doplácí (stát)? Cena obědu se pohybuje okolo 50 káčé. A za to už se dá koupit i meníčko. U nás ve firmě stojí oběd v závodce 55 korun. A jsou dobré. R^

+1/0
8.3.2015 12:57

K85a93r44e54l 13D89r81d11a 6753675747249

Podle mě UHO není žádný podvod. Je to normální cibulová omáčka k masu, patrně parodie na pepřovou omáčku s cibulí. Je to základ české kuchyně.

+1/0
9.3.2015 6:05

M72i75l80a32n 24L36u78k94e54š 8707580222671

Všeobecně se stravování zlepšilo s odchodem bolševika před 25 lety; já pamatuji přeslazený čaj bromák nebo nevoňavá kolínka s rajskou, ale moje děti se stravovaly již celkem v pohodě. Management jídelny je vždy ten, kdo rozhoduje o kvalitě - ve větším počtu strávníků se dnes dá vařit s racionálními náklady a nevím, proč diskuse vždy sklouzne k UHO, o tom to přece není. Je to o nastavení a vedení jídelny / kuchyně, tedy je to jako vždy o lidech, nikoliv o penězích, protože když jsou šikovní vedoucí pracovníci, pak jde mnohé. Takže i dnes je sice možné vidět nevzhledná a nechutná jídla, ale ta vždy odpovídají tomu, jak nechutný je de facto šéf kuchyně či jídelny... Když si rodiče řeknou a domluví se, problém bývá většinou rychle vyřešen, samotné vedení školy to často až tak nezajímá, ale tlačící rodiče jsou vždy to nejefektivnější řešení... K tomu není potřeba žádná sprostá Krnda či magistrát...

+3/0
8.3.2015 10:46

L41e60n96k23a 39N19a42v84r86á89t16i25l55o65v59á 9591314307738

Souhlasím s Vámi. U nás si dokonce děti mohou napsat, co by chtěly k obědu, svačině atd. Vždy hledáme cestu, která vyhoví spotřebnímu koši a požadavkům dětí  a rodičů. Většinou to vychází  a všichni jsou spokojeni. Polotovary neužíváme - máne to zakotveno i v ŠVP.

0/0
8.3.2015 10:57

K86a60r91e65l 17D31r89d95a 6773885767259

"Tlak veřejnosti" je dle mého pěkný nesmysl. "Veřejnost" se skládá z mlčící většiny a kverulantů, kteří si v principu stěžují na všechno a jsou nejvíc slyšet. Vnucují tak druhým svoji moc a svůj pokleslý vkus. Pokud jídelna striktně jedná podle knihy přání a stížností, jde cestou do pekel.

  U nás se třeba rozhodli zatočit s umělými sladidly. Zavedli klasickou citronádu. Konečně! Okamžitě přiletěl zápis do knihy stížností, jak si dovolují okrádat strávníky a za jejich peníze jim vodu ani neobarvit? Platící má přece právo na "poctivou limonádu". Tak raději pokus o změny rychle stopli. Přitom máme 4 automaty a citronáda byla v jednom. Rv

  Dík takovým kverulantům je třeba u nás neskutečně těžké prosadit v jídelně jakoukoliv změnu od tradiční těžké bolševické kuchyně s UHO. Jsou prostě jedinci, co na takové stravě trvají, změny okamžitě potápí a přes takové lidi vlak nejede, pokud se jejich názory nezačnou brát s hodně velkou rezervou. ;-)

0/0
9.3.2015 6:23

L45e32n85k71a 39N84a86v46r57á41t38i85l85o73v16á 9671704297458

Ve školních jídelnách se vaří dle " spotřebního koše" Je přesně vypočítáno.kdy luštěniny, těstoviny, zelenina ryby a tak dále. Z příspěvku na stravu od rodičů si školní jídelna moc nepolepší -   cca 29 Kč na žáka/ dítě dle věku. Ovšem schopná provozní(vedoucí) školní jídelny, vedoucí kuchařka , která nelení a získává další zkušenosti a recepty si poradí. Prošla jsem několika školami - nyní ve vedoucí funkci a můžu říci, že je to záležitost kuchyně a jejího vedení. Když se chce, jde všechno jde.

