náhledy
"Chraň bůh nějaké novoty" horoval šéfkuchař restaurace Hotel Nautilus z Tábora Martin Svatek před začátkem soutěže o nejlepší houskový knedlík „Perla české kuchyně“. Její už 5. ročník se odehrál v pondělí 7. listopadu 2011 v hotelu InterContinental za účasti 38 kuchařských týmů z Česka i Slovenska.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Pořadí mezi knedlíky: Hotel President Praha, na děleném druhém místě skončilo Středisko praktického vyučování hotelu Intercontinental a restaurace Hotelu Nautilus z Tábora. Třetí obsadila Billa s.r.o.
Autor: Petr Topič, MAFRA
V hříbkové omáčce si nejlépe vedly kuchyně restaurace Lesní Zátiší z Vejprtic, Hotel Expo Praha a Radisson Blu Alcron z Prahy.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Zadání znělo uvařit co nejlepší knedlík, samozřejmě chutný, sytý, ale ne těžký. Na startovní pole se postavilo dvacet druhů knedlíků a 19 druhů omáček.
Autor: Petr Topič, MAFRA
V odborné porotě, která volila nejlepší knedlík, zasedla hraběnka Mathilde Nostitz...
Autor: Petr Topič, MAFRA
... či Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací České republiky.
Autor: Petr Topič, MAFRA
V "laické" části poroty, která se vyjadřovala k nejlepší houbové omáčce, bylo možné zahlédnout například bývalého ministra zahraničí Jana Kavana.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Zatímco odborná porota dostává knedlíky decentně po čtyřech na vždy novém nahřátém talířku...
Autor: Petr Topič, MAFRA
...laická veřejnost hodnotící omáčku se musela loket na loket prostrkat k servírovacím boxům. "Vyzkoušel bych další," prohodí nad talířkem smutně pán, "ale někde jsem ztratil vidličku". "Tak tu já nepouštím z ruky," uchechtne se začátečnické chybě opodál stojící dáma.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Sál hučí, atmosféra nemá daleko k orientálnímu bazaru. Každý se snaží vlichotit svým výrobkem. Bez příběhu to prostě nejde.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Přeborníci v testování zvládli v pohodě ochutnat všechny vzorky.
Autor: Petr Topič, MAFRA
Máme jasno, vzorek číslo jedna je nejlepší, shodli se kuchaři senioři z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Nemýlili se, jimi vybraný favorit vyhrál v kategorii omáček (Restaurace Lesní Zátiší).
Autor: Petr Topič, MAFRA