„U lednice se potkává různá škála lidí. Přijde pár kolem třiceti a přidají zbytky sladkostí z oslavy, pak přijde pětačtyřicátník, který někde o projektu slyšel, a něco si třeba vezme,“ říká provozní lednice a přilehlé kavárny Na půl cesty Radek Wollmann.
Veřejná lednice
|
Přestože je lednice dva měsíce v provozu ve dne v noci, takže si tu můžete dát svačinu třeba i ve tři ráno, k žádnému vandalismu ani závažnějším prohřeškům zatím nedošlo. „Občas se najde nějaká prošlá či otevřená potravina, ty ale hned likvidujeme,“ dodává Wollmann.
Potravin se tu už vystřídala celá řada. Od gumových medvídků a jiných sladkostí přes mouku, zmrzlinu či několik štanglí salámu. Občas má přebytky i některá z cateringových firem.
„Sám jsem si tu nedávno vzal cornflakes k snídani. Myslím, že to o kvalitě potravin svědčí,“ usmívá se provozní.
S nápadem umístit lednici do Prahy přišel aktivista a kamarád provozovatelů Pavel Vodička z Varnsdorfu. Vedle lednice brzy vyrostla šatna pro sociálně slabé a malá knihovnička, kterou sem darovali místní.
Projekt se inspiroval takzvaným foodsharingem, tedy sdílením potravin, který frčí zejména v Berlíně. Zde fungují desítky podobných veřejných lednic. Trend slaví úspěch také v jiných částech Česka.