Párek v rohlíku, hranolky se smaženým sýrem, langoš a hamburger, který maso neviděl ani z dálky. Klasická nabídka mnohých občerstvení na plovárnách. Za desítky let se nezměnila. Nyní se zdá, že se trendy zdravějšího a pestřejšího stravování dostávají i na koupaliště, do letitého království jídel na přepáleném tuku.
Z nabídky některých koupališťKoupaliště Petynka Otevřená 1072/4, Střešovice Grilovaná krkovice, kuřecí špíz, kuřecí vykostěný stehenní řízek, vafle Kiosek Dřevák - Džbán Praha Vokovice Grilované steaky a klobásy, chilli fazole, šopský salát nebo melounový salát s okurkou (dle sezony) Žluté lázně Podolské nábřeží 1, Praha 4 Pečené brambory s cibulkou a slaninou na obří pánvi, grilované klobásy, uzená domácí špička, pečené koleno a pečená žebra, chuťovky k pivu Aquapark Čestlice Pražská 138, obchodní zóna Průhonice - Čestlice Celkem 7 barů a restaurací, studená i teplá kuchyně, ovoce, zelenina i sladké dobroty, v sauna baru výběr z minutkového menu, v restauraci u vstupu výběr formou švédských stolů Pozn.: jde o příklady |
"Začali to vlastně zákazníci sami. Přišli a říkali, že by chtěli třeba saláty, tak jsme se přizpůsobili. A před pár týdny jsme začali dělat i saláty," říká provozní kiosku u bazénu Petynka v pražských Střešovicích Tomáš Vodrážka.
Hamburgery, hranolky a klobásy v nabídce zachoval, protože mnoho zákazníků je na ně zvyklých a nedovedou si bez nich koupání představit. Kromě toho však obohatil jídelní lístek o další jídla.
"Kromě salátů jsme začali grilovat krkovici, nabízíme kuřecí špíz, kuřecí vykostěný stehenní řízek, máme tu vafle a plánujeme kukuřici. Otevřeli jsme také koktejl bar," dodává Vodrážka.
Hotová jídla stánkaři připravovat nemohou
Podobný tlak ze strany zákazníků pocítil i provozovatel kiosku u vodní nádrže Džbán Rostislav Lenc. Pochopil, že pouze se smaženou stravou nevystačí.
"Kvůli hygienickým normám nemáme moc možností, hotovky by nám třeba vůbec neprošly. Alespoň grilujeme steaky a klobásy, kromě toho máme výborné chilli fazole. Plánujeme dělat i karbanátky," říká Lenc.
Nabídku začal přizpůsobovat i zákazníkům se zájmem o lehčí jídla. "Připravujeme saláty, například šopský. Oblibu si postupně získává také taková naše novinka, melounový salát s okurkou. Vedle toho nabízíme také výborné koktejly," podotýká provozovatel.
Nejlépe si zákazník vybere tam, kde je kompletní zázemí pro přípravu jídel. Tyto podniky totiž snadněji dodrží přísné hygienické normy. V areálu Žluté lázně si tak v několika stáncích a restauracích vybere téměř každý. Pizzerie nabízí saláty, těstoviny, maso a ryby, pivnice Tančírna třeba pečené koleno, pečená žebra a chuťovky k pivu.
Jeden ze stánků vaří specialitu - pečené brambory s cibulkou a slaninou připravované na obří pánvi. Mimo to je samozřejmě i tady k dispozici klasická nabídka jako grilované klobásy.
Některá občerstvení však svou nabídkou stále připomínají doby dávno minulé. Jen Kčs na cedulích nahradilo Kč. Kiosek u rybníka Motol chuťové pohárky zákazníků "překvapí" třeba langošem, utopenci, smaženým sýrem, bramboráky, hermelínem, hranolky, párkem a klobásou.
Příliš kreativity neprojevili ani tvůrci menu u klánovického koupaliště. "Máme tu hamburger, párek v rohlíku, hranolky, klobásu a panini," říká provozovatel koupaliště Boris Kučera.