Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Urbanisté nakreslili návrhy změn Bělohorské, teď se znovu zeptají lidí

Robert Oppelt Metro.cz
21. dubna 2016  13:47
Před několika měsíci architekti a urbanisté z Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) zjišťovali u místních obyvatel, jak by si představovali lepší Bělohorskou ulici. Teď se sem vracejí se studií, která navrhuje novou podobu frekventované tepny.
Začíná se zde rozvíjet parter (např. nové kino) a je třeba podpořit „prokrvení“...
Dalších 11 fotografií v galerii
Začíná se zde rozvíjet parter (např. nové kino) a je třeba podpořit „prokrvení“ tohoto území. Plochy rozlehlé křižovatky zredukujeme na potřebné množství a místo doplníme o nový přechod, stávající přechody zkrátíme. Rozlehlost prostoru zintimní dvě nová stromořadí. Nové středové stromořadí pojme překážející sloupy a stromy před hotelem Pyramida poskytnou stín při cestě ze zastávky nebo do kina. | foto: IPRMetro.cz

„Studie poslouží jako podklad pro navazující projektovou přípravu rekonstrukce ulice,“ vysvětluje mluvčí IPR Adam Švejda.

Na Bělohorské mají vzniknout nové přechody, stromy, plácky pro posezení, rozbitý asfalt má nahradit velkoformátová dlažba na chodnících. Z­ chodníků zmizí překážející sloupy a objeví se nové stromy.

Stavba by měla začít v roce 2018. Nyní mají obyvatelé další šanci se zapojit, reakce a ­náměty mohou zasílat pomocí dotazníku na www.iprpraha.cz/belohorska nebo diskutovat přímo u stánku IPR na Bělohorské.

Dnešní stav veřejných prostranství v této části ulice vypovídá o tom, že je hodně opomíjena. Jsme přesvědčeni, že tato část nabízí svůj potenciál, který je třeba podpořit a aktivovat. V roce 2019 by měla být dokončena stavba dispečerského střediska. Směrem do ulice tak vznikne poměrně velký prostor, kde důrazně doporučujeme, aby se v budoucnu budova rozšířila o parter a vytvořila s ulicí přímý kontakt. Do té doby zde vznikne dlážděná plocha, kterou navrhujeme doplnit o elektrické přípojky, aby se mohla využívat pro trhy, které by území oživily.

Dnešní stav veřejných prostranství v této části ulice vypovídá o tom, že je hodně opomíjena. Jsme přesvědčeni, že tato část nabízí svůj potenciál, který je třeba podpořit a aktivovat. V roce 2019 by měla být dokončena stavba dispečerského střediska. Směrem do ulice tak vznikne poměrně velký prostor, kde důrazně doporučujeme, aby se v budoucnu budova rozšířila o parter a vytvořila s ulicí přímý kontakt. Do té doby zde vznikne dlážděná plocha, kterou navrhujeme doplnit o elektrické přípojky, aby se mohla využívat pro trhy, které by území oživily.

Zastávka Malovanka je důležitým přestupním bodem a vazbou na Dejvice. Vytíženou zastávku využívají místní obyvatelé i turisté. Přístup k ní je však kvůli zábradlí a příliš dlouhému ostrůvku komplikovaný.    Na západní straně tramvajové zastávky Malovanka chybí podle cestujících MHD přechod. Větší množství lidí přechází mimo přechod v místě, kde ústí podchod do ulice Na Malovance, a v místě, kde ústí ulice Na Malovance a ulice Gymnastická.

Zastávka Malovanka je důležitým přestupním bodem a vazbou na Dejvice. Vytíženou zastávku využívají místní obyvatelé i turisté. Přístup k ní je však kvůli zábradlí a příliš dlouhému ostrůvku komplikovaný. Na západní straně tramvajové zastávky Malovanka chybí podle cestujících MHD přechod. Větší množství lidí přechází mimo přechod v místě, kde ústí podchod do ulice Na Malovance, a v místě, kde ústí ulice Na Malovance a ulice Gymnastická.

Začíná se zde rozvíjet parter (např. nové kino) a je třeba podpořit „prokrvení“ tohoto území. Plochy rozlehlé křižovatky zredukujeme na potřebné množství a místo doplníme o nový přechod, stávající přechody zkrátíme. Rozlehlost prostoru zintimní dvě nová stromořadí. Nové středové stromořadí pojme překážející sloupy a stromy před hotelem Pyramida poskytnou stín při cestě ze zastávky nebo do kina.

