- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Dost to podkopává všechny podobné aktivity, domácí restaurace, sousedské občerstvení, pouliční pikniky... Patrně to byla smůla. Hygiena ještě s jistotou nic tvrdit nemůže. Možná byl původ nákazy jinde. Článek iDNES není tradičně příliš korektní.
Prodejce se Boha skutečně nebál, použít v gastro výrobě vece z malochovu, ještě k tomu úpravu benedikt a ještě to vyrábět mimo a dovážet na místo, atk na to musí mít člověk opravdu vygruntováno. Velce "benedikt" lze s menší mírou rizika udělat jen v restaiuraci, k okamžité spotřebě, vyrobím a během minuty podám. Ale i tak si řada rstaurací prostě nedovolí z nedostatečně tepelně upravených vajec vyrábět.
Autorka otevírá restauraci v tomto duchu a zkušenosti nabrala na stážích po vyhlášených podnicích po celém světě. To by znamenalo, že někdo, kdo projde přes luxusní podniky, se o principech hygienického minima nic nedoví.
Konzumovat v létě venku takovéhle jídlo je riziko vždy. Pamatuji si na svoji babičku, jak na výlet do ZOO měla v tašce chleby s taveným sýrem a vejce na tvrdo... Nebo se vozily na výlet řízky... Jídlo ve stáncích neriskovat! To bylo její heslo....A taky nám nikdy špatně nebylo.
V komerčních chovech slepic jsou státem placené programy proti salmonelóze, tudíž u kupovaných vajec je riziko menší, nikoliv nulové. V soukromém chovu a různých bio či podestýlkových chovech je riziko salmonely dost velké. Když se z takových vajec vaří, je nutno s nimi zacházet s předpokladem, že ji mají.Vejce zahřeje, salmonely se začnou vesele množit, takže hlavní chybu vidím v technologii.
Riziková příprava pokrmu...
- Tak to odvrácená strana uhýkanců na "dyktáty" z EU a jejich přísná pravidla pro provoz podobných vývařoven.
- Tak to je odvrácená strana současné gastrosexuality - všechno domácí, všechno polosyrové, tak je to nejlepší podle našich babiček...
mno, s tou EU bych byl opatrnejsi, protoze treba nase veterinarni pozadavky na maso jsou mnohem prisnejsi, nez v EU. Jinak receno, to s EU nema vubec nic spolecneho, to je zalezitost kazdeho statu.
Tak ty Český vejce také žádný zázrak nebudou
Takze salmonelu mohou obsahovat i michana vejce? Protoze 10 minut je urcite nemicham, mozna tak 3 minuty.
70 st. (ztracená vejce) - 10 minut, vyšší teplota (míchaná vejce) - méně minut.
" postarat se o celou záležitost tak, aby všem strávníkům chutnalo a vyšli z toho bez újmy,
Někteří vyběhli s průjmy .
Asi jsem "přecitlivělá", ale já bych si někde u stánku toto nikdy nedala. Neříkám doma, kdy vejce připravím a sním. Vejce Benedikt je lahůdka. Ale u stánku a v létě navíc fakt nikdy. Stejně jako drůbeží věci - grilovaný kuřata apod.
Prostě se toho bojím.
A co mě totálně dostalo, jak tam nějaký cool matka psala, že dala ochutnat 18 měsíčnímu dítěti a že jim bylo všem blbě....tohle mi hlava nebere.
moje máti 80+ mně vždy říkala, abych v létě nejedl vlašák a podobná jídla, proto se tito lidé dožívají slušného věku, oni mysleli i před jídlem, dnes mladí věří, že se jim nic nemůže stát :-(