"Letos výrazně přibylo případů, kdy jsme našli potraviny s pozměněnou dobou spotřeby. I v minulosti jsme v Praze podobné případy našli, ale nebylo jich tolik," přiznal mluvčí inspekce Michal Spáčil. První případ letos objevili v supermarketu Albert ve Strašnicích. Balený uzený eidam měl několikrát prodloužený limit spotřeby, a dokonce i už plíseň (více čtěte zde).
Inspekce nepustí řetězce z očí, chystá další kontroly |
Pavel Mikoška z managementu firmy Ahold, které řetězec Albert patří, tvrdil, že šlo o pochybení jednotlivce. Jenže už den nato omlouval generální ředitel Aholdu Jan van Dam stejný případ z Blanska (podrobnosti najdete tady).
Inspektoři SZPI přitom podobné závady objevují dnes a denně. V Praze našli v roce 2010 1 059 nevyhovujících potravin, o rok později jich bylo 852. "Z patnácti až dvaceti procent to byly potraviny nebezpečné, plesnivé, nahnilé, zapáchající či obsahující cizí předměty," zrekapituloval výsledky pražské inspekce Spáčil.
To znamená, že až čtyřikrát do týdne zaznamenala potravinářská kontrola zboží, které by mohlo zákazníkovi skutečně ublížit. Není se proto co divit, že mnozí Pražané na nakupování v super- a hypermarketech zanevřeli. Jako matka tří dětí z Bubenče Lenka Jelínková.
"Několikrát se stalo, že mi salám a sýr zplesnivěl nebo zezelenal ještě před datem spotřeby. Proto raději nakupuji na trhu, v létě ovoce i zeleninu, přes zimu aspoň sýry, uzeniny a máslo," poučila se ze špatných zkušeností Jelínková.
Ani farmářské trhy nemusí být stoprocentní zárukou kvality
Ani nákup na tržišti nemusí ale zákazníkům zaručit, že domů donesou opravdu kvalitní zboží. Vyprávět o tom může například pořadatel trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad Jiří Sedláček. "Už jsme kvůli podvodům museli několik dodavatelů vyhodit," přiznal. I proto musí své dodavatele pravidelně kontrolovat.
"Přímo na tržišti kontroluje prodejce manažer a správce, který obchází stánky a dohlíží, jestli zboží splňuje naše poměrně přísné normy," popsal základní způsob kontroly na trhu Sedláček.
Teď se jeho organizační tým chystá spustit jednu novinku, totiž takzvanou certifikaci potravin. "Dodavatele budeme osobně kontrolovat přímo na jejich farmách a v jejich výrobnách. Zjistíme tak, v jakých podmínkách potraviny vznikají, a také tím jednoznačně vyloučíme, že nám na trh přivezou potraviny nakoupené někde v supermarketu," představil Sedláček své plány.
Při nákupu zkaženého jídla je nutná reklamace
Jenže na trhu se nedá nakupovat pořád. A tak je návštěva některého z potravinářských řetězců nezbytná. Michal Spáčil ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce vybízí zákazníky, aby nakupovali pečlivě a zboží si důkladně prohlíželi.
"Měli by si například všímat, zda přes sebe nejsou nalepené dvě etikety nebo na etiketě v češtině nejsou jiné údaje," upozornil Spáčil na základní pravidlo.
Pokud doma lidé přece jen najdou v nákupu plesnivé nebo jinak nebezpečné potraviny, měli by je ihned reklamovat. A se stížností se mohou obrátit také na pražskou pobočku inspekce.