Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Švábi, červi a další havěť. Lidé v zoo ochutnali bizarní hmyzí menu

  9:40aktualizováno  9:40
Je hmyz lepší než maso? Netradiční pokrmy v neděli v pražské zoo ochutnaly desítky návštěvníků. Hlavní roli zde hráli červi a jim podobná havěť.

Na smažených červech si pochutnaly i děti | foto:  David Neff, MAFRA

Kousky "masa" smažené na pánvi na špetce granulovaného česneku. Dozlatova osmažené "masové nudličky" obalené v sezamovém trojobalu. V nynějších vedrech přitažlivé menu. Ovšem když výraz "maso" nahradíte slovem červ, saranče či šváb?

Jsou dvě hodiny před polednem a Erika Prokešová spolu s kamarádkami připravuje pro návštěvníky trojské zoo poněkud bizarní jídelníček. Na pánvi se zrovna smaží stovky nevelkých červů potemníka moučného. Vedle v průhledné krabičce poskakují velká sarančata a za nimi se k životu probouzejí zmrzlí švábi. Jsou obrovití.

"Ochutnávku pokrmů z hmyzu pořádáme třetím rokem u příležitosti dne hmyzožravců, kdy lidem představujeme některé naše exempláře," vysvětluje mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Redaktor MF DNES ochutnal smaženého švába

Redaktor MF DNES ochutnal smaženého švába

Lidé v zoo ochutnávali pokrmy připravené z hmyzu

Lidé v zoo ochutnávali pokrmy připravené z hmyzu

Kolem "kuchyně" nedaleko hlavního vchodu se tísní asi dvacet lidí. Ve tváři téměř všech se zračí klasický ač podvědomě vyvolaný úšklebek. Nejsem výjimkou. "Kdo neochutná, je srab," hecuje své tři děti přítomná žena. Záhy už klučina plive po zemi. Jeho dvě sestry ale do sebe pražené červíky házejí jako chipsy.

Chutnají po česneku a soli. Nejsou vůbec špatní, ale můj jazyk, tedy spíše mozek, uvyklý na hovězí steak či vepřový řízek, se podvědomě brání. Zatímco ochutnávka potemníka moučného návštěvníky moc neláká, saranče v sezamovém trojobalu zmizí v několika minutách.

"Skákací hmyz je pověstný tím, že má až 75 procent proteinů ze své objemové hmoty," vysvětluje Prokešová, která si prý hmyz běžně připravuje. Udělá klidně i čtyři chody večeře, a dokonce sestavuje "hmyzí" kuchařku.

Fotogalerie

Argumenty o proteinové bombě jsou mi však ve chvíli, kdy žvýkám hlavičku sarančete, tak trochu jedno.

Těstíčko se sezamem je natolik výrazné, že kobylka připomíná popcorn. Bohužel i s těmi tvrdými slupkami zrnka kukuřice, které se tak rády zasekávají mezi zuby. Jenže - citlivější povahy přeskočte na další odstavec - to jsou nožičky.

Návštěvníci se ponoukají k veselí pokaždé, když tým kuchařek připraví další hmyzí pochutinu. Na řadu přicházejí opět červi, tentokrát potemníka brazilského, což je o dost větší exemplář. A pak následuje pokrm ze švábů. To už je moc.

Vyburcován zjištěním, že příprava večeře začíná ve zverimexu, se mi po celou dobu konzumace vtírá na mysl otázka: Proč?

"Protože je to nová zkušenost, je to maximálně zdravé ‚maso‘ a lze si ho připravit dle libosti. Křupavé či šťavnaté. A je to zajímavý zážitek," přesvědčuje Prokešová.

V tom má jistě pravdu. Propagátor hmyzí kuchyně Petr Ocknecht jde dokonce ještě dál. "Během dvaceti let budou hmyzí pokrmy ve střední Evropě zcela běžné," tvrdí.

Že bych tedy večer u televize chroupal pražené červy? Do takové úrovně jsem ještě zdaleka nepostoupil.

Tradiční Den hmyzožravců s ochutnávkou hmyzu

Autor:


Témata: česnek, Zoo, Zoo Praha




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.