Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kam na zmrzlinu v Praze? Osvědčený je Světozor, ale i domácí výrobci

  13:00aktualizováno  13:00
Zázvorová, mátová, skořicová, či s příchutí zeleného čaje? Nebo dáváte přednost osvědčeným chutím? Které zmrzliny v Praze frčí a které jsou nejlepší? MF DNES s pomocí známých českých gurmetů připravila průvodce po nejlepších nebo originálních zmrzlinách v metropoli.
A jakou zmrzlinu byste si dali vy? (Ilustrační snímek)

A jakou zmrzlinu byste si dali vy? (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Je horko, středa podvečer. Fronta před Ovocným Světozorem ve Vodičkově ulici bobtná. "Banánovojahodovou, dvakrát, prosím," objednává u okénka mladá matka sedmiletého chlapce. Ještě dřív, než z peněženky vysází na pult 56 korun, sápe se kluk po kornoutu.

Jen od pondělí do pátku prodalo deset pražských provozoven Světozoru osm tisíc kornoutů této slavné ovocné zmrzliny.

Vyhlášené zmrzliny v Praze

Zmrzlina 2AD
Nejvíce se prodává jahoda, čokoláda, pistácie nebo borůvka. Zmrzlinář Darek Hrivňák z Tuchlovic u Kladna ji vozí do sedmi různých provozoven v Praze. V kavárně Můj šálek kávy v Karlíně stojí kopeček 18 korun.

Cukrárna Saint Tropez
V provozovně ve Vodičkově ulici nabízejí od loňska 4 druhy, nejoblíbenější je pistáciová. Porce stojí 49 korun.

Angelato
Zmrzliny z Rytířské ulice patří dlouhodobě mezi nejlepší v Praze. Lidé tam chodí hlavně pro pistáciovou a mangovou. Porce jsou velké, jedna stojí 35 Kč, dvě 60 Kč.

Tři kopečky
Domácí zmrzlina, kterou vyrábějí nadšenci manželé Kočičkovi. Lze ji koupit třeba v Dish fine burger bistru v Římské ulici, kde patří mezi nejoblíbenější příchutě slaný karamel. Porce stojí 29 korun.

Ovocný Světozor
Mají celkem deset provozoven, letos nabízejí novinku super pistáciovou zmrzlinu s kousky ořechů.

Slavná banánovo-jahodová točená stojí 28 Kč. Kopeček super pistáciové je za 22 Kč.

Chuchelská zmrzlina Liza
Koupíte ji na farmářských trzích na Jiřího z Poděbrad. Nejoblíbenější je citronovo-limetková s mátou, čokoládová s chilli a jahodový sorbet, 150 ml stojí 45 korun.

"Avšak největší nápor zažíváme poslední týden v červnu, kdy zhruba stejné množství zmrzliny prodáme za jediný den. Jen za vysvědčení jsme rozdali zmrzlinu za půl milionu," upozornil Václav Sochor z Ovocného Světozoru ve Vodičkově ulici.

Právě jejich prodejny patří už tradičně společně s Angelatem v Rytířské ulici mezi vyhlášené "zmrzlinárny" v Praze. Doporučují je i slavní kritici a odborníci na gastronomii Pavel Maurer či Vladimír Poštulka.

"V Angelatu mají poctivou zmrzlinu. Vyhlášená je třeba mangová, ale je těžké sáhnout vedle," upozorňuje Michala Gregorová z gastronomického webového portálu Scuk.cz.

Jak si MF DNES ověřila, vedle mangové je vynikající i pistáciová. S nadsázkou se dá zmínit snad jen jediná výhrada: moc velké porce. Ale zmrzlina pak může být výbornou alternativou namísto oběda.

V poslední době se vedle zavedených cukráren začínají prosazovat i malí výrobci domácích zmrzlin, kteří vymýšlejí neotřelé kombinace chutí. "Nyní je velký gastronomický trend: amatéři to berou do vlastních rukou a třeba Tři kopečky se profesionálům kvalitou vyrovnají," říká Gregorová.

Firmu Tři kopečky vlastní manželé Kateřina a Pavel Kočičkovi. Na svém blogu zveřejňují třeba recenze zmrzlin nebo recepty zvláštních chutí, jako je broskev s yzopem. Dish fine burger bistro v Římské ulici nabízí jejich pistácii, slaný karamel, skořici a sicilský pomeranč. Druhá jmenovaná příchuť přitom patří mezi stálice nabídky.

"Ochutnejte vedle sebe několik stejných druhů zmrzlin od různých výrobců a budete mít jasno, která je nejlepší."

Darek Hrivňák, zmrzlinář

Jejich zmrzliny můžete ochutnat při speciálních akcích. Nedávno pro velký piknik gurmánského časopisu Apetit ručně připravili 82 litrů zmrzliny, spotřebovali na ně devět kilo jahod, dvě kila kávových zrn, sedm kilo citronů, stejné množství okurek a přes 160 vajec.

