Státní veterinární správa zadržela 170 kila zapáchajícího masa (1.6.2016).

Státní veterinární správa zadržela 170 kila zapáchajícího masa (1.6.2016). | foto: Státní veterinární správa

Veterináři zadrželi 24 stupňů teplé maso. Páchnoucí náklad mířil do Sapy

  • 20
Téměř 200 kilo zapáchajícího masa neznámého původu, které mělo být dovezeno do pražské tržnice Sapa, zadržela Státní veterinární správa. Naměřená teplota byla mnohonásobně vyšší, než je povoleno. Maso bude zlikvidováno, o pokutě rozhodne správní řízení.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) objevili závadné maso při kontrole auta, ke které dostali podnět od Policie ČR s tím, že se jedná o přepravce, který zásobuje prodejce a restaurace v dané tržnici. Uvnitř auta byly balíky obsahující maso, vnitřnosti, krev a další masné výrobky.

„Z důvodu ohrožení zdraví spotřebitelů bylo převážené zboží znehodnoceno barvou a kontrolovaná osoba je bude muset na své náklady nechat neškodně zlikvidovat,“ uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Teplota masa byla 24 °C, podle předpisů přitom u skladovaného syrového vepřového masa nesmí přesáhnout 7 °C, u vnitřností pak dokonce 3 °C.

„Z pohledu veterinární péče se jedná o vážná porušení zákona o potravinách,“ dodal Pejchal.

Přepravce totiž kromě závadného masa neměl ani žádné doklady o tom, odkud maso pochází, a jeho automobil nebyl vybaven ani schválen pro přepravu potravin.

Obchodník z Vestce zaplatí desítky tisíc korun

Je to letos už několikátý případ, kdy byla v areálu Sapy porušena pravidla hygieny. V únoru tam byl odhalen nelegální prodejce masa, který jej vydával přímo z dodávky.

Další čtyři tuny uší, kostí i nevyčištěných vepřových střev měl uskladněné ve Vestci (psali jsme zde). Muž nyní podle Pejchala musí zaplatit desítky tisíc korun.

V dubnu byla zase na Šeberově objevena velkovýrobna tofu, která také nesplňovala hygienické podmínky. Sójový sýr tofu se opět prodával v Sapě (psali jsme zde).

Do třetice pak byly minulý týden Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zavřeny tři restaurace, opět kvůli hygienickým nedostatkům (psali jsme zde).