"Lidé už nemají zájem o to, aby jim někdo při jídle foukal kouř pod nos," tvrdí manažer berounské restaurace Carino Jiří Čermák. I další provozovatelé podniků, jež MF DNES oslovila, potvrzují, že nekuřácké podniky jsou trendem.
Přitom ještě nedávno to tak nebylo. Pro nekuřáckou restauraci se Kateřina Janhubová rozhodla hned v počátcích podnikání, ale od svých přátel slýchala, že je blázen. Že k ní nikdo nebude chodit.
Kam do nekuřácké restauraceokres Benešov Restaurace Stará Myslivna Konopiště 2, Benešov |
"Jenže mně to bylo jedno. Nemám ráda cigarety a chtěla jsem, aby se tu nekouřilo," vysvětluje Janhubová. Dnes její podnik patří mezi velice vyhledávané, pomáhá mu umístění poblíž lesoparku Radouč na Mladoboleslavsku a bez rezervace se kolikrát zákazníci otáčejí s nepořízenou.
Mezi cílovou skupinu nekuřáckých restaurací většinou patří mladí lidé nebo rodiny s dětmi. Manažerka kladenské restaurace Escaddo Romana Hrdličková otevřeně říká: "Díky tomu, že se u nás nekouří, k nám chodí lepší klientela. O zarputilé kuřáky stejně nestojíme."
"Notoričtí kuřáci si jdou sednout tam, kde si mohou zapálit," uvědomuje si Jiří Čermák, jehož ztráta této cílové skupiny na jednu stranu mrzí. Podnik prý zároveň přichází také o nekuřáky a manažer berounské restaurace Carino uvádí konkrétní příklad: "Patnáctičlenná skupina, v níž kouří třeba jen jeden člověk, se většinou podřídí kuřákovi. Nekuřáci jsou totiž tolerantnější. Tyto zákazníky ztrácíme."
Problém s konkurencí zatím nekuřácké podniky nepociťují. "U nás v Berouně jsou čistě nekuřácké restaurace jen dvě nebo tři. V dalších deseti se kouří," bilancuje manažer Čermák.
Přesto podle provozního kolínské restaurace Zimní stadion Aleše Dařílka brzy nastane doba, kdy budou všechny podniky zcela nekuřácké. "Myslím si, že je jen otázkou času, kdy tak vláda rozhodne. Evropa jde jednoznačně tímto směrem," je si jistý.