V neposlední řadě gurmeti poukazují ještě na dvě firmy. Tou první je zmrzlinář Darek Hrivňák z Tuchlovic u Kladna. Jeho Zmrzlina 2AD dodává výrobky do řetězce Pralinky Leonidas nebo do některých obchodních center. Vyrábí šedesát příchutí smetanových zmrzlin nebo ovocných sorbetů (mražených dření). Mezi méně obvyklé chutě patří máta, zelený čaj či zázvor. "Osobně mám nejraději meruňkovou a rakytníkovou," přiznává Hrivňák.

Podle serveru Scuk.cz mezi top pětku pražských zmrzlin patří ta, kterou teprve druhým rokem nabízejí v Cukrárně Saint Tropez ve Vodičkově ulici. Mají čtyři druhy – vanilka, malina, mango a pistácie. Kdo je vyrábí? "To je tajné. Neřeknu ani to, jestli je z Čech, nebo z ciziny," odpovídá záhadně vedoucí směny Šárka Kopřivová.

Dobrá zmrzlina není "divoce" růžová ani modrá

Když samotní cukráři a kritici hovoří o tom, jak snadno a rychle poznat dobrou zmrzlinu, většinou upozorňují na základní pravidlo: Divoké barvy jsou signálem, že cukrárna používá umělá barviva.

"Jablková nemůže být zelená, banánová žlutá, hrůza největší – šmoulová modrá. A jsou další a další produkty chemických polotovarů," varuje Hrivňák.

Ostražití by podle něj lidé měli být, i když jim zmrzlina rychle taje a když v ní jsou krystaly vody. "Ideální je ochutnat vedle sebe několik stejných druhů od různých výrobců a budete mít jasno, která je nejlepší," radí Hrivňák.

Anketa

Odborníci na gastronomii odpovídají na otázky:

1. Kam byste šli v Praze na zmrzlinu?
2. Jak se pozná dobrá zmrzlina?

Roman Paulus, kuchař s michelinskou hvězdou

1. Ani si nepamatuji, kdy jsem byl na zmrzlině naposledy.

2. Zmrzlina by neměla být chemická ani moc vodová. Ve správné smetanové nejsou hrudky a ve vanilkové chci vidět vanilku. Pomůže i prostý pohled na provozovnu, která by měla mít nějakou úroveň. U ovocných zmrzlin je zase důležité, aby byla ovocná složka dostatečně vysoká, díky tomu je pak zmrzlina dobrá.

Martin Kuciel, zakladatel portálu Scuk.cz, foodbloger Cuketka

1. Nejraději mám zmrzlinu 2AD z Tuchlovic. Bohužel se tam zas tak často nedostanu, proto na ni chodím do Karlína do kavárny Můj šálek kávy. Občas si ji tam dávám i jako affogato – kopeček vanilkové zalitý espresem.

2. Každá cukrárna musí mít na prodejně kompletní složení výrobků, takže pokud vstupuji do neznáma, vždy si projedu složení a tím vyloučím průmyslové a poloprůmyslové zmrzliny.

Pavel Maurer, gurmet a zakladatel Grand Restaurant Festivalu

1. Moc zmrzlinu nejím, ale mám rád cukrárnu Angelato v Rytířské ulici. Je to nějaký bývalý Jugoslávec, který tu zmrzlinu dělá výborně. Dokonce jsem si ho několikrát pozval na náš Prague Food Festival. Měl tam stánek a prodával tisíce zmrzlin. Na naši prosbu dokonce dělal zmrzlinu z piva, parmazánu nebo vína. Zmrzlina se dá udělat ze všeho a oni jsou vážně kouzelníci.

2. Držím se poučky jednoho michelinského kuchaře – když mají cukrárny vystavené veliké barevné kopce zmrzliny, je to špatné znamení. Nejkvalitnější a nejpoctivější zmrzliny jsou totiž v hlubokých chladicích dózách pod pokličkou. Taková zmrzlina je čerstvá a bez konzervantů, a proto musí být opravdu v chladu, zatímco když ji máte vystavenou v těch kopcích, tak už ji drží pohromadě něco jiného než kvalita.

Vladimír Poštulka, kritik gurmet

1. Nejsem zrovna člověk, který jí zmrzlinu každý den. V poslední době hodně slýchám, že nejlepší pověst má Hájkova zmrzlina. A také jsem ji proto ochutnal. Mají ji například na Václavském náměstí anebo v Ovocném Světozoru.

2. Dobrá zmrzlina je čistě přírodní, bez chemie a to i běžný konzument snadno pozná. Umělá chuť z toho vždycky vyleze.







Hlavní zprávy

Personal Consult s.r.o.
Konstruktér (H3828

Personal Consult s.r.o.
Středočeský kraj
nabízený plat: 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.