Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nevidím nic krásného na vlašáku, říká zakladatelka zdravého fastfoodu

Marek Hýř Metro.cz
16. října 2016  14:17
Janu štvaly klasické fastfoody. Založila vlastní a vaří v něm jen zdravě. Jana Půlpánová žila jako většina studentů. Často jedla jen pizzy a bagety. Fastfoodový životní styl ji ale pěkně štval, a tak si řekla dost a začala jíst zdravě.
Viktor, Jana, Daniel a Martin – to je tým JAPŮ.
Viktor, Jana, Daniel a Martin – to je tým JAPŮ. | foto: Viktor ŠauerMetro.cz

„Toužila jsem do svého jídelníčku zařadit pohanku, luštěniny a celozrnnou rýži a podobně a věřila jsem, že takových je nás víc,“ vypráví o začátku svého podnikání bývalá studentka České zemědělské univerzity (ČZU).

Vytvářet krabičky se zdravým jídlem začínala Jana paradoxně v řeznictví. „Jeho majitel provozoval i bufety na ČZU, takže jsme se domluvili a já první rok dodávala jídlo pouze do našeho kampusu,“ vzpomíná. „Nejsem moc plánovací typ, takže jsem tehdy jela nakoupit všelijaké suroviny a prostě uvařila z toho, co bylo, a pak podle toho udělala etiketu. Dnes už takto punkově nepracuji,“ dodává mladá podnikatelka.

Čtenáři radí

Deník Metro se zeptal svých čtenářů, kam nejraději chodí na zdravé jídlo.

● Aneta Bednářová – Mně hodně vyhovuje bistro Dhaba Beas. Má dostatek poboček, chutná mi tam a naberu si vždycky, kolik chci.

● Karolína Hrušková – Doporučuji Food Story a Gourmeta.

● Anna Černá – Bageterie Express Sandwich Palladium, a není jen v Palladiu. Dělala jsem v této firmě a majitelé dělají opravdu vše pro to, aby to byla zdravá rychlovka.

Její jídlo začalo postupně oslovovat čím dál víc lidí a z nápadu se najednou stal byznys. Jana si vytvořila vlastní značku – JAPŮ. Dnes má kolem sebe tým kamarádů a zásobuje několik pražských prodejen.

„Naše produkty najdete v Biu Letná, Biu Smíchov, Biu Day v DBK Budějovická, WorldVeganu v Černé labuti, Biocentru Krakov. Jeden z prvních odběratelů je HUB Impact Praha,“ jmenuje Jana. Svá jídla vytváří mladá vegetariánka v kuchyni na Letné.

„Vyrábíme pět druhů luštěninovo-obilných salátů. Porce má 220 g a hodí se jako menší oběd nebo jako svačina či pozdní večeře. Sladká jídla u nás zastupují obilné krémy slazené ovocem. Jsou to kaše z jáhel, pohanky a čiroku ochucené kořením a ovocem. Do kaší dáváme i slunečnicová a konopná semínka,“ popisuje Jana. A když jí někdo namítne, že zdravá jídla nevypadají zrovna chutně, tak se mu vysměje.

„Nevidím nic krásného na vlašáku či sekané v housce, což jsou ale jídla, která jedí právě ti, jimž se naše jídla na pohled nezdají. Obecně jsou naše jídla pestrá, barevná a suroviny jsou dobře rozpoznatelné,“ říká. Kromě toho, že se Jana snaží vařit zdravě, myslí i ekologicky. „JAPŮčka mají i praktický obal, říkáme, že máme velkou porci v malém obalu. Je pravda, že jídla musíme do obalu trošku presovat,“ říká Jana.

Zdravý fastfood? V Praze jich je několik

Když se řekne rychlé občerstvení, každý si hned vybaví párek v rohlíku nebo hamburger. Avšak po celém Česku je hned několik míst, kde se můžete najíst rychle a zároveň zdravě. Nejvíc zdravých fastfoodů najdete v metropoli.

Navíc pražské zdravé restaurace, to není jen zeleninový salát a kuskus na sto způsobů. Podniky mají pro mlsné jazýčky připravenu širokou škálu zdravých a chutných jídel. Na své si tu přijdou například milovníci indické nebo italské kuchyně, ale v menu restaurací najdete také třeba špízy a mexické wrapy. Zdravá rychlovka je také polévka nebo pokrmy z hlívy ústřičné.

Křišťálová Lupa 2016

Rychle a zdravě? Jde to.

Tady je pár tipů, kam si v metropoli zajít:

● Dhaba Beas jsou pražské vegetariánské jídelny, které nabízejí indická jídla. V menu jsou sabdží (speciálně připravená zelenina), dál (luštěninové jídlo), zeleninové saláty i zapečená zelenina. Podniky nabízejí polední jídlo formou bufetu.

● Mr. Clou (Metropole Zličín) nabízí čerstvé džusy a speciální detox menu. Koupit se tu dá i hlíva ústřičná s červenou řepou, mrkví, zázvorem, chilli papričkami a klíčky připravená na pánvi wok a podávaná s jasmínovou rýží.

● Polévky, wrapy, sendviče, saláty nebo třeba špízy. To všechno mají v rodinném podniku Famagusta (Vyšehradská). „Nejsme dalším bistrem v řadě, nejsme pouze kavárna, jsme freshfood se svou historií,“ hlásá Famagusta na svém Facebooku.

● Pasta Krusta (Vodičkova) nabízí čerstvé domácí těstoviny, které jsou hotové za pár minut. Italská restaurace má v menu i „velké“ saláty a domácí limonády. Podnik nabízí také jednu perličku. Na každém stole na vás čekají květináče s bylinkami na dochucení těstovin.



  • tisknout
  • sdílet
  • máte tip?


Hlavní zprávy

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.