Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Po pikniku mělo otravu přes sto lidí, vejce pocházela z domácího chovu

  • 80
Po jídle z Apetit Pikniku z konce června mělo střevní problémy přes sto lidí. Podle hygieny podle všeho nákaza pocházela ze stánku, jehož provozovatelka jídlo připravovala u sebe doma, kde nemá schválenou provozovnu. Provozovatelka stánku se brání, že salmonelu z jejího jídla nikdo nepotvrdil.

Na bolesti břicha, horečky a průjmy si stěžovali lidé po gastronomickém festivalu Apetit Piknik, který se konal 25. června v parku Grébovka v Praze 2 (psali jsme zde). Pražská hygienická stanice nyní sečetla, že zažívací problémy mělo celkem 131 lidí, počet ale stále není definitivní.

„Laboratorní vyšetření bylo provedeno jen u části osob s potížemi a záchyt salmonel byl dosud hlášen od 14 osob,“ sdělila Zdeňka Jágrová z pražské hygieny.

Podle ní lze předpokládat, že obtíže vyvolala konzumace sendviče Egg Benedict ze stánku Two Eggs, kde vyrobili celkem dvě stě porcí tohoto výrobku s tzv. ztracenými vejci. Při výrobě těchto vajec není dodržena teplota 70 stupňů Celsia, která by po deseti minutách salmonelu zahubila.

„Pokrm byl připravován v domácnosti, kde pro jeho přípravu není schválena provozovna. Dle údajů provozovatelky stánku byla vejce z domácího, neregistrovaného chovu, který je v současné době vyšetřován Státní veterinární správou,“ dodala Jágrová.

Salmonelu u nás nikdo nenašel, říká provozovatelka

Provzovatelka Two Eggs Tereza Havrdová se hájí, že pražská hygiena zatím neprokázala, že by salmonela pocházela z jejich jídla.

„K nastalé situaci jsme se postavili čelem a začali vše řešit okamžitě po telefonátu jednoho z našich hostů hned následující den po akci. Ale musím podotknout, že není málo i těch, kteří měli zdravotní potíže a u našeho stánku vůbec pokrm nejedli,“ řekla iDNES.cz Havrdová.

Část přípravy jídel na piknik podle ní skutečně proběhla v domácí kuchyni, kde bylo veškeré gastro vybavení.

„Dle legislativy příprava v domácí kuchyni není zakázaná. Většina stánkařů na akci takto jídlo připravovala. Jinak by ani takový kulinářský festival nemohl fungovat,“ zmínila Havrdová.

Dodala, že veterináři nechali prošetřit vejce i slepice a všechny jsou bez nákazy a v pořádku.

Two Eggs se zastala kolegyně kuchařka

Kuchařky se na sociální síti zastala expertka na asijskou kuchyni Kamila „Kamu“ Rundusová.

„Rozhodla jsem se, že jí maximálně podpořím, protože málokdo ví, jak náročné je podobnou akci připravit, kolik času to zabere, jak šílený je pak všechno převážet a postarat se o celou záležitost tak, aby všem strávníkům chutnalo a vyšli z toho bez újmy,“ uvedla Rundusová na Facebooku.

Podle pražské hygieny je pravděpodobným původcem salmonely obložená houska Egg Benedict ze stánku Two Eggs: