Vítězem testu se stala školní jídelna v ZŠ Letců RAF v Nymburce | foto: František Vlček, MAFRA

Nabídka obědů ve středočeských školách se zlepšila. Chybí ale zelenina

  • 13
Málo zeleniny a hodně cukru k obědu stále nabízejí ve svých jídelnách středočeské základní školy. Ukázal to test MF DNES. Přesto se nabídka za poslední roky zlepšila. Jako jedna z nejlepších vyšla ZŠ Letců RAF v Nymburku.

Dalmátské čufty s houskovým knedlíkem nebo ražniči s americkými bramborami a celerovým salátem? Většina malých hladových strávníků nymburské Základní školy Letců RAF se rozhodla pro první variantu.

"Já si půjdu přidat." - "Já asi dvakrát." - "Já taky!" trumfují se mezi sebou žáci čtvrté třídy s plnou pusou. Když pak přijde řeč na rekordní počet snědených knedlíků, je jejich debata ještě živější.

Čufty v jemné paprikové omáčce tu podle jejich slov patří k těm nejoblíbenějším jídlům. Tedy kromě špaget a řízku, samozřejmě.

"Člověka vždycky nejvíc potěší, když jim chutná a přijdou si přidat," komentuje místní hlavní kuchařka Alena Jeníková.

V hodnocení týdenních jídelníčků ostatních středočeských základních škol právě ten jejich dopadl nejlépe.

Test jídelníčků středočeských základních škol

Co servírují školní jídelny a co na to expertky?

"Chválím, že není ani jediná úprava smažení, i řízky mohou být přírodní. Červené a bílé maso jsou ve vyváženém poměru, jídelníček je pestrý, s mnoha alternativami jako sýr či vejce, a pro děti vhodný. Jen bych přidala trochu více zeleniny," komentuje menu z posledního listopadového týdne výživová poradkyně Zdenka Haismanová.

Ona a její kolegyně Věra Kratochvílová pro MF DNES vyhodnotily celkem pětadvacet jídelníčků středočeských základních škol.

Ani jeden z jídelníčků zcela nepropadl. Ale...

Z masa převažuje vepřové

Nejčastěji sklidili kuchaři kritiku za nedostatek zeleniny. A to jak dušené, tak i v syrovém stavu.

Další problém byl v úpravě a především ve výběru masa. "U většiny jídelníčků převažuje vepřové. To je tučné a pro děti nevhodné," míní Haismanová.

Podle Kratochvílové by se školy měly zaměřit na nápoje. "Naprosto postrádám dostatek obyčejné pitné vody. Většina jídelen nabízí ovocné a ochucené čaje."

ZŠ Letců RAF Nymburk

Vítěz testu

Pondělí Polévka čočková s párkem 1. Kuřecí prsa přírodní, těstoviny 2. Klokaní maso po jadransku, rýže 3. Sýrové variace na zeleninovém salátu

Úterý Polévka hovězí s masovou zavářkou 1. Dalmátské čufty (ml. maso + rajská), h. knedlík 2. Ražniči masovo-zeleninové, brambory opékané, salát míchaný

Středa Polévka lišková (houbová) 1. Plněná krutí prsa, rýže dušená 2. Tagliatelle snivou - bezmasé 3. Vepř. řízek přírodní, dušená zelenina míchaná

Čtvrtek Polévka slepičí s vaječ. svítkem 1. Hovězí na česneku, špenát, brambory 2. Knedlíky kynuté sypané tvarohem

Pátek Polévka zeleninová 1. Hrachová kaše, drůb. párky, okurka 2. Zapeč. bramb. s kuř. masem, zelný salát 3. Lasagne s mas. směsí sypané sýrem

Hodnocení Z. Haismanové: Chválím, že není ani jediná úprava smažením. Červené a bílé maso ve vyváženém poměru. Jídelníček je pestrý, s mnoha alternativami jako sýr, vejce. Chybějí mi luštěniny.

Za co jídelníčky sklízely pochvalu - to byla kreativita a jejich pestrost. Právě za ni byl chválen také nymburský tým. Neváhá zkoušet ani vlastní recepty.

"Plněná špenátová palačinka je originál. Nedávno jsme zase pro změnu zkoušeli i klokaní maso," popisuje kuchařka Jeníková, která pětatřicet let vařila pro nymburské sportovce.

Dodává však, že při vymýšlení menu je dost omezovaná rozpočtem. "Ať sem přijde nějaký expert. Já mu dvacku dám a ráda se podívám, co za jídlo vykouzlí," říká Jeníková.

A právě peníze jsou problém ve většině škol. Přesto je podle Kratochvílové vidět, že se nabídka kuchařů, a tím i návyky dětí mění k lepšímu.

"Je vidět snaha o zlepšení a zpestření jídelníčků. To ale určitě nestačí," tvrdí Kratochvílová.

Jenže. Ty peníze. "Jaké máme možnosti? Filé nebo pangasia. To ale také není kvalitní ryba. A kdybychom kupovali jen lososa, do rozpočtu se prostě nevejdeme," říká vedoucí jídelny nymburské Základní školy Letců RAF Kateřina Šibravová.

Obědy jsou tam rozděleny do tří cenových kategorií, podle velikosti porce. Nejmenší za 22 korun, střední za 24 Kč a největší za 26 korun.

Zrovna zde jsou však strávníci spokojení, vždyť za poslední dva roky se jejich počet zdvojnásobil.

Dalším nominovaným na vítěznou příčku byl podle Haismanové jídelníček školy pod Svatou Horou v Příbrami. Chválu sklidila především za zeleninové saláty, kuskus jako přílohu a především za vegetariánskou středu.

"Jeden takový den je dobrá volba i pro vyložené masožravce," hodnotí Haismanová. Provozovatelé jídelen by se dále měli zaměřit na to, aby se na jídelníčcích objevilo i více drůbeže, luštěnin, dušené, ale i syrové zeleniny, ale především ryb.

A ještě jeden problém: ochucené mléko. Mezi odborníky je to diskutované téma.

"V dnešní době, kdy je velký nárůst obezity už v dětském věku, je zbytečné, aby si děti navykaly na slazené nápoje. Navíc, mléko není nápoj, ale další jídlo," upozorňuje Kratochvílová.