Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V metropoli chybí kuchařky. Přesto školákům vaří zdravě

Marek Hýř Metro.cz
7. ledna 2016  10:41
Jak se stravují školáci, kde dětem nabízejí dietní jídlo a co trápí školní kantýny, měla za úkol zjistit metodička stravování, která do funkce nastoupila loni v září. Na to, co zjistila, se deník Metro vyptával pražské zastupitelky Ireny Ropkové, která původně ještě jako radní pro školství pozici metodika zřídila.
Děti z Fakultní základní školy v Holešovicích chodí na snídani ráno do školní...
Další 1 fotografie v galerii
Děti z Fakultní základní školy v Holešovicích chodí na snídani ráno do školní jídelny. | foto: Marek Hýř, Metro.cz

Kde mají pražské školní jídelny mezery?

Irena Ropková.

Irena Ropková.

Během září a října jsme na školy rozeslali dotazník, jehož cílem bylo zmapovat si oblast stravování z několika hledisek: poměr žáků a strávníků na jednotlivých školách; poměr jídelen, které poskytují dietní stravování, počet strávníků požadujících dietní stravování, poměr jídelen, výdejen a vývařoven; přehled škol s vlastní jídelnou a?podobně. Tím jsme získali důležitá data pro další rozvoj a zkvalitňování školního stravování. Největším problémem v této oblasti v současné době je nedostatek kvalifikovaného i pomocného personálu.

Jaká jsou naopak pozitivní zjištění?

I přes nedostatek personálu a velmi nízké finanční ohodnocení, hrubá mzda hlavní kuchařky se pohybuje kolem dvanácti a půl tisíc, většina jídelen zavádí moderní receptury, personál se účastní mnoha školení, mění se přístup ke strávníkům. Je potřeba si uvědomit, že práce kuchařek v jídelně je fyzicky i psychicky náročná. Personál v jídelně se řídí nejen předpisy a vyhláškou o stravování, ale zároveň se snaží vyjít vstříc strávníkům i jejich rodičům. Tato cesta není vždy jednoduchá, a proto je určitě potřeba oceňovat snahu těch, kteří v praxi úroveň školního stravování zvyšují.

Objevil průzkum jídelen něco zajímavého?

Ve velkém množství školních jídelen se vaří na dobré úrovni, kuchařky zde znají děti od první třídy a učí je jíst i pro děti jinak nepopulární jídla jako luštěniny či ryby.

Je pravidlem, že jídelny vaří například i pro děti s bezlepkovou dietou?

Nelze říci, že by bylo pravidlem, že každá školní jídelna poskytuje dietní stravování. Rozhodnutí o poskytování dietního stravování je v kompetenci ředitele školy a kromě jiného závisí také na tom, zda je v konkrétní škole o dietní stravování zájem. Naším plánem do budoucna je zajistit možnost dietního stravování v každé jídelně, kde o to bude zájem.

Mají podle vás být ve školách automaty na sladkosti, limonády a podobně?

Jsem jednoznačně proti tomu, aby automaty a školní bufety poskytovaly výběr sladkostí, sycených slazených nápojů či chipsů. Nedělám si iluze o tom, že žáci nebo studenti si podobné laskominy nekoupí hned po odchodu ze školy třeba ve vedlejším občerstvení, nicméně nevidím důvod, proč na nezdravé potraviny ještě upozorňovat tím, že by byly k dispozici ve školách.



  • tisknout
  • sdílet
  • máte tip?


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.