Ochutnávat z jídelníčku Karla IV. budete moct na pražské hotelové škole

  11:47
Jídelníček 14. století měl základ především v kaších a chlebu. Vyhlášeným dezertem byl třeba hrách vlaský v homoli nebo syrná kaše. O zajímavostech tehdejší doby deníku Metro vyprávěl Petr Studnička, vedoucí katedry hotelnictví, který na Vysoké škole hotelové připravuje na středu akci Gastronomie v době Karla IV.

Ilustrační fotografie evokující dobu Karla IV. | foto: archiv VŠHMetro.cz

Jak vypadal tehdejší jídelníček?
První je potřeba si uvědomit, že doba Karla IV. byla společností hladu. To znamená, že se lišily hodně stravovací zvyky poddaných a menu, jež bylo podáváno na královském stole. Druhá rovina je ta, že se nacházíme v období 14. století, kdy se třeba brambory na našem území ještě neobjevovaly.

Program akce

Gastronomie v době Karla IV. se koná ve středu v prostorách Vysoké školy hotelové v Praze 8 ve Svídnické ulici.

  • Akce se bude konat od 10 do 20 hodin. Dopolední blok bude patřit základním a středním školám.
  • Pro ty, kteří si nevyberou mezi tradičními pokrmy ze 14. století, bude připraveno jídlo inspirované tehdejší dobou, ale přizpůsobené pro dnešní mlsné jazýčky.
  • Na stole hojnosti si budete moct prohlédnout tabuli Karla IV. – od bažanta, přes chleba, až po ubrusy z typické pytloviny na stolech.
  • Ochutnat budete moci žlutou či černou omáčku, syrnou kaši, smažené ryby, vepřové maso s ovocnou omáčkou, z nápojů budou podávána vína z Burgundska, medovina nebo mošt.
  • Připraven je i program pro děti. Nebude chybět dobová hudba, zábava, kostýmy a plně vybavená polní kuchyně se stráží oděnou ve zbroji.
  • Více informací na www.vsh.cz.

Mezi typické pokrmy karlovské doby patřily jáhlová, hrachová či ovesná kaše, všechno, co se týká zvěřiny, a pak se jedly hodně ryby. Tehdy byl losos rybou pro poddané a nikdo ho ani nemohl vidět, ale dnes jej považujeme za jednu z takových trendy a kvalitních ryb.

Co se často objevovalo na tabuli Karla IV.?
Karel IV. měl v oblibě například jelita z Berouna, výrobky z vepřového masa a také chléb, který byl jednou z nezbytných složek stravování. Často jídával dušeninu z bažanta, jáhlovou varmuži, tedy jáhlovou kaši s medem, jablky, sušenými švestkami, rozinkami a máslem, ale také třeba rissoles z kapra, tedy karbanátky z mletého kapřího masa, čočky, zázvoru a medu. Na druhou stranu se nekonzumovala zelenina. Leda tak ovoce.

Co vás nejvíce zaujalo?
Nás konkrétně zaujala technologie přípravy pokrmů, protože v té době se nepoužíval tuk, jak to známe dnes. Vůbec se nesmažilo, ale všechny pokrmy byly buď vařené, nebo dušené a zvěřina se pekla. Ale když si mazali chleba máslem, dopřáli si vrstvu silnou jako prst.

Co se týče nápojů, tak se vůbec nepila voda nebo zcela výjimečně, protože byla většinou závadná. Předci byli zvyklí pít jablečný mošt, medovinu, nefiltrované pšeničné pivo a postupně i víno, převážně z Rakouska, teprve později přivezli révu z Francie.

Jedli také polévky?
Nesetkali jsme se s polévkou typu dnešní doby. Byly to spíš husté kašovité polévky: fazolová a hrachová a podobně.

A jaký byl rozdíl mezi polévkou a kaší?
Jen v konzistenci. Polévka ale nebyla standardní součástí jídelníčku. Příbory také moc nebyly, tak se konzumovalo hodně rukama, nebo s chlebem. A panovník měl připravené pokrmy velikostí sousta, případně měl lžíci.

Co měly tenkrát jako přílohy?
Pokrmy, které známe dneska, maso a příloha, tak se jedly odděleně. Kaše byla naopak hlavním pokrmem a ne přílohou, za kterou ji považujeme dnes. A maso se jedlo zvlášť. Kombinace moc nebyly. Ale třeba štika se podávala s mandlovou náplní. Kdyžbychom to vzali podle dnešní doby, tak nejčastěji se konzumovaly luštěniny, zvláště pak hrách.

A co dezerty?
Sladké pokrmy měly kašovitou podobu. Mezi oblíbené patřila syrná kaše, což je kaše z tvarohu, krupice, vody a medu. Druhým byl hrách vlaský v homoli, což je dnes trochu netradiční kombinace. Jde o hrachovou kaši, do které se přidával med, rozinky. Pak se to pocukruje a na to patří šlehačka.

Kde jste sbírali prameny?
Čerpali jsme z dobových pramenů v archivech, ale také z publikace Umění a gastronomie od Karla Holuba, který se podrobně zabýval vývojem gastronomie jako celku. A teď dokončuje knihu o hostinách na stole Karla IV. Učil také u nás na škole, a tak jsme si ověřovali, zda jsou pokrmy reálné.

Recepty jsme čerpali také z kuchařek a spousty článků, které díky výročí vycházely. Vše pro jistotu ověřovali mí kolegové z katedry specializující se na gastronomii – pokrmy Zbyněk Vinša Blanka Zimáková a nápoje Jiří Zelený. Také jsme v kontaktu se studentkou, která se díky studiu gastronomie podívala i do archivů ve Vatikánu, kde mají také záznamy o Karlu IV. jako císaři říše římské.

Autor: , Metro.cz

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Létaly židle, lidé je pohřbívali. Volejbalisté Ústí ale baráž senzačně otočili

26. dubna 2024  20:48

Křepčili, jako by vyhráli titul, poskakovali s fanoušky, v extázi jim nabíhaly na krku žíly....

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

26. dubna 2024  16:38

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...