Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Farmářské trhy v Praze protkají slavnosti dýní, nabídnou i recepty

  17:37aktualizováno  17:37
Pražské farmářské trhy nabídnou na podzim svým návštěvníkům nejrůznější akce. Na dýňových slavnostech se například dozvědí, jak proměnit mdlou chuť dýně ve výtečnou polévku nebo jak z ní vyřezat strašidlo. Trhy ale představí i další novinky, například zahraniční kuchyně.

Farmářské trhy připravily na podzim dýňové slavnosti (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

"Na říjen chystáme akci s názvem To nejlepší z dýně, kde návštěvníkům představíme různé recepty z dýní a budou je moci i ochutnat. Pro děti tu bude připraveno i vyřezávání dýní," uvedla mluvčí Prahy 11 Andrea Wolfová.

Podrobný přehled pražských podzimních farmářských trhů

Dýňové lampiony si mohou vyřezat i návštěvníci trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad, odkud poslední říjnový večer vyrazí i lampionový průvod.

"Nabídneme různé druhy dýní. Chybět nebudou druhy Hokkaido, Cobra, Rondini, Valenciano Lumina a další. Kromě dýní budou lidé moci ochutnat také dýňové muffiny, koláče a pro zahřátí bude připravená dýňová polévka," popsal pořadatel trhů Jiří Sedláček.

Podzimní tip Romana Pauluse: Dýňová polévka

Suroviny: 1 kg dýně, 100 g bílého z pórku, 1 ks šalotky, 100 g másla, 2 l kuřecího vývaru, 250 ml kokosového mléka, 100 ml smetany, 250 g pomerančové kůry, celý koriandr, kardamom, med, olivový olej, mořská sůl, zázvor

Postup: Dýni očistíme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme solí, kardamomem, koriandrem a medem a pečeme v troubě při 150 °C 35 až 40 minut. Pórek a zázvor orestujeme, přidáme upečenou dýni, kuřecí vývar a vaříme. Poté přidáme kokosové mléko, rozmixujeme, propasírujeme a nakonec zamixujeme studené máslo.

Dýni si oblíbil také šéfkuchař Alcronu Roman Paulus. "Dýně má přirozenou mdlou chuť, ale dají se z ní udělat fantastická jídla. Lze ji kombinovat se zázvorem, skořicí, hřebíčkem. Velmi chutná je dýňová polévka, ale také z ní teď děláme pyré, které podáváme se zvěřinou. Tato kombinace na talíři vytvoří krásnou symbiózu," vysvětlil Paulus.

Lákadlem budou i zahraniční kuchyně

Slavnosti dýní nebudou však jedinými akcemi, které se na podzim chystají. Farmářský trh v Dejvicích hodlá v říjnu představit zahraniční kuchyni. A začne japonskou.

"Na trzích bude připravovat sushi šéfkuchař Marek Hora, který působil ve více japonských restauracích v Praze i v Japonsku," řekla za pořadatele trhů na Vítězném náměstí Andrea Vodňanská.

Tím ovšem zahraniční gastronomie na zdejších trzích neskončí. Organizátoři mají v plánu představit i další kuchyně.

"Dojednáváme různé země, například Maroko či země z jihovýchodní Asie. Každá představí své gastronomické zvyky, kulturu stolování a samozřejmě recepty," dodala Vodňanská.





 


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Otevření prodloužené trasy C metra
Do Letňan pojede v sobotu večer MHD častěji, kvůli show Robbieho Williamse

Pražský dopravní podnik posílí v sobotu odpoledne dopravu v okolí Letiště Letňany, kde večer vystoupí britský zpěvák Robbie Williams. Častější jízdy metra a...  celý článek

Na Jarmark OnaDnes.cz dorazily stovky lidí. (19. května 2012, Praha)
Praha spouští ekologický „blešák“, lidem nabídne opotřebované věci

Co s věcmi, které už nepotřebujeme? Praha hledá místo, kde by otevřela takzvané Re-Use centrum. V něm chce shromažďovat odložené věci, které jsou funkční a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 v Praze

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.