- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jak může někdo dát "ochutnat" nedostatečně tepelně připravené vejce v létě dvaceti měsíční dceři a pak to ještě vytrubovat vážně nepochopím:-)
To vejce je v porci celé. Čekal bych, že z várky budou třeba 1 či 2 špatná. Tedy dva nakažení zákazníci maximálně. Při takto velké nákaze to tedy znamená, že infikovaná byla celá dodávka vajec. Tepelnou úpravou by se měla salmonela zahubit, v tomto případě v bílku. Tedy nákazu přenášel žloutek. Proti této salmonele se ve velkochovech slepice ale očkují.
Půjde tedy o špatné skladování vajec v teple a salmonelu, co napadá žloutek - dnes častý původce hromadných nákaz.
Je možné, že si prodejce připravil vejce týden před akcí, a pak je dal do prodeje "z lednice". Čímž mohl salmonelu pěkně pomnožit. Navíc musíte dostat pořádnou dávku, takže ta vejce už musela sama pochodovat po stole.
V obchodech prodávaná vejce by salmonelu mít neměla. Je tedy podezření na vejce z nekontrolovaného chovu od soukromníka ("farmářská") nebo z Polska.
Našel jsem zajímavou informaci. Salmonela napadající žloutky se šíří až od 80. let. Dříve salmonela pronikala jen do bílku. Proto je plno úprav, kde se žloutek může nechat syrový, ale bílek se tepelně upravuje. Dříve se syrové žloutky doporučovaly na posílení i malým dětem. V dnešní době by mělo být vejce tepelně upravováno celé. Platí to poslední roky.
Pokud mi ale veterina tvrdí, že v hypermarketu koupím s jistotou vejce bez salmonely, tak mi doporučení na zničení vejce převařením přijde jako protimluv.
Hloupé je, že akce měla dobrou pověst. Smůla, jestli se mezi stánkaři našel nějaký podvodníček či nedouk. Ale i tak, syrové žloutky budu baštit dál.
No jen jestli to nebyl pokus příznivců pana preazidenta zůčtovat s pražskou kavárnou....
se divim, že tam neměli stánek s tataráčkem
Není to poprvé, co se podobná věc na takové akci stala. Divím se, že si hygienici už na pořadatele nedošlápli. Snad se rozhoupají. Lidská omezenost nezná mezí a občas je potřeba zasáhnout.
Neni se co divit, kdyz se to tam cely den valelo v tech 35°C na pultech.
Ale jak videt, nasli se odvazlivci, kteri to testli.
Tak tady je třeba vědět, že ta vejce měli chlazená ledem, neustále.
njn, rikam to porad, na farmarskych trzich a techto akcich se HACCP zasadne ani dodrzet neda, zvlast kdyz na to pere slunce pri 30-40℃, to je potom kazdeho volba jestli ochutna propeceny burger s chlazenym lezakem nebo polosyrove vejce.....
Zrekapitulujme si to. Slunce, vedro jako v peci. Stánek, skladující rychle se kazící potraviny v absolutně nehygienických (resp. nevyhovujících) podmínkách = úplně bez chlazení. A z vajec která si pobudou půl dne na slunci pak udělá jídlo, kde je použije téměř syrové. Pomíjím původ těch vajec. OK, už to začínám chápat. Vlastně spíš přestávám...
Dobře jim tak, jíst se má u stolu a na venku na trávě.
Jist se dá i v trávě, ale tomu odpovídající potraviny. Polosyrové vejce nebo majonéza mezi to rozhodně nepatří.
Z infekcniho oddeleni Nemocnice Na Bulovce, kde po uvodnich horeckach az 40 C ted uz tri dny lezim se salmonelou hlasim - ano, ja to vejce mel na Apetit pikniku taky...
tak z infekčního přejděte rovnou na psychiatrii Dát si v těchto dusnech někde v přírodě nesyrové vejce, to je fakt na hlavu.