Jen je možné, že to jde u nás (Valašsko),ale v Praze ne a není na to třeba vybírat speciální pracovníky. Máme metodiky a ti to dost to hlídají. Jak je možné, že jinde nejsou?

My vaříme zásadně bez polotovarů a strava je bohatá a pestrá. S UHO jsem se nesetkala ani v naší škole, ani v jiných školách v našem regionu.

+2/0
8.3.2015 10:10

K32a50r83e34l 17D48r93d88a 6913485227639

Pestrá strava bez UHO? Jak si dělá legraci odkaz níže, UHO je základem guláše, znojemské, štěpánské, ptáčka, segedínu, cikánské, frankfurtské, burgundské, šumavské, krkonošské... Ve vašem regionu jste se s takovými jídly nikdy nesetkala? ;-D

  Jinak pěkný příspěvek, plný naděje.

  (Posledně jsem dal bagetu za 100 Kč caprese - křupavé italské pečivo, olivový olej, rukola, přidal jsem sušená rajčata. Prostě Itálie. Pak jsem dal poctivou českou bagetu caprese za 32 Kč. Vrstva másla vysoká na palec, česká hutná bageta a čínský salát. Chutnalo to skvěle, asi jako chleba s máslem. Skutečná poctivá kvalita. Tak aby ta kvalita nevypadala ve školních jídelnách takto. V naší jídelně ať uvaří co uvaří, vždy z toho vyjde poctivý "chleba s máslem".) ;-)

0/−1
8.3.2015 10:35

L94e20n74k70a 92N69a93v29r73á44t83i26l55o31v16á 9791434247328

Víte pane Drdo, já si to hlídám - je to moje povinnost už jsem vícekrát vykrtala jídelníček. A navíc - máme metodiky stravování a ti to hlídají z pozice kontrol a proto si to ani nemůžeme dovolit. Je pravda , že rodiče, jejichž děti navštěvují naši školu mi už sděovali " vy si teda tady žerete"... takže takováto vizitka je pro mě nejdůležitější.

Děti jsou spokojené - talíře většinou vyjedené, rodiče také - dokonce si mnozí berou receoty, protože děti ve škole jí a doma ne.

0/0
8.3.2015 10:48

K35a58r53e54l 74D60r96d78a 6323445957949

Věřím a fandím Vám. Ať se Vám daří. ;-)

  Soudím podle zkušeností z mého stravování. Hodně mi to připomíná "Pohlreicha mezi zoufalci" - obrovská poctivá snaha s jídlem, které je zlým snem. Navíc je určitě rozdíl mezi "vařením minutek" a hromadným stravováním. V závodní jídelně jde ale také o vkus a umění osazenstva. A tady podle mě pravidelně narážím. Poctivým jídlem se obecně mezi českými kuchařkami rozumí hutné omáčky, vše zalité máslem a smetanou, hodně smaženého a množství levných surovin, třeba uzenin. Zdravou hrachovou kaši korunuje vždy řádná mastná klobása, zeleninové rizi bizi místo rizota které plave v másle... atd.

  Přijde mi, jak když mám na talíři obrázek "českého nákupního koše", aneb zhmotněná honba za špekáčky za 3,50,-, trvanlivým mlékem za 10,- a haldou nejlevnějších "polských lahůdek". A jak to znám z rodiny, roky vyhlášené kuchařky přesně takto stále nakupují a vaří.

  "Odborníci" v jídelnách, co znám, vaří neskutečně poctivě (a draze), ale já bych za jejich "odbornost" přitom nedal ani zlámanou grešli. Posun od gulášů a svíčkových se roky téměř nekoná. Ostatně, taková jídla patří v českých jídelnách k těm nejvydařenějším a změny dopadají zpravidla hrozně.

