Diskuze

„UHO“ v pražských školních jídelnách skončí. Magistrát chce změnu

Dětmi nenáviděná omáčka zvaná „UHO“ zmizí z pražských školních jídelen. Magistrát se rozhodl pro změnu, jejíž součástí je i to, že začne přesvědčovat kuchaře, aby se naučili lépe vařit. Vybraný metodik bude zase provádět průzkumy, spolupracovat s jídelnami a kontrolovat potřebný přísun živin a vitamínů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Skončí "UHO", bude "UBO".;-)

0 0
možnosti
MT

M42a49r35e79k 57T78ů73m68a

8. 3. 2015 12:04

Za socialistických 30 korun = socialistický oběd

Myslím, že by nebylo od věci zvýšit maximální sazbu na oběd, tahle sazba už platí dost dlouho (nějakých 8 nebo 9 let) a neodpovídá reálným změnám cen surovin na trhu.

Na druhou stranu bych udělal zákon, který by pod hrozbou sankcí podvody typu UHO doslovně zakázal.

0 4
možnosti
OU
ML

Všeobecně se stravování zlepšilo s odchodem bolševika před 25 lety; já pamatuji přeslazený čaj bromák nebo nevoňavá kolínka s rajskou, ale moje děti se stravovaly již celkem v pohodě. Management jídelny je vždy ten, kdo rozhoduje o kvalitě - ve větším počtu strávníků se dnes dá vařit s racionálními náklady a nevím, proč diskuse vždy sklouzne k UHO, o tom to přece není. Je to o nastavení a vedení jídelny / kuchyně, tedy je to jako vždy o lidech, nikoliv o penězích, protože když jsou šikovní vedoucí pracovníci, pak jde mnohé. Takže i dnes je sice možné vidět nevzhledná a nechutná jídla, ale ta vždy odpovídají tomu, jak nechutný je de facto šéf kuchyně či jídelny... Když si rodiče řeknou a domluví se, problém bývá většinou rychle vyřešen, samotné vedení školy to často až tak nezajímá, ale tlačící rodiče jsou vždy to nejefektivnější řešení... K tomu není potřeba žádná sprostá Krnda či magistrát...

3 0
možnosti
LN

Souhlasím s Vámi. U nás si dokonce děti mohou napsat, co by chtěly k obědu, svačině atd. Vždy hledáme cestu, která vyhoví spotřebnímu koši a požadavkům dětí  a rodičů. Většinou to vychází  a všichni jsou spokojeni. Polotovary neužíváme - máne to zakotveno i v ŠVP.

0 0
možnosti
LN

Ve školních jídelnách se vaří dle " spotřebního koše" Je přesně vypočítáno.kdy luštěniny, těstoviny, zelenina ryby a tak dále. Z příspěvku na stravu od rodičů si školní jídelna moc nepolepší -   cca 29 Kč na žáka/ dítě dle věku. Ovšem schopná provozní(vedoucí) školní jídelny, vedoucí kuchařka , která nelení a získává další zkušenosti a recepty si poradí. Prošla jsem několika školami - nyní ve vedoucí funkci a můžu říci, že je to záležitost kuchyně a jejího vedení. Když se chce, jde všechno jde.

Jen je možné, že to jde u nás (Valašsko),ale v Praze ne a není na to třeba vybírat speciální pracovníky. Máme metodiky a ti to dost to hlídají. Jak je možné, že jinde nejsou?

My vaříme zásadně bez polotovarů a strava je bohatá a pestrá. S UHO jsem se nesetkala ani v naší škole, ani v jiných školách v našem regionu.

2 0
možnosti
KD

K47a48r21e56l 53D53r47d54a

8. 3. 2015 10:35

Pestrá strava bez UHO? Jak si dělá legraci odkaz níže, UHO je základem guláše, znojemské, štěpánské, ptáčka, segedínu, cikánské, frankfurtské, burgundské, šumavské, krkonošské... Ve vašem regionu jste se s takovými jídly nikdy nesetkala? ;-D

  Jinak pěkný příspěvek, plný naděje.

  (Posledně jsem dal bagetu za 100 Kč caprese - křupavé italské pečivo, olivový olej, rukola, přidal jsem sušená rajčata. Prostě Itálie. Pak jsem dal poctivou českou bagetu caprese za 32 Kč. Vrstva másla vysoká na palec, česká hutná bageta a čínský salát. Chutnalo to skvěle, asi jako chleba s máslem. Skutečná poctivá kvalita. Tak aby ta kvalita nevypadala ve školních jídelnách takto. V naší jídelně ať uvaří co uvaří, vždy z toho vyjde poctivý "chleba s máslem".) ;-)

0 1
možnosti
Foto

Ve svycarsku je to uplne stejny,je to mazec do restaurace ns menicko urcite nechodim.vsechno je z prasku

0 0
možnosti

spíš než kuchaře by spíš měli přesvědčovat vedoucí v kuchyni a v posledku rodiče žáků . neboť zbytné polotovary = kuchařská síla navíc = plat navíc = vyšší cena jídla.

