Za prezidentování Miloše Zemana se nejspíš Hrad příliš vysoké kulinařiny nedočká. Když zve své nejbližší na raut, řízečky, gulášek nebo tlačenka nesmí chybět. A jak se před pár lety Zeman (tehdy ovšem ještě řadový důchodce z Vysočiny) novinářům svěřil, když je zabijačka, je prý vybíravý a rád si pochutná na rypáčku.
Menu se řídí přísným protokolem
Co měli rádi předchozí prezidenti?Václav Šmerda vařil Václavu Havlovi i Václavu Klausovi. V současné době šéfuje kuchařské asociaci ve východních Čechách.
|
Časy se ovšem mění a Miloš Zeman se stane nejvyšším ústavním činitelem. A tomu bude muset přizpůsobit nejen svůj jazýček, protože ne každý nad pořádnou flákotou vepřového zaplesá. Jak se hradní kuchyně změní a přivede si Zeman na Hrad i svého šéfkuchaře? "K tomuto tématu se případně pan Zeman vyjádří až po inauguraci," sdělila jeho mluvčí Hana Burianová.
Jasněji ve věci udělal až šéfkuchař, který již vařil pro oba Zemanovy předchůdce. "Určitě to bude česká kuchyně. Při recepcích se vychází z českých jídel, aby se prezentovala. Například ryby, zvěřina," řekl deníku Metro šéfkuchař Václav Šmerda s tím, že třeba Václav Klaus si rád pochutnával na candátovi s křenovou omáčkou. Podle něj na menu pro recepce dohlíží protokoláři. Záleží totiž prý na tom, odkud návštěva pochází a také jaký je její zdravotní stav. !Navrhne se několik variant a protokol schválí dva tři návrhy," dodává Šmerda.