  Jenže, jaké změny k lepšímu mohou pak nastat? Dostanu někdy v Česku uprostřed parného léta lehké jídlo překápnuté olivovým olejem nebo opět svíčkovou s ještě větší gardou smetany a s 8-mi knedlíky místo 4? ;-)

0/0
9.3.2015 6:59

L96e44n76k43a 74N20a12v23r96á75t98i70l87o65v67á 9781844427248

My máme ve škole ještě jednu obrovskou výhodu - vaříme v konvektomatech. takže smažíme. když už musíme v páře, k hrachovce podáváme teplou šunku, téměř ke každému jídlu, ke trerému se to hodí, je salát nebo 100% džus, případně neslazená minerálka.A světe div se naše děti milují brokolici, ryby  a třeba i karbenátky nebo sekanou ze soji a fazolovou, či jinou zeleninovou nebo třeba i kvasnicovou pomazánku ke svačině 

Kdokoliv přijde do práce, nejdřív míří do kuchyně, kde voní zelenina, ovoce a  jiné "dobroty". U dětí si ani nemůžeme dovolit špekáčky  nebo uzeniny.

Je to opravdu na provozních a kuchařkách, jak se chtějí angažovat ve zdravém stravování, A udivuje mě, že v Praze, odkud je zřejmě čerpáno do článku takovéto postupy neznají - nebo nechtějí znát ?

A i  ta svičková lze udělat dietně  a přesto výborně bez kopců smetany  a mouky. Vždyť základem je zelenina. :-)

+1/0
9.3.2015 8:10

K55a76r26e86l 15D50r64d10a 6203945907709

Občas zajdu do jedné menzy UK. Od rána tam dennodenně voní cibule jako základ UHO. Až na pár výstřelků se sojovým masem jde o klasickou školní jídelnu připomínající 70.-80. léta 20. století. Zeleniny a ovoce málo. Pobavil mě posledně socialistický zákusek "ježek", taková ta hrouda oslazeného tuku. A budoucí česká inteligence to do sebe nahází a nevidí na tom "reálném socialismu na talíři" vůbec nic divného. Studentská rada pak maximálně řeší třeba víc nápojů či čistotu skleniček.

  Ta netečnost děcek mě šokuje nejvíc. Takže to beru, že napříč Českem a Slovenskem jsou děti vychované na rajských a koprovkách s knedlíkem a na koleji rozhoduje hlad a dotovaná cena.

  Ono je otázkou, zda vůbec chce někdo změny, nejen na straně jídelny, ale i na straně strávníků. ;-)

0/−1
9.3.2015 11:00

L83e77n48k85a 80N78a87v40r68á40t11i34l58o58v82á 9651184917278

Víite, na nás je víc vidět - jsme v menším městě a je fakt, že rodiče vybírají školu i podle jídelníčku - jak nám ukázaly průzkumy. V Praze se to asi víc schová, nicméně  mě překvapilo, že  to tam nikoho nezajímá. Máme plně vybavené kuchyně i pro dietní stravu  a většina z nás jako doplňkovou činnost má stravování pro důchodce a ditení stravování, které prochází i přes přísná kritéria. Omáček málo,knedlíky maximálně 2x měsíčně - ryby,  zelenina, ovoce, pomazánky, vše v přísném režimu a věřte - rodiče si vážně berou recepty, aby mohli dětem doma připravit, co jim chutná.

0/0
9.3.2015 12:15
Foto

Z93d89e30n49k27a 79S57c70h91o19e20n91b27a16e15c25h91l48e79r 86K10r95u12z55o25v75a 6918372557679

Ve svycarsku je to uplne stejny,je to mazec do restaurace ns menicko urcite nechodim.vsechno je z prasku

0/0
8.3.2015 9:42

P98e90t27r 77Š96a80f63r37á31n 9156321179

spíš než kuchaře by spíš měli přesvědčovat vedoucí v kuchyni a v posledku rodiče žáků . neboť zbytné polotovary = kuchařská síla navíc = plat navíc = vyšší cena jídla.

