V záplavě mladého vína měli včera návštěvníci svatomartinských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad také možnost ochutnat kávu u stánku dvou baristů Adama Dvořáka a Zdeňka Smrčky.
Své zákazníky se ale nesnažili jen zahřát vynikající kávou, ale i je vzdělávat. "Chceme obnovit kávovou kulturu v Česku," říkají autoři webu www.piccoloneexistuje.cz. Espresso totiž podle nich znamená jediné: nápoj o objemu 30 mililitrů, s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund, vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů.
Trpělivě proto všem vysvětlují, že neexistuje žádné piccolo a co je špatně na populárním českém "pressu", které má hořkou chuť a bídnou nebo žádnou pěnu. Jako bonus ke kelímku s čerstvou kávou si lidé odnesou třeba informaci o tom, co znamenají italskou kavárnou vonící termíny ristretto, doppio nebo americano, které jsou na rozdíl od světa pro většinu Čechů neznámými pojmy.