Langoš, klobása, smažený sýr v housce. Trend nezdravých jídel na pražských koupalištích pomalu ustupuje. (Ilustrační snímek)

Langoš, klobása, smažený sýr v housce. Trend nezdravých jídel na pražských koupalištích pomalu ustupuje. (Ilustrační snímek)

Koupaliště vylepšují občerstvení. Někde kromě smažáku nabízí i saláty

  • 7
Provozovatelé kiosků na pražských koupalištích se postupně přizpůsobují měnící se poptávce. Do své nabídky zařazují pokrmy jako jsou saláty, grilované maso či vafle. Reagují tak na stále častěji nespokojené zákazníky, kteří si nechtějí vybírat z omezené nabídky mražených jídel připravovaných na přepáleném tuku.

Párek v rohlíku, hranolky se smaženým sýrem, langoš a hamburger, který maso neviděl ani z dálky. Klasická nabídka mnohých občerstvení na plovárnách. Za desítky let se nezměnila. Nyní se zdá, že se trendy zdravějšího a pestřejšího stravování dostávají i na koupaliště, do letitého království jídel na přepáleném tuku.

Z nabídky některých koupališť

Koupaliště Petynka Otevřená 1072/4, Střešovice

Grilovaná krkovice, kuřecí špíz, kuřecí vykostěný stehenní řízek, vafle

Kiosek Dřevák - Džbán Praha Vokovice

Grilované steaky a klobásy, chilli fazole, šopský salát nebo melounový salát s okurkou (dle sezony)

Žluté lázně Podolské nábřeží 1, Praha 4

Pečené brambory s cibulkou a slaninou na obří pánvi, grilované klobásy, uzená domácí špička, pečené koleno a pečená žebra, chuťovky k pivu

Aquapark Čestlice Pražská 138, obchodní zóna Průhonice - Čestlice

Celkem 7 barů a restaurací, studená i teplá kuchyně, ovoce, zelenina i sladké dobroty, v sauna baru výběr z minutkového menu, v restauraci u vstupu výběr formou švédských stolů

Pozn.: jde o příklady

"Začali to vlastně zákazníci sami. Přišli a říkali, že by chtěli třeba saláty, tak jsme se přizpůsobili. A před pár týdny jsme začali dělat i saláty," říká provozní kiosku u bazénu Petynka v pražských Střešovicích Tomáš Vodrážka.

Hamburgery, hranolky a klobásy v nabídce zachoval, protože mnoho zákazníků je na ně zvyklých a nedovedou si bez nich koupání představit. Kromě toho však obohatil jídelní lístek o další jídla.

"Kromě salátů jsme začali grilovat krkovici, nabízíme kuřecí špíz, kuřecí vykostěný stehenní řízek, máme tu vafle a plánujeme kukuřici. Otevřeli jsme také koktejl bar," dodává Vodrážka.

Hotová jídla stánkaři připravovat nemohou

Podobný tlak ze strany zákazníků pocítil i provozovatel kiosku u vodní nádrže Džbán Rostislav Lenc. Pochopil, že pouze se smaženou stravou nevystačí.

"Kvůli hygienickým normám nemáme moc možností, hotovky by nám třeba vůbec neprošly. Alespoň grilujeme steaky a klobásy, kromě toho máme výborné chilli fazole. Plánujeme dělat i karbanátky," říká Lenc.

Nabídku začal přizpůsobovat i zákazníkům se zájmem o lehčí jídla. "Připravujeme saláty, například šopský. Oblibu si postupně získává také taková naše novinka, melounový salát s okurkou. Vedle toho nabízíme také výborné koktejly," podotýká provozovatel.

Nejlépe si zákazník vybere tam, kde je kompletní zázemí pro přípravu jídel. Tyto podniky totiž snadněji dodrží přísné hygienické normy. V areálu Žluté lázně si tak v několika stáncích a restauracích vybere téměř každý. Pizzerie nabízí saláty, těstoviny, maso a ryby, pivnice Tančírna třeba pečené koleno, pečená žebra a chuťovky k pivu.

Jeden ze stánků vaří specialitu - pečené brambory s cibulkou a slaninou připravované na obří pánvi. Mimo to je samozřejmě i tady k dispozici klasická nabídka jako grilované klobásy.

Některá občerstvení však svou nabídkou stále připomínají doby dávno minulé. Jen Kčs na cedulích nahradilo Kč. Kiosek u rybníka Motol chuťové pohárky zákazníků "překvapí" třeba langošem, utopenci, smaženým sýrem, bramboráky, hermelínem, hranolky, párkem a klobásou.

Příliš kreativity neprojevili ani tvůrci menu u klánovického koupaliště. "Máme tu hamburger, párek v rohlíku, hranolky, klobásu a panini," říká provozovatel koupaliště Boris Kučera.