0/0
8.3.2015 8:47

K94a30r57e47l 82D27r53d43a 6893265377159

Jen mě napadá, že jsem o vánocích objevoval ruský salát. Světová kulinářská pochoutka. Češi si ho přetvořili na nepovedený těžký upatlaný "český vánoční bramborový salát". Absolutně netuší jak jeho kvalitu zlepšit a jak má tohle jídlo vlastně vypadat. Své domácí patlaniny vydávají za absolutní rodinné stříbro na které, když někdo sáhne, tak mu urazí obě ruce. Zdejší diskutující se tady seprali jak psi o to, zda patří do takového salátu uzenina nebo nepatří...

  A o tom to v Česku je. Hádáme se do krve o to, který jedovatý odpadek je vhodnější k jídlu, jak bezdomáči u popelnice, místo toho, abychom uměli skutečně řešit kvalitu jídla.

  (Mám to potvrzeno i ze společných obědů EU. Jestli někdo v Evropě své jídlo absolutně neřeší, bere ho jen jako hmotu pro doplnění energie, nasází ho do sebe a letí raději honem makat jak totální hlupák, jsou to v prvé řadě Češi. Jsme podivný národ, udržujeme si pracovní morálku rakouských a německých otroků a k tomu si udržujeme nenáročný vkus spodiny. Což z nás dělá velmi efektivní pracovní sílu. Nejlepší v Evropě. Ale "tlačená hmota" má pak logicky do kulturního jídla několik světelných let daleko. A na tom končí diskuse o kvalitě jídla.) ;-)

+1/−2
8.3.2015 7:23

D27i96t87a 74H34a50n87o30u24s34k20o28v74á 6491198348609

co ta ilustrační fotka? Jestli někdo nechce to "UHO" na fotce, tak já bych si to dala. 

R^

+5/0
8.3.2015 1:37

K64a27r73e63l 91D11r80d96a 6763925737839

UHO = česká kuchyně. Snaha o likvidaci české kuchyně je nesmysl, protože závodky fakticky nic jiného dobře vařit neumí. Dětmi a strávníky není UHO nenáviděná, ale ironicky vysmívaná, což je rozdíl. Takže se bavme maximálně o zlepšení "nepříliš zdravé" české kuchyně.

  Jak vidím "odborníky", beru čagan do ruky. Co odborník, to jiná představa o zdravé výživě. Zpravidla jde jen o hloupé kecy.

  Mám tady vegana s představou skutečně zdravé stravy. Neváhá kupovat potraviny o několik řádů dražší a umí zdůvodnit proč se to vyplatí. Skutečně přimějeme školy vařit zdravé jídlo, děti donutíme aby na takové jídlo přešly a doma nejedly odpadky a čeští rodiče budou rádi platit dětem 150-200 Kč za jeden školní oběd? Jiný výsledek fakticky nemá cenu a je jen lží.

  U nás přes jídelnu prošli stravovací odborníci po vstupu do EU. Cukr a sůl jsou zdravotní problém a nesmí se používat. Ostatně, jídelna je státní a stát má ze zákona o veřejných zakázkách povinnost kupovat nejlevnější suroviny. Pokud máte na trhu polský kompot se sladidly a český jen o málo dražší s cukrem, musí státní jídelna koupit ten polský. (Mohla by sice žádat a obhájit vyšší kvalitu, ale první odborník to shodí s odkazem na škodlivost cukru. Takže je jednodušší nic neřešit a servírovat polský laciný odpad.)

  V naší certifikované "zdravé jídelně" si jiný ochucený nápoj nedáte, než nápoj s umělými sladidly (nebo hořký čaj). Jídlo je zpravidla zcela neosolené. Na talíři si tak musíte dosolit i knedlíky. Zeleninové přílohy nevycházeli dobře finančně, takže prošly vlnou zdražování a dnes si je nikdo pro přemrštěnou cenu nedává. Jedno hlavní jídlo je zpravidla zeleninový salát. Odborníci na výživu ovšem bojují za vyváženou stravu. Součástí zeleninového salátu musí být proto "maso", zpravidla uzenina...

