Prague Food Festival. Ilustrační foto

Prague Food Festival. Ilustrační foto | foto: Tomáš Krist, MAFRA

U Pražského hradu se bude o víkendu jíst hmyz i listy z břízy

  • 2
Hmyz, čokoládové pralinky s česnekem nebo list z břízy. I takové pokrmy mají návštěvníci možnost ochutnat na devátém ročníku gastronomického festivalu Prague Food Festival, který otevřel v pátek v Královské zahradě Pražského hradu. Událost potrvá až do neděle. Organizátoři čekají 18 000 lidí.

Na festivalu vystoupí kuchařské legendy, jakými jsou nositelé michelinských hvězd. Kromě toho je připraveno gladiátorské kulinární klání ve stylizovaném Colosseu De’Longhi pod taktovkou dvoumichelinského guru Morena Cedroni z Itálie.

Kromě hmyzího menu ochutnají návštěvníci ve 40 stáncích vybrané pokrmy a nápoje, mezi nimi třeba čerstvou zmrzlinu nebo tzv. rawfood, tedy syrovou stravu, která neprošla tepelnou úpravou.

„Unikátní letos bude projekt Zdravá cesta, taková gastronomická charita. Snažíme se podporovat subjekty, které jsou nám blízko k srdci. Jsou tam třeba subjekty, které vás naučí kompostovat v městských podmínkách, návštěvníci uvidí celý proces od semínek a živné půdy přes plody farem až k finálním pokrmům,“ říká spolupracovník pořádající organizace Marko Baćević.

Pro návštěvníky jsou připraveny velké stany, které jsou umístěny v areálu zahrady.

Prague Food Festival

  • Gastronomická akce se koná v Královské zahradě Pražského hradu 29. – 31. 5. 2015
  • Ochutnávat můžete v pátek a v sobotu 12 - 21h, v neděli 12 - 20h.
  • Vstupenky  lze zakoupit na místě, stojí 500 Kč, z toho 300 Kč tvoří poukázky na jednotlivé degustace. Ti, co nemají časovou vstupenku a budou ji kupovat až na místě, by podle organizátorů neměli chodit dopoledne a v podvečer. Tyto časy jsou nejfrekventovanější a kapacita je vzhledem k časovým vstupenkám vyčerpána.

Do festivalu se zapojilo 26 restaurací předních českých výrobců. Novinkami jsou podniky, které se festivalu účastní poprvé.

Jsou to například La Casa Argentina, Panonia Slovenská Restaurace nebo Rezidence Golf. Naopak stálicemi festivalu jsou restaurace V Zátiší, Bellevue, U Emy Destinnové nebo Yasmin, Noodles.

„Já se těším na bizona z Nebrasky nebo 24 hodin tažené kůzle, ale je toho mnohem víc,“ dodal Baćević

Milovníky vína zase potěší biovína seskupení Ekovín, Českomoravský svaz vinařských podniků, champagne značky Veuve Clicquot a výběr zahraničních vín, která má v oblibě organizační tým Pavla Maurera, spolupracovníka společnosti MauMau, která festival pořádá.

V doprovodném programu jsou připraveny workshopy, cooking show i degustace, na kterých vystoupí michelinský Roman Paulus, rodina kuchařů Sapíkových či restauratér Inda Sanjiva Suriho.