Začíná se zde rozvíjet parter (např. nové kino) a je třeba podpořit „prokrvení“ tohoto území. Plochy rozlehlé křižovatky zredukujeme na potřebné množství a místo doplníme o nový přechod, stávající přechody zkrátíme. Rozlehlost prostoru zintimní dvě nová stromořadí. Nové středové stromořadí pojme překážející sloupy a stromy před hotelem Pyramida poskytnou stín při cestě ze zastávky nebo do kina.

V tomto místě obchodní třída ústí do velkého vyprahlého prostoru, kde převažují rozlehlé plochy pro dopravu. Naopak plochy a vazby pro pěší jsou potlačeny. Chybí zde možnost bezpečně a komfortně přecházet a na chodnících překáží v chůzi nesčetné množství sloupů. Tento stav byl posílen také vytvořením objízdné trasy, která zde byla zavedena v roce 2010. Vzhledem k tomu, že tento status byl zřízen pouze jako provizorium, je účelné v rámci této studie řešit proměnu této části ulice Bělohorská.

V tomto místě obchodní třída ústí do velkého vyprahlého prostoru, kde převažují rozlehlé plochy pro dopravu. Naopak plochy a vazby pro pěší jsou potlačeny. Chybí zde možnost bezpečně a komfortně přecházet a na chodnících překáží v chůzi nesčetné množství sloupů. Tento stav byl posílen také vytvořením objízdné trasy, která zde byla zavedena v roce 2010. Vzhledem k tomu, že tento status byl zřízen pouze jako provizorium, je účelné v rámci této studie řešit proměnu této části ulice Bělohorská.

Navrhujeme prostor výškově upravit, doplnit o rampy a odstranit nevzhledné keře, které školu od ulice oddělují. Díky využití sklonu ulice vznikne před školou větší prostor, kam se děti bezpečně a téměř bezbariérově dostanou z ulice. Plácek pod stromy vedle školy upravujeme mlatovým povrchem a přeměňujeme na hřiště. Pro zvýšení bezpečnosti doplňujeme přístup z tramvajové zastávky o zvýšený přejezd a pro rodiče zřizujeme časově omezená stání pro vysazování dětí.

Navrhujeme prostor výškově upravit, doplnit o rampy a odstranit nevzhledné keře, které školu od ulice oddělují. Díky využití sklonu ulice vznikne před školou větší prostor, kam se děti bezpečně a téměř bezbariérově dostanou z ulice. Plácek pod stromy vedle školy upravujeme mlatovým povrchem a přeměňujeme na hřiště. Pro zvýšení bezpečnosti doplňujeme přístup z tramvajové zastávky o zvýšený přejezd a pro rodiče zřizujeme časově omezená stání pro vysazování dětí.

V současnosti je budova školy od ulice odcloněna fyzickými i vizuálními bariérami, které ji odsunují do druhého plánu ulice. Reagujeme na potřeby školy, prioritou je bezpečnost dětí a možnost jejich shromažďování se a zdržování v blízkosti vstupu. Zároveň chápeme a respektujeme tuto stavbu jako jednu z nejstarších budov, která formovala Bělohorskou do dnešní podoby, a na přání občanů by měla být důstojněji propojena s ulicí.

V současnosti je budova školy od ulice odcloněna fyzickými i vizuálními bariérami, které ji odsunují do druhého plánu ulice. Reagujeme na potřeby školy, prioritou je bezpečnost dětí a možnost jejich shromažďování se a zdržování v blízkosti vstupu. Zároveň chápeme a respektujeme tuto stavbu jako jednu z nejstarších budov, která formovala Bělohorskou do dnešní podoby, a na přání občanů by měla být důstojněji propojena s ulicí.

K oživení místa by přispěly kavárny s předzahrádkami v parteru rohových domů. Reprezentativnost podpoří nové umělecké dílo. Střední úroveň Drinopolu je dlážděným „pláckem“ se stromy pro dětské hry a k posezení. Stromy zároveň oddělují polosoukromé předzahrádky přilehlých domů. Spodní úroveň je velkým schodištěm s terasovitými trávníky, které může sloužit k běžnému posezení i jako hlediště při venkovním promítání.

