Jan Štěrba, který je šéfkuchařem zámecké restaurace Piano Nobile v hotelu

Jan Štěrba, který je šéfkuchařem zámecké restaurace Piano Nobile v hotelu Chateau Mcely, Restaurace vyhrála anketu Maurerův výběr Grand Restaurant | foto: ČTK

Čeká nás dřina, říká šéfkuchař oceněné zámecké restaurace ve Mcelích

  • 1
Na bujaré večírky sem jezdily herečky z Prahy, jeden čas tam pobývali i spisovatelé Mark Twain a Rainer Maria Rilke. To ještě zámek v Mcelích na Nymbursku patřil rodu Thurn-Taxisů. Teď tam mají nejlepší českou restauraci podle ankety Mauerova výběru Grand Restaurant.

Zatímco poslední tři roky stála zámecká restaurace Piano Nobile v prestižní anketě Maurerův výběr Grand Restaurant vždy těsně pod stupni vítězů, letos má šéfkuchař Jan Štěrba opravdu důvod k radosti.

"Je to neuvěřitelné. Je to, jako když vyhrajete v hokeji play-off, jen v jiném odvětví," popisuje své pocity z vítězství.

Piano Nobile porazila i pražské restaurace oceněných michelinskou hvězdou.

O mcelský zámek se nyní stará Inéz Cusumanová. Areál s manželem koupili před dvanácti lety a vybudovali z něj pětihvězdičkový hotel. I dnes tam ráda jezdí pražská smetánka. A od středy má o důvod víc.

Štěrba je v Mcelích od roku 2006, kdy mcelská zámecká restaurace vznikla. Teď je prvním středočeským podnikem, který kdy anketu známého gurmeta Pavla Maurera vyhrál. Celý žebříček má přitom sto míst.

"Teď nás ale bude čekat o to více práce a dřiny, abychom lidi nezklamali," odhaduje Štěrba, který se chlubí tím, že restaurace v maximální míře využívá vlastní suroviny.

Má vlastní bylinkovou zahrádku, pěstuje své ovoce a zeleninu, v plánu je například vlastní produkce medu, výroba vlastní marmelády nebo sušení šunky.

"Navíc čerpáme i z lesa. Teď zrovna experimentujeme s borovicovým jehličím, které máme na dezertu," láká k návštěvě jeden z nejmladších českých šéfkuchařů - je mu teprve sedmadvacet let.

Skokanem roku je pražská Kalina

Vítězná restaurace porazila i špičkové pražské podniky oceněné slavnou michelinskou hvězdou - La Degustation Boheme Bourgeoise šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka a Radisson Blu, Alcron Romana Pauluse. Ty obsadily druhé a třetí místo.

Skokanem roku je restaurace Kalina sídlící v pražské Dlouhé ulici. Je otevřena teprve rok, ale už si u hodnotitelů vybojovala páté místo.

Její šéfkuchař a spolumajitel Miroslav Kalina není v gastronomii nováčkem. Působil například v hotelu Hoffmeister či v restauraci Kampa Park. Nakonec se rozhodl otevřít svou vlastní restauraci.

"Nechci být neskromný, ale maličko jsem to očekával," hodnotí umístění v žebříčku Kalina, který se se svou kuchyní už dříve umístil v první desítce.

"Boduje se jídlo, interiér a obsluha a moje hodnocení vždy něco pokazilo. Buď to byl interiér, který byl příliš přeplácaný, nebo špatný servis. Až minulý rok jsem se rozhodl pro vlastní podnik. K dobrému umístění je podle mě potřeba být poctivý. Je to možná klišé, ale platí to," myslí si Kalina. Jeho doménou je evropská kuchyně, základem jsou jídla, která mu chutnají.

"Vařím jídla, která jsou něčím zajímavá, a nebojím se vůbec ničeho. Jediné, co dělám velice zřídka, je exotická kuchyně, kterou moc neumím," přiznává šéfkuchař.

,