  Nevěřím, že odborníci mohou do školních jídelen přinést zlepšení. Dopadnou jako Pohlreich v dílu o školní jídelně, kdy nebudou mít peníze ani na pitomé italské špagety.

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/UHO

+2/−4
7.3.2015 23:54

B22o76h81d62a21n 59M98a92r87e12k 5795276117924

Pokud tam používají umělá sladidla, tak to není zdravá jídelna!

Když chcete znát názory odborníků, tak si nikdy nedělejte úsudek podle přefiltrovaných mediálních polopravd a jděte radši přímo ke zdroji. Pozor na rádoby odborníky bez vzdělání, kteří propagují módní nesmysly.

+1/0
8.3.2015 1:35

K70a19r38e72l 43D18r28d81a 6353985637519

Ale to není o názorech odborníků. Ty nám mohou být zcela ukradené. Popisuji tristní výsledek, když solidní kuchaři z veřejného stravování projdou odborným proškolením. Co fungovalo se pokazí, kvalita jídel upadne a nakonec se umělá sladidla a jídlo bez soli vydávají za zdravou stravu.

  A takový výsledek stvoří odborníci ve složení hospodářů, vedoucích jídelen, kuchařů, externích odborníků a nejspíš odborníků z nějaké státní kontroly.

  Podle mě, teprve tady lze mluvit o "nenáviděné UHO", tedy o standardních českých jídlech, které celé populaci zkazily za 50 let bolševika vkus. Takže když se sejdou Češi odborníci, vypotí totální pitomost protože absolutně netuší, že mimo UHO existuje i jiná kuchyně. V Česku mají všichni nedostatky ve vzdělání. Je to o českém pokleslém vkusu.

0/−1
8.3.2015 7:04

R35a95d16i77m 57P57o23l46á12š56e38k 9646623889199

No, co se týká soli, je tady v klasických hospodách  a jídelnách i u kupovaných hotových potravin spíš problém s přesolováním. Sůl totiž je významná část chuti většiny jídel a když se přesolí, je chuť takových jídel považována za lepší, výraznější, případně slaná chuť kryje chuť náhražek.

Ta chuť byla utvářena v době, kdy většina lidí pracovala manuálně a tehdy to bylo v pořádku, protože nadbytečná sůl byla při tělesné námaze bez problémů vyloučena potem. Dokonce to mohlo být i něco jako očistný proces organismu, protože sůl vylučovaná do potu s sebou bere z těla i škodliviny.

Ovšem dneska většina lidí manuálně nepracuje a pocení je zejména u bílých límečků ze společensklých důvodů i potlačováno. Takový kancelářník potom k přesolenému obědu si dá u PC dvě kávičky a potom má tou solí zapraný organismus a nemá ho jak vyloučit. Nemá totiž  v organismu dost vody a tudíž než tu sůl vyloučí močí, trvá to hezky dlouho.

Z toho je potom vysoký tlak, infarkty a kdovíco.

Je tedy žádoucí, aby se děcka dnes naučila solit málo a u jídel spíš preferovat tu neslanou část jejich chuti. I když u levných surovin to bývá problém.

+2/0
8.3.2015 7:31

K41a72r61e46l 55D61r98d39a 6703675137599

Ano, tolik odborná obecná pravda. Jen jsem si nevšiml, že by se v kuchařských pořadech zásadně nesolilo. Což někdo dokázal do veřejného stravování prosadit. Asi odborník na své místě. A samozřejmě je lepší chuť kvalitních surovin. Když se vaří z nekvalitních surovin, je sůl to první, co má tuto skutečnost maskovat. U jídla za 25 Kč jsem zvědav, kdy půjde o kvalitní výtečné suroviny dochucené špetkou soli. ;-)

  Zažil jsem dokonce italskou restauraci v centru Prahy, kde jeden čas nesolili, hosté cizinci s tím bojovali. Nakonec jídlo vraceli a odcházeli bez placení. To by přece o své vlastní vůli kuchař nedělal. A pokud šlo o restauraci, kdo mu to mohl nakázat? ČOI? Až tak zákeřně v Česku mohou jednat odborníci?

