"V archivu Schwarzenbergů v Třeboni se zachovalo mnoho podkladů už z doby výstavby kolem roku 1860. Tak mohu dát pivovaru původní tvář," plánuje majitel starého pivovaru Jan Chejn.
V archivech pátral několik dní. Objevil desítky ručně zpracovaných výkresů. "Našel jsem dokonale zdokumentované původní plány, ale i následné stavební přestavby a úpravy, tesařské a zednické práce nebo mapy. Byly to úžasné podklady k rekonstrukci," říká.
Pivovar v polovině 19. století vystavěl rod Schwarzenbergů, pivo v těch místech však už v 15. století vařil mnišský řád cisterciáků v bývalém klášteře.
Chejn areál koupil od bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. V areálu chce postavit také pivovarskou restauraci, kde se bude pivo rovnou točit, výstavní sál, galerii a hostel.
Pivo bude mít stejný název jako před válkou
"Opravíme původní dlažbu, tyto 'žulové polštáře‘ pocházejí z 19. století. Podle původních plánů navrhneme i okna a panty," poznamenal majitel. Některé úpravy už však podle starých plánů dělat nejdou. Hlavně v technologii.
"Dřív se uvařená mladina chladila v nízkých vanách, jen proudícím vzduchem. Chladírna neměla okna, ale otevřený krov, aby mohl vzduch proudit," popisuje Chejn technologii z původních výkresů.
Pivo by chtěl začít v pivovaru vařit co nejdříve, nejpozději do pěti let. Rekonstrukce bude ještě časově náročná. Bude například potřeba kompletně opravit a postavit novou varnu.
"Pivu, které se tu do druhé světové války vařilo, se říkalo Sedlecké, název chceme zachovat," doplnil majitel. Recepturu zatím tají a původní staré postupy vaření piva v Sedlci stále objevuje. Nejspíš je však nevyužije. "Když se vařilo pivo dřív, postupy byly náročné ekonomicky, ale i třeba na obsluhu, my využijeme už moderní a šetrnější technologie výroby," říká.
Zákazníkům nabídne klasickou desítku, dvanáctku, také černé pivo a možná pšeničné a uvažuje také o speciálech. O kapacitě zatím není rozhodnuto.
V Kutné Hoře se kolem roku 1905 vařilo okolo třiceti tisíc hektolitrů piva ročně, vychází to na šest milionů půllitrů.