Kuchaři radí: Pro kapra můžete kamkoliv, pokud ho zabijí před vámi

  15:22
Kvalita ryb prodávaných ve stáncích před Vánocemi se podle českých kuchařů v posledních letech velmi zlepšila. Podle osobností, které oslovila MF DNES, nezáleží na tom, zda se člověk vydá do specializované prodejny, nebo k první kádi na ulici. Důležité je, aby byl kapr čerstvý. A to je zaručené, pokud ho zabijí přímo před zákazníkem.

Podle odborníků je důležité, aby ryba byla hlavně čerstvá. (Ilustrační snímek)

Candát je bezpečnější pro děti

Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Alcron, oceněný titulem Restauratér roku 2010

Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron, restaurace pod jeho vedením získala michelinskou hvězdu.

Kde kupujete rybu na štědrovečerní stůl?
Vzhledem k tomu, že se ryby dají koupit živé, tak je čerstvost zaručena, a tudíž není co zkoumat. Spíš bych se podíval, jak se prodejci k rybám chovají a jestli neplavou břichem nahoru. Řekl bych, že u stánků je kvalita v pořádku, mám tu zkušenost, že se kvalita masa poslední roky hodně zlepšila.

Jak ji doma podáváte?
Doma připravujeme kapra klasicky smaženého v bylinkové strouhance na přepuštěném másle, ale také rádi jíme jinou sladkovodní rybu, například candáta. Ten se dá plně vykostit, a je tudíž bezpečnější pro děti. Candáta ale pouze peču na pánvi s bylinkami a česnekem. Máme také rádi zajíce načerno, skvělá věc.

Zajíc načerno

Suroviny: 4 zaječí stehna, zelenina (cibule, kořenový a řapíkatý celer, mrkev), 50 g přepuštěného másla, 300 ml červ. vína, 100 g povidel, 1 l kuřecího demi glace, čerstvé máslo, 30 g strouhaného perníku

Postup: Zaječí stehna osolíme, opepříme a okořeníme rozmarýnem a tymiánem. Stehna opečeme a vyjmeme. Na výpeku orestujeme zeleninu, základ zalijeme vínem, které se vyvaří. Pak přidáme povidla a kuřecí demi glace. Do základu vrátíme stehna a dusíme doměkka. Nakonec omáčku propasírujeme, dohustíme perníkem a přidáme čerstvé máslo.

Kapra bych koupil tam, kde je to čisté a kde jsou zákazníci

Kuchaři Oldřich Sahajdák (La Degustation Boheme Bourgeoise) a Roman Paulus...

Oldřich Sahajdák, šéfkuchař restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, restaurace pod jeho vedením získala michelinskou hvězdu.

Kde kupujete rybu na štědrovečerní stůl?
Můj tatínek je rybář, kapra na vánoční večeři mám tedy od něj. Ale myslím, že na ulici v kádích mají dobré kapry. Kupoval bych tam, kde je to čisté a lidí je hodně.

Jak rybu doma podáváte?
O Vánocích máme smaženého kapra, bramborový salát a rybí polévku.

Vánoční menu Oldřicha Sahajdáka

Polévka: Na másle opékáme karotku, celer a petržel nakrájené na nudličky. Přidáme jikry a mlíčí a zalijeme vývarem z kapří hlavy. Nakonec osolíme a přidáme kousek másla. Přikládáme opečené kousky chleba.

Ryba: Kapr se obalí v hladké mouce, v rozšlehaném vejci a smaží se na másle.

Salát: Smíchají se brambory uvařené den dopředu, oloupané, pokrájené na kostky, majonéza (domácí), hořčice, karotka, celer, petržel a vařené vejce.

Kapra podávám doma na tři způsoby

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu, s vítěznou porcí

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu

Kde kupujete rybu na štědrovečerní stůl?
Je to jedno, kde kapra koupíte. Musí být čerstvý. Ideálně zabitý před vámi. Raději dva menší než kapřího mastodonta, který nemá tak dobrou chuť.

Jak rybu doma podáváte?
Jsem tradicionalista. Má štědrovečerní večeře se téměř neliší od toho, co jedí ostatní lidé v této zemi: rybí polévka, pochopitelně s houstičkou smaženou v másle, bramborový salát a kapr na tři způsoby. Klasicky obalovaný a smažený v sádle (jen ho předtím vykošťuji a stahuji z kůže), obalovaný v hrašce, neboť maminka mé ženy má bezlepkovou dietu, a tradiční třetí způsob kapra, a to kapr Petra Voka.

Kapr Petra Voka (pro 4 osoby)

Suroviny: 800 g filetů z kapra bez kůže, 60 g slaniny, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce papriky, sůl, 3 lžíce sádla na smažení kapra

Postup: Slaninu nakrájíme na 8 špalíčků. Do každého filetu vetkneme připravené špalíčky slaniny. Filety osolíme a potřeme je z jedné strany rozetřeným česnekem. Smícháme mouku s paprikou a filety v ní obalíme. Filety osmažíme z obou stran na rozpáleném sádle, z každé strany stačí jedna minuta. Poté je přendáme do pekáčku a dopečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 7 minut.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Létaly židle, lidé je pohřbívali. Volejbalisté Ústí ale baráž senzačně otočili

26. dubna 2024  20:48

Křepčili, jako by vyhráli titul, poskakovali s fanoušky, v extázi jim nabíhaly na krku žíly....

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

26. dubna 2024  16:38

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...