+1/−1
8.3.2015 7:49

R65a64d39i51m 81P98o69l34á13š85e20k 9546323139649

To mě připadá jako reálný názor z praxe. Teoreticky by zásady pro vedení školních stravovacích zařízení měly být jednotné, ale dovedu si představit, že rozhodující slovo mají vždy jakožto za zřizovatele  úředníci z místní samosprávy. A ti mohou být, kus od kusu, různě  zblblí všelijakýma Bio a Eko nesmyslama nakoukanýma z televize nebo vyčtenýma z Blesku.

Jinak ale podle mně je v zájmu našich potomků je naučit jíst i nekvalitní blafy a naučit je na nich přežívat. Zdravotně ty "blafy" nejsou, dokonce nejspíš ani nemohou být škodlivější než dnešní běžná dětská strava mimo školu, tudíž ani v tom není problém.

A pokud děcko nenaučíme jíst ty blafy a navykneme ho se stravovat výhradně "kvalitní" stravou, ať už tím myslíme cokoliv, dítě potom dost znevýhodňujeme v dospělosti v jeho kariéře.  Totiž kromě pár procent těch nejchytřejších a nejúspěšnějších všichni ostatní budou mít v kariéře nějaké období, kdy budou mít nedostatek peněz a budou žít z ruky do huby.  Je pak velký rozdíl, když se takový člověk spokojeně nají v první běžné hospodě nebo bufetu za 60 - 90 kč nebo když kvůli tomu, aby to jídlo vůbec dokázal pozřít, musí do nějaké drahé restaurace, kde zaplatí klidně i dvojnásobek. Nebo když dokonce nedokáže v celém městě takové stravovací zařízení najít a musí se stravovat nějak speciálně. Což potom jde do peněz i odebírá spoustu energie, kterou by jinak mohl věnovat své práci.

0/0
8.3.2015 7:15

K89a23r80e73l 19D53r97d86a 6193735627179

;-D Postřeh o tom, jak Češi myslí především na práci, pak dlouho nic a pak přijde na řadu jídlo, mě také napadl. Mám ho výše.

  Jsme ovšem touto pitomostí v Evropě zcela ojedinělí. Pravda, máme tak naději že jsme nejefektivnější dělníci v Evropě a jednou se Česku bude opět skvěle dařit. Díky UHO. ;-)

  Otázkou je, pokud národ neuznává ani kulturu jídla, které denně konzumuje, zda má smysl v takové zemi vůbec žít? Kdo si neváží třeba jídla, neváží si lidí, neváží si práce druhých lidí... Aneb "krásy" nekulturní společnosti. Pro kvalitní život je pak lepší emigrovat z Česka do nějaké skutečné civilizace.

  Napadá mě film Ocelové město. V rozkvetlých zahradách jde o život a za hranicí v otřesném šedém, zakouřeném a zamořeném světě upocených dělníků jde o práci a výkon. Obrázek Česka pěkně na talíři. ;-D

0/−1
8.3.2015 7:37

F88i36l65i44p 19G53a97l57a81š 2717157554658

No po pravde driv teda byly ve skolni jidelne horsi veci nez UHO, treba spenat co mel barvu jako by prosel travicim traktem minimalne 4 krav.. UHO byla klasika, drtiva vetsina z nas na tom vyrostla a nasledky nulove (resp. navaznost treba na onemocneni srdce, ledvin, jater a jinych organu nebyla prokazana), opet se proste potrebuje nekdo zviditelnit..

A co se tyka telocviku tak je to hodne o telocvikari. Proc obezni deti rady cvicili kazdy den pro ne velmi fyzicky narocny aerobic, proc je bavilo plavat, chodit do telocvicny, kazdy den slapat minimalne 10-15km kdyz byli v laznich pro obezni deti (napr. v Podebradech), ale ve skole je to nebavilo? Vzdy jde jen o pristup..