0 0
možnosti
KD

K66a89r90e16l 72D54r29d53a

8. 3. 2015 7:23

Jen mě napadá, že jsem o vánocích objevoval ruský salát. Světová kulinářská pochoutka. Češi si ho přetvořili na nepovedený těžký upatlaný "český vánoční bramborový salát". Absolutně netuší jak jeho kvalitu zlepšit a jak má tohle jídlo vlastně vypadat. Své domácí patlaniny vydávají za absolutní rodinné stříbro na které, když někdo sáhne, tak mu urazí obě ruce. Zdejší diskutující se tady seprali jak psi o to, zda patří do takového salátu uzenina nebo nepatří...

  A o tom to v Česku je. Hádáme se do krve o to, který jedovatý odpadek je vhodnější k jídlu, jak bezdomáči u popelnice, místo toho, abychom uměli skutečně řešit kvalitu jídla.

  (Mám to potvrzeno i ze společných obědů EU. Jestli někdo v Evropě své jídlo absolutně neřeší, bere ho jen jako hmotu pro doplnění energie, nasází ho do sebe a letí raději honem makat jak totální hlupák, jsou to v prvé řadě Češi. Jsme podivný národ, udržujeme si pracovní morálku rakouských a německých otroků a k tomu si udržujeme nenáročný vkus spodiny. Což z nás dělá velmi efektivní pracovní sílu. Nejlepší v Evropě. Ale "tlačená hmota" má pak logicky do kulturního jídla několik světelných let daleko. A na tom končí diskuse o kvalitě jídla.) ;-)

1 2
možnosti
DH

co ta ilustrační fotka? Jestli někdo nechce to "UHO" na fotce, tak já bych si to dala. 

R^

5 0
možnosti
KD

K40a85r94e23l 94D71r65d12a

7. 3. 2015 23:54

UHO = česká kuchyně. Snaha o likvidaci české kuchyně je nesmysl, protože závodky fakticky nic jiného dobře vařit neumí. Dětmi a strávníky není UHO nenáviděná, ale ironicky vysmívaná, což je rozdíl. Takže se bavme maximálně o zlepšení "nepříliš zdravé" české kuchyně.

  Jak vidím "odborníky", beru čagan do ruky. Co odborník, to jiná představa o zdravé výživě. Zpravidla jde jen o hloupé kecy.

  Mám tady vegana s představou skutečně zdravé stravy. Neváhá kupovat potraviny o několik řádů dražší a umí zdůvodnit proč se to vyplatí. Skutečně přimějeme školy vařit zdravé jídlo, děti donutíme aby na takové jídlo přešly a doma nejedly odpadky a čeští rodiče budou rádi platit dětem 150-200 Kč za jeden školní oběd? Jiný výsledek fakticky nemá cenu a je jen lží.

  U nás přes jídelnu prošli stravovací odborníci po vstupu do EU. Cukr a sůl jsou zdravotní problém a nesmí se používat. Ostatně, jídelna je státní a stát má ze zákona o veřejných zakázkách povinnost kupovat nejlevnější suroviny. Pokud máte na trhu polský kompot se sladidly a český jen o málo dražší s cukrem, musí státní jídelna koupit ten polský. (Mohla by sice žádat a obhájit vyšší kvalitu, ale první odborník to shodí s odkazem na škodlivost cukru. Takže je jednodušší nic neřešit a servírovat polský laciný odpad.)

  V naší certifikované "zdravé jídelně" si jiný ochucený nápoj nedáte, než nápoj s umělými sladidly (nebo hořký čaj). Jídlo je zpravidla zcela neosolené. Na talíři si tak musíte dosolit i knedlíky. Zeleninové přílohy nevycházeli dobře finančně, takže prošly vlnou zdražování a dnes si je nikdo pro přemrštěnou cenu nedává. Jedno hlavní jídlo je zpravidla zeleninový salát. Odborníci na výživu ovšem bojují za vyváženou stravu. Součástí zeleninového salátu musí být proto "maso", zpravidla uzenina...

  Nevěřím, že odborníci mohou do školních jídelen přinést zlepšení. Dopadnou jako Pohlreich v dílu o školní jídelně, kdy nebudou mít peníze ani na pitomé italské špagety.

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/UHO

2 4
možnosti
BM

Pokud tam používají umělá sladidla, tak to není zdravá jídelna!

Když chcete znát názory odborníků, tak si nikdy nedělejte úsudek podle přefiltrovaných mediálních polopravd a jděte radši přímo ke zdroji. Pozor na rádoby odborníky bez vzdělání, kteří propagují módní nesmysly.

1 0
možnosti
FG

No po pravde driv teda byly ve skolni jidelne horsi veci nez UHO, treba spenat co mel barvu jako by prosel travicim traktem minimalne 4 krav.. UHO byla klasika, drtiva vetsina z nas na tom vyrostla a nasledky nulove (resp. navaznost treba na onemocneni srdce, ledvin, jater a jinych organu nebyla prokazana), opet se proste potrebuje nekdo zviditelnit..

A co se tyka telocviku tak je to hodne o telocvikari. Proc obezni deti rady cvicili kazdy den pro ne velmi fyzicky narocny aerobic, proc je bavilo plavat, chodit do telocvicny, kazdy den slapat minimalne 10-15km kdyz byli v laznich pro obezni deti (napr. v Podebradech), ale ve skole je to nebavilo? Vzdy jde jen o pristup..

4 0
možnosti