Dalších 7 fotografií v galerii
Pečená hovězí žebra s dýňovými raviolkami a dýní | foto: Grand Cru/ Mikuláš GottwaldMetro.cz

Dýňové chutney i polévka. Speciality pražských kuchařů

  9:58
Máslová, muškátová, hokkaidó, to jsou odrůdy nejčastěji používaných dýní v českých kuchyních. Deník Metro vám přináší tipy vyhlášených pražských kuchařů. Pokud si budete chtít jejich recepty vyzkoušet doma sami, podívejte se na stránky www.metro.cz, kde najdete další rady.

Jan Punčochář, Restaurace Grand Cru

Jan Punčochář

Oblíbené jídlo z dýní Honzy Punčocháře jsou pečená hovězí žebra s dýňovými raviolkami a dýní. „Chutnají mi hlavně proto, že je hovězí žebro jedno z nejlepších částí masa a skvěle se doplňuje právě s dýní. Dýně je krásně jemná a k žebru se skvěle hodí,“ vysvětluje Punčochář. „Dýně je i skvělá jako náplň do raviolek. Stačí přidat parmezán, šalotku a máslo a vznikne výtečná hmota, kterou můžete buď naplnit raviolky, nebo lze použít jako pyré, do slaných koláčů nebo i jako základ výborné polévky. Zásadní je ta primární příprava,“ říká.

„Dýně je výborná podzimní surovina, ale je třeba říct, že každá dýně se hodí na něco jiného. Na to je nutné myslet i při nákupu, jelikož jsou velké rozdíly i v chuti. Je mnoho odrůd a každá má své využití, které je opravdu velmi široké. Osobně mám dýně hodně rád a zařazuji je na své menu každý podzim,“ dodává Jan Punčochář.

Dalibor Křivánek, Pastacaffé Vodičkova

Dalibor Křivánek

Nejoblíbenější jídlo z dýně Dalibora Křivánka, šéfkuchaře restaurace Pastacaffé Vodičkova, jsou těstoviny plněné dýňovým pyré s parmazánem a dýňovou omáčkou s marsalou a dýňová polévka. „Je to všestranná surovina – dá se z ní udělat polévka, pyré, noky, upéct...“ dodává Dalibor Křivánek.

Igor Chramec, Restaurace V Zátiší

Igor Chramec

Igor Chramec, šéfkuchař Restaurace V Zátiší, rád pracuje s dýňovým chutney. „Mám ho velmi rád, protože je multifunkční. Chutney se dá podávat k masu, sýrům jako omáčka nebo na snídani k pečivu a do jogurtu,“ vysvětluje Chramec. „Příprava je jednoduchá a zavařené nebo konzervované se dá pak i delší dobu skladovat,“ uzavírá Igor Chramec.

Marek Fichtner, Augustine Restaurant

Marek Fichtner

Na otázku, jaký má nejoblíbenější dýňový pokrm, Marek Fichtner, šéfkuchař Augustine Restaurant a porotce z televizní soutěže Master Chef Česko, odpovídá, že je to marinovaná máslová dýně se sýrem roquefort a vlašskými ořechy.

„Mám rád recepty z dýní všeho druhu. Tento jsem vybral, protože je moderní variací této tradiční suroviny,“ říká Marek Fichtner.

Zdeněk Pohlreich, Next Door by Imperial

Zdeněk Pohlreich

Mám rád dýňovou polévku, ta je příjemná. Kromě toho mám rád pražená dýňová semínka, která servírujeme k našemu koláči z červené řepy,“ říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. „Je mi sympatická její konzistence a barva. U semínek mě baví jejich textura a kombinace sladkého a slaného,“ doplňuje Zdeněk Pohlreich.

Recepty

Marinovaná máslová dýně se sýrem roquefort a vlašskými ořechy

4 porce

600g Maslova dyne

200 ml pomerančový džus čerstvý

20 g čerstvý zázvor

2 ks badyán

1 pol.lžíce medu

4 ks celý kardamon

Na service

Hrst vlašských ořechů

2 lžíce medu

5 cl dobrého dýňového oleje

špetka mořské soli

200 gr sýru roquefort

Plný vršek dýně oloupej na nakrájej na dva milimetry tlusté plátky. V hrnku svař pomerančovou šťávu s kořením a medem. Přidej špetku soli.

Přidej dýni a uvař do poloměkka. V tomto rozvaru nech vystydnout.

Na suché pánvi opeč trochu rozlámané vlašské ořechy. Za tepla smíchej s medem.

Na talíř naservíruj vychladlé plátky dýně, (jako carpaccio). Na dýni rukama rozdrob na větší kousky sýr Roquefort, ozdob opraženými ořechy v medu, pokapej dýňovým olejem a dochuť mořskou solí.