+4/0
7.3.2015 22:38

B92r64o16n54i61s16l23a52v 96G18a26b89r93y93š 6155664760

Mě by zajímal ten tajný recept na omáčku UHO. :-P

+1/0
7.3.2015 21:51

M29a77r29e90k 80H97r46u50b11y 6117342551828

Prodava se v makru..

+1/0
7.3.2015 22:25

V28á18c35l17a26v 88J90e41b57a66v48ý 8640909273486

sůl, škrob a glutamát :-P

+1/−1
7.3.2015 22:28

L54u24k59á91š 89N14o51s37e35k 9730217657

Je to smutné, ale já s UHO nemám problém. Ale hnusí se mi, že když se zamyslím nad českou kuchyní, tak se zamýšlím nad infarktem uloženém na talíři a nad rakovinou tlustého střeva a konečníku podávaném v jídelnách...

Nejsem expert, ale možná ty hnusy, co děti jedly za totáče ve škole měly také velký vliv na jejich zdraví dnes v dospělosti. Proč by jinak naše země vedla ty smutné statistiky v obezitě, cholesterolu a rakovinách trávícího ústrojí?

+3/0
7.3.2015 20:33

P68e13t60r 15Č88e95r24v88e18n63ý 3856761262745

Já bych řekl, že strava sama o sobě za špatný zdravotní stav naší společnosti nemůže. Podle mně jde spíše o životosprávu a celkový přístup k životu.

Nejsem sice odborník na stravování, ale problém bych viděl v nepřímé úměře, kdy čím má člověk méně pohybu, tím nezdravější jídla konzumuje - jak vidím dennodenně kolem sebe;-)

0/0
9.3.2015 10:06

K44a71r20e80l 36C88h79r96a95s85t51i41n64a 4773754790985

Teď se budou dělat omáčky modré a zelené s červenýma puntíkama.

+2/0
7.3.2015 20:17

I43v14o 32Z31d37e96b60o58r67s76k37ý 3403901380811

Agroferet dodá tak skvělou „UHO“ že magistrát ještě rád změní názor.

+5/−2
7.3.2015 20:11

M74i24r68o79s26l54a47v 31Š84r71á17m73e63k 1564419459235

Opět populismus! Ten člověk, který by to kontroloval by musel být špičkový kuchař a zároveň chemik, aby mohl ty jídla analyzovat. To bude velice dobrá funkce, každý den obědy z darma a třeba ještě zbude pro rodinku na večeři.:-)

0/−2
7.3.2015 19:28

J37a63n52a 71K92u53b17o73v59á 6319672228510

Já jsem asi divná, ale mně převážná většina chutnala. Nebo jinak - mimo kapustu  jsem to snědla. Děti občas řeknou, že se nepovedly brambory, syn nesnáší halušky a dcera rybu. Ale vzhledem k tomu, že doma se taky nevyvařuje každému to "jeho", berou to jako normál. Buď si vyberou druhé jídlo, nebo se nají doma.

+7/0
7.3.2015 19:26

J66i15ř57í 68Š65v49a18g94r 3638540945816

Já také nikdy neměl problém ve školní jídelně. Občas maso s chrupavkou, které jsem ožulžlal, ale jinak ok (25let zpět).

  Ale před pár dny tu ukázali fotky z jedné školní jídelny a to byl opravdu hnus. Jídla o kterých jsem v životě ani neslyšel. Kůžičky hadr. 

Ani praseti bych to nedal.

+2/0
7.3.2015 20:49

J46a59r30o32m96í11r 36N40o24v13o36t84n19ý 7809707611154

A začněte dělat hamburgery,pitomci!

+2/0
7.3.2015 19:11

V66í33ť78a 19N43o14v12á26k 1938893905361

900 porcí kaše... To musí být tak 8 pytlů brambor.

0/0
7.3.2015 19:07

F27i72l19i56p 89K56o92r85v51a61s 8296403814370

Není to tak nedávno co jsem měl možnost do jedné takové jídelny v Praze chodit ...a UHO tam bylo jednou za týden max. A přijde mi, že k tomu jídlu prostě ta omáčka patří. Když mám přírodní řízek, tak tam prostě ten výpek je a k tomu masu se prostě hodí. Nechápu co na tom je tak kontroverzního... 

