Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Svátek jídla nabídl na Pražském hradě kurzy šéfkuchařů i hmyzí menu

  12:24aktualizováno  12:24
Královské zahrady Pražského hradu hostily o uplynulém víkendu už sedmý ročník vyhlášeného svátku jídla. Tentokrát měl Prague Food Festival podtitul "Nejezte blbě" a nabídl tuzemské i cizokrajné pokrmy, včetně hmyzích pochoutek. I přes nepřízeň počasí na něj zavítalo 18 tisíc lidí.

Prague Food Festival - svátek jídla se na Pražském hradě konal už posedmé. I tentokrát nabídl nepřeberné množství specialit. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Návštěvníci Prague Food Festivalu mohli ochutnat například vepřovou panenku v třešňovém kouři, hmyzí menu, jelení carpaccio, zákusky zdobené cukrovou vatou, srílanské krevetové karí s rýží basmati, dortík ovoněný borovicí nebo palačinku s tmavou pivní marmeládou a kopřivovým pivem.

Zvláštností byla možnost ochutnat veleštíra obrovského z rovníkové Afriky, kterého se jen během neděle vydalo 350 porcí. Podle zakladatele festivalu Pavla Maurera nejsou hmyzí speciality náhodné, protože jde o hudbu budoucnosti.

"To budou jednou řešit naše děti - hmyz má proteiny, málo tuku a hodně vápníku," vysvětlil.

Fotogalerie

Prague Food Festivalu se pravidelně účastní tisíce lidí. Letošní novinkou byly degustační stany, kam si lidé mohli jídlo odnést, což se v dešti velmi osvědčilo.

"I navzdory chladnému a deštivému počasí na letošní ročník zavítalo odhadem osmnáct tisíc lidí, což je přibližně stejně jako loni," konstatovala mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.

Ne všem účastníkům však vysoká návštěvnost vyhovovala. "Prostředí Královské zahrady je velmi důstojné, ale pro vychutnání pokrmů a nápojů člověk potřebuje určitý klid a ten při stání ve frontách, v tlačenici u stolků a při prodírání se davem na úzkých cestičkách nelze najít," poznamenal Pavel Šlesingr, který jezdí na podobné akce i do zahraničí.

Součástí festivalu byly i kurzy a workshopy. Zájemci se mohli mimo jiné naučit připravit sushi a pouliční asijská jídla či absolvovat rychlokurz cukrářského umění.

Představili se také známí šéfkuchaři, například Zdeněk Pohlreich, držitel michelinské hvězdy Roman Paulus, Jiří Štift ze soutěže MasterChef nebo Ondřej Slanina z pořadu Kluci v akci.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.