"Při návštěvě prodejny Tesco na Skalce jsem se s přítelkyní mihl krom jiného kolem pultu s rybami. Nikterak jsme jim nevěnovali pozornost, dokud se za námi neozvala babička, která ve snaze zabavit neposednou ratolest prohlásila: podívej jak tady ta rybička vesele plave. Po chvíli shromažďování většího a většího davu prodavači přišlo divné, proč je takový zájem o ryby, tak tedy přišel, nebohou rybku vytáhl a dav rozpustil. Inu, čerstvost především, ne?" komentuje situaci v obchodě čtenář Jaroslav Kučera.
Ryby se kontrolují hodně, občas ale nějaká uhyne
Jak nás informovala mluvčí obchodního řetězce Tesco Eva Karasová, ryby jsou v nádržích uchovávany obvykle tři až čtyři dny. "Zaměstnanci pravidelně v průběhu dne kontrolují kvalitu a teplotu vody, přívod vzduchu, aby ryby měly dostatek kyslíku. Také dohlíží na stav ryb, například zda nebyly poraněny při dodávce a během uchování v nádrži," sděluje Karasová.
Ačkoliv se obchodní řetězce snaží uchovat ryby čerstvé, někdy nastane chyba a zvíře uhyne. "V takovém případě je daný kus v souladu s naším plánem odpadového hospodářství a platnou legislativou likvidován. Za tímto účelem máme zřízen samostatný kafilérní box, jehož odvoz zajišťuje specializovaná firma," dodává Karasová.