Nakonec, u nás na škole se říkalo, že primáni a sekundáni si stěžujou, terciáni a kvartáni jídlo snědi, kvintáni a sextáni se na obědy těší a septimáni a oktaváni žebraj aby mohli dostat víc... 

A ti co dostudovali občas na školu choděj na obědy.

Myslim si, že to je spíš věcí přístupu jídelny a personálu než nemožností volby a nutností dělat kompromisy protože děti by tam na (odůvodnitelně) dražší obědy nechodily.

+6/0
7.3.2015 19:02

P62e77t72r 59K84o78s56u89t96a 7317262723136

Jenze UHO neni z vypeku. To se da varit maso a do toho vyvaru se da tmava jiska z pytliku.

+1/−1
7.3.2015 22:21

R55a27d16i12m 21P45o13l95á39š27e37k 9296343779749

Proč by se mělo v jídelně se sledovanými náklady navíc něco dělat, vařit a spotřebovávat, když UHO z výpeku se  u většiny jídel dá udělat bez těchto zbytečností jaksi víceméně mimochodem.

Jedině že by se ten výpek nepovedl, třeba moc připálil, to už je ale potom neschopnost kuchaře.

0/0
8.3.2015 7:36

M63i14r13o47s36l15a50v 34K53a44š15p21a79r 3372757871401

"Naopak podvýživu průzkumy zjistily u šesti procent žáků."                                          Myslím že vhodnější je...6% především žákyň, bulimie a anorexie je jim přece jen bližší.

0/0
7.3.2015 19:01

Z26d52e47n67ě44k 59S18k94ř78i40v33a59n 5444390599106

Ona podvýživa není jen o tom, že je někdo vychrtlý.

+1/0
7.3.2015 20:16

Z80d35e92n27ě77k 45K96o14u92t62n67ý 4157337327681

Rozmazlenci.

+1/−1
7.3.2015 18:55

E63v39a 96H12u80r40t17o28v54a 9944526576748

Bramborová kaše se nevaří z brambor? To je kuchařkám tak milé si ulevit od práce a preferují to před zdravím dětí? Vy, které vaříte jak prasata a z polotovarů a náhražek a snažíte si tak ušetřit práci, styďte se!

+2/−1
7.3.2015 18:54

T27o73m18á14š 55V21e97l11č81o69v61s80k55ý 4433748819908

Odkdy kuchařka rozhoduje co a z čeho vařit?

+1/−1
7.3.2015 18:57

F12i70l55i70p 68G29a47l37a77š 2697737174478

Samotná kuchařka ne, ale od toho je (měl by být) v každé kuchyni určen člověk, který bude plnit roli šéf kuchaře a ten o tom rozhoduje.

+2/0
7.3.2015 19:38

I31v35a 86K32r85i28s53t62o58f22o33v67á 7805683442312

R^Ale to uho na fotce vypadá výborně. Hned bych si ho dala i s tím masem. V

+9/0
7.3.2015 18:47

L35e96o41š 46E62x91n80e12r 1137588538702

Ale to není UHO na té fotce. UHO vypadá krapet jinak. :-P

+2/0
7.3.2015 19:21

A76n76n50a 34K93i44r48š36o92v32á 9566550375383

Celý problém je v tom, že se začíná masivně rozmáhat nový sport - stěžovat si vždy a na všechno :-P Ráda bych viděla, jak se tedy stravují děti mimo školní jídelnu, co jim doma rodiče vařej; a pokud dítě zná z domova jen pizzu, hranolky  a jídlo od číňana, tak jídlo z jídelny nikdy jíst nebude!

(ráda vzpomínám na polévku, co nám vařili na gymplu - plná hovězího masa a vaječných bílků; vždycky jsem si chodila přidat V)

+3/0
7.3.2015 18:29





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.