Vietnamská restaurace Pho Son v pražské Gorazdově ulici

Vietnamská restaurace Pho Son v pražské Gorazdově ulici | foto: František Vlček, MAFRA

V Praze přibývá restaurací s autentickou vietnamskou kuchyní

  • 154
Vietnamská menšina žije v Česku desítky let. Ale teprve v posledních dvou letech zažívá Praha boom restaurací, jež nabízejí autentickou vietnamskou kuchyni. Typická je pro ni chuť čerstvého koriandru a rybí omáčky. Skutečná vietnamská jídla jsou k dostání na mnoha místech metropole.

Kdo chtěl v minulosti ochutnat vietnamskou kuchyni, musel zajet na pár vybraných míst, kde si vietnamská komunita vařila své tradiční pokrmy hlavně pro sebe. Například do známé tržnice Sapa v Písnici nebo do stánku v holešovické tržnici.

To už však neplatí. "Přestože jsou Vietnamci v Česku dlouho, rozvoj jejich tradičních restaurací začal zhruba před dvěma lety. Fenoménem se stala jejich polévka pho bo. Myslím, že to mělo přirozený vývoj," říká vietnamista z Univerzity Karlovy Jan Ičo.

Tradiční vietnamská polévka pho bo

Vývojem má na mysli, že Vietnamci si v Praze otvírali stánky s oblečením, obchody se zeleninou, následovala nehtová studia a nyní jsou to restaurace.

"V naší kultuře se lidé snaží napodobit úspěšné modely. Když vidí, že se někomu daří s večerkou, jdou tímto směrem i další. S restauracemi je to stejné," popisuje Thuy Duong Trinh, která společně se svou kamarádkou Mai Huong Nguyen píše o vietnamské kuchyni na úspěšném blogu Viet food friends.

Nová generace Vietnamců mluví už lépe česky

Kdo si při pomyšlení na vietnamskou kuchyni představí tradiční asijské bistro, kde všechna jídla chutnají stejně, je mnohdy daleko od pravdy. Namísto přizpůsobování se českým chutím razí Vietnamci opačný trend.

"Mění se to, nabízená jídla se víc přiklání k naší kuchyni. Ale z našeho pohledu to stále ještě není úplně vietnamské," říká Mai. Nejde o nákladný oběd či večeři: třeba mísa vietnamské polévky, která je hlavním chodem, stojí většinou sto až sto třicet korun.

Kde v Praze najdete nejlepší restaurace dle Viet food friends

Podle Mai může zájem Čechů o vietnamskou kuchyni pramenit také z toho, že do této země častěji cestují, a proto hledají tamní kuchyni potom i doma. "Otvírání dalších restaurací může souviset i s tím, že dospívá naše generace, která umí lépe mluvit česky. Tedy odpadá jazyková bariéra," dodává Thuy.

A svoji roli hraje i fenomén, který primárně s vietnamskou kuchyní nesouvisí: zájem Čechů o jídlo. O něm vypovídá například velké množství televizních pořadů o vaření. "Vietnamci mají čich na to, co je právě v kurzu. Otvírání nových vietnamských restaurací souvisí i se zájmem zdejší společnosti o to, co jí," míní Jan Ičo.

Podle něj však zájem o vietnamskou kuchyni má ještě jeden zásadní přínos, a to nejen ten kulinářský. "Vietnamská jídla probudila zájem Čechů také o vietnamskou kulturu. Je to nejlepší způsob, jak se mohou Vietnamci lépe integrovat," dodává.