Polévka z muškátové dýně, cizrny a kokosového mléka s koriandrem

Pro 4 osoby

2 muškátové dýně

100 ml olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

800 g konzervované vařené cizrny

1 cibule

5 stroužků česneku

400 ml zeleninového vývaru

400 ml kokosového mléka

1 hrst nasekaného koriandru

Dýňová polévka

Dýně oloupejte a rozpulte. Jednu polovinu nakrájejte na malé kostičky a opražte je v pánvi na 1 lžíci olivového oleje dozlatova. Osolte, opepřete a promíchejte s polovinou slité cizrny.

Zbylou dýni nakrájejte na větší kousky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete a upečte v troubě předehřáté na 180 °C doměkka, zhruba 20 minut.

Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte v hrnci na 1 lžíci olivového oleje doměkka, zhruba 2 minuty. Přidejte upečenou dýni, zbylou scezenou cizrnu, zalijte vývarem, povařte 10 minut, přilijte kokosové mléko a povařte ještě 5 až 10 minut doměkka. Rozmixujte ponorným mixérem a na dochucení dodejte sůl a pepř.

Opraženou dýni s cizrnou rozdělte do talířů, přelijte polévkou a posypte koriandrem.

Dýňová polévka

1 dýně (asi 800 g)

100 ml marsaly (italské dezertní víno)

250 ml smetany ke šlehání

1 litr vody

panenský olivový olej a opečená dýňová semínka na ozdobu

Dýňová polévka

Dýni pokrájejte a pod alobalem upečte doměkka při 180 °C. Trvá to asi hodinu. Pak dýni vložte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přiveďte k varu a 10 minut povařte.

Rozmixujte, propasírujte, ochuťte marsalou a smetanou. Nechte prohřát a podávejte ozdobené dýňovými semínky a olejem.

Pečená hovězí žebra s dýňovými raviolkami a dýní

Hovězí žebra

1kg hovězích žeber

2 střední cibule

Větvička tymiánu

Kmín

Sůl, pepř

100g másla

Pečená hovězí žebra s dýňovými raviolkami a dýní

Žebra osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi z každé strany 3 minuty. Vložíme do pečící nádoby a přidáme najemno nasekanou cibuli, kmín. Podlijeme vodou, přidáme tymián a pečeme v troubě na 120 °C 3,5 hodin.

Po upečení nakrájíme na porce . Rozpálíme pánev, do které dáme máslo, bylinky a pečeme ještě za stálého přelévaných máslem ze všech stran tak 5 minut. Šťávu z žeber provaříme, přecedíme a zjemníme máslem.

Dýňové pyré

1 kg dýně muškátové

2 šalotky

Snítka tymiánu

Máslo

Sůl, pepř

Dýňový vývar

Dýni očistíme, ze slupek a semínek uděláme vývar. Dýni vložíme na plech, osolíme, opepříme, přidáme tymián a dáme péct na 180 °C 15 minut.

Upečenou dýni přidáme na orestovanou šalotku, zalijeme dýňovým vývarem, osolíme, opepříme. Svaříme a rozmixujeme na pyré. Ke konci přidáme trochu másla.

Ravioli

300g muškátové dýně

0,5 kg mouka

200 g žloutky

1 vejce celé

1 lžíce parmezánu

20g máslo

Náplň:

Dýni pečeme při 150 °C 2 hodiny zabalenou v alobalu, poté propasírujeme a přidáme parmezán, sůl a pepř.

Raviloli:

Smícháme vše suché, přidáme vejce a prohněteme dokud nezískáme elastickou konzistenci. Poté rozválíme tenké těsto . Vložíme kávovou lžičku dýňového pyré a uděláme raviolky. Ty dále vaříme 4 minuty v osolené vodě. Vyjmeme raviolky a vložíme je do másla a lehce zalijeme vodou z těstovin. Provaříme ještě tak 30 vteřin.

Komentáře

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

D6 poblíž letiště uzavřela hromadná nehoda. Srazilo se šest aut a autobus

23. dubna 2024  9:09,  aktualizováno  9:36

Hromadná nehoda sedmi vozů na okraji Prahy uzavřela dálnici D6. Na 0,5. kilometru se srazilo šest...

Jágr: Kdybychom baráž neuhráli, hokej by na Kladně pravděpodobně skončil

22. dubna 2024  23:09

V půlce rozhovoru mu zacinkal v kapse mobil. „To mi zvoní budík, kdybych náhodou zaspal. Občas si...

Ostrava vede nad Opavou, rozhodl vyloučený hráč. Nymburk slavil i potřetí

22. dubna 2024  22:28

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu...

Za odměnu na karaoke! Jako vyhrát celou ligu, slavilo se v Žabinách

22. dubna 2024  21:28

Hráčky na palubovce měly na tvářích slzy dojetí, fanoušci nevěřící výrazy plné šoku a euforie. Hala...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...