K oživení místa by přispěly kavárny s předzahrádkami v parteru rohových domů. Reprezentativnost podpoří nové umělecké dílo. Střední úroveň Drinopolu je dlážděným „pláckem“ se stromy pro dětské hry a k posezení. Stromy zároveň oddělují polosoukromé předzahrádky přilehlých domů. Spodní úroveň je velkým schodištěm s terasovitými trávníky, které může sloužit k běžnému posezení i jako hlediště při venkovním promítání.

IPR podporuje současnou podobu místa. Schodiště člení prostor do jednotlivých podest, každá úroveň s sebou nese různou pobytovou kvalitu. Zásadním krokem je toto místo zpřehlednit, odstranit neprůhledné části zábradlí a celé schodiště dostatečně osvětlit.

IPR podporuje současnou podobu místa. Schodiště člení prostor do jednotlivých podest, každá úroveň s sebou nese různou pobytovou kvalitu. Zásadním krokem je toto místo zpřehlednit, odstranit neprůhledné části zábradlí a celé schodiště dostatečně osvětlit.

Prostor kolem polikliniky je významným místem, kde se koncentrují důležité služby. To zvyšuje nároky na obslužnost a míru využívání okolních spojnic a cest. Současně v území městská část připravuje několik investičních záměrů, které budou mít vliv na kvalitu a vytíženost veřejných prostranství. Jedním z nich je záměr vystavět podzemní parkoviště v ul. 8. listopadu, což by změnilo poměry pohybů v tomto území.

Prostor kolem polikliniky je významným místem, kde se koncentrují důležité služby. To zvyšuje nároky na obslužnost a míru využívání okolních spojnic a cest. Současně v území městská část připravuje několik investičních záměrů, které budou mít vliv na kvalitu a vytíženost veřejných prostranství. Jedním z nich je záměr vystavět podzemní parkoviště v ul. 8. listopadu, což by změnilo poměry pohybů v tomto území.

Prostor kolem polikliniky je významným místem, kde se koncentrují důležité služby. To zvyšuje nároky na obslužnost a míru využívání okolních spojnic a cest. Současně v území městská část připravuje několik investičních záměrů, které budou mít vliv na kvalitu a vytíženost veřejných prostranství. Jedním z nich je záměr vystavět podzemní parkoviště v ul. 8. listopadu, což by změnilo poměry pohybů v tomto území.

Prostor kolem polikliniky je významným místem, kde se koncentrují důležité služby. To zvyšuje nároky na obslužnost a míru využívání okolních spojnic a cest. Současně v území městská část připravuje několik investičních záměrů, které budou mít vliv na kvalitu a vytíženost veřejných prostranství. Jedním z nich je záměr vystavět podzemní parkoviště v ul. 8. listopadu, což by změnilo poměry pohybů v tomto území.

Návrh dodá ulici pobytový charakter sjednocením povrchů do jedné úrovně a vytvořením sdíleného prostoru, který bude nabízet posezení na lavičce pod stromy, prostor pro setkávání a místo pro předzahrádky restaurací.    Celý prostor bude vydlážděn komfortní dlažbou prokládanou mozaikou. Středem ulice budou mít časově omezený vjezd vozidla zásobování s možností zaparkovat ve spodní části. Střed ulice bude osvětlen bodovým světlem v dlažbě a po celé délce ve stěnách schodiště.

Návrh dodá ulici pobytový charakter sjednocením povrchů do jedné úrovně a vytvořením sdíleného prostoru, který bude nabízet posezení na lavičce pod stromy, prostor pro setkávání a místo pro předzahrádky restaurací. Celý prostor bude vydlážděn komfortní dlažbou prokládanou mozaikou. Středem ulice budou mít časově omezený vjezd vozidla zásobování s možností zaparkovat ve spodní části. Střed ulice bude osvětlen bodovým světlem v dlažbě a po celé délce ve stěnách schodiště.

Důležité pěší spojení je dnes přerušeno středovou vozovkou s auty parkujícími po obou stranách. V ulici chybí místo pro posezení a odpočinek ve stínu, dostatečné osvětlení a prostor pro předzahrádky oblíbených restaurací.

Důležité pěší spojení je dnes přerušeno středovou vozovkou s auty parkujícími po obou stranách. V ulici chybí místo pro posezení a odpočinek ve stínu, dostatečné osvětlení a prostor pro předzahrádky oblíbených restaurací.



  • tisknout
  • sdílet
  • máte tip?


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.