Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

„UHO“ v pražských školních jídelnách skončí. Magistrát chce změnu

Dětmi nenáviděná omáčka zvaná „UHO“ zmizí z pražských školních jídelen. Magistrát se rozhodl pro změnu, jejíž součástí je i to, že začne přesvědčovat kuchaře, aby se naučili lépe vařit. Vybraný metodik bude zase provádět průzkumy, spolupracovat s jídelnami a kontrolovat potřebný přísun živin a vitamínů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V88l65a39d59i81m66í39r 59Š88t20ě13r15b52a 2582751782967

Skončí "UHO", bude "UBO".;-)

0/0
12.3.2015 23:46

M24a13r98e40k 88T47ů56m38a 4572598286382

Za socialistických 30 korun = socialistický oběd

Myslím, že by nebylo od věci zvýšit maximální sazbu na oběd, tahle sazba už platí dost dlouho (nějakých 8 nebo 9 let) a neodpovídá reálným změnám cen surovin na trhu.

Na druhou stranu bych udělal zákon, který by pod hrozbou sankcí podvody typu UHO doslovně zakázal.

0/−4
8.3.2015 12:04

I45v48a 23K35r32i70s29t39o27f36o18v24á 7725473672112

Jakých 30 korun? To platí rodiče. Na obědy doplácí (stát)? Cena obědu se pohybuje okolo 50 káčé. A za to už se dá koupit i meníčko. U nás ve firmě stojí oběd v závodce 55 korun. A jsou dobré. R^

+1/0
8.3.2015 12:57

K71a93r51e61l 77D12r91d94a 6213695107289

Podle mě UHO není žádný podvod. Je to normální cibulová omáčka k masu, patrně parodie na pepřovou omáčku s cibulí. Je to základ české kuchyně.

+1/0
9.3.2015 6:05

M81i31l33a16n 20L30u53k70e88š 8797300862561

Všeobecně se stravování zlepšilo s odchodem bolševika před 25 lety; já pamatuji přeslazený čaj bromák nebo nevoňavá kolínka s rajskou, ale moje děti se stravovaly již celkem v pohodě. Management jídelny je vždy ten, kdo rozhoduje o kvalitě - ve větším počtu strávníků se dnes dá vařit s racionálními náklady a nevím, proč diskuse vždy sklouzne k UHO, o tom to přece není. Je to o nastavení a vedení jídelny / kuchyně, tedy je to jako vždy o lidech, nikoliv o penězích, protože když jsou šikovní vedoucí pracovníci, pak jde mnohé. Takže i dnes je sice možné vidět nevzhledná a nechutná jídla, ale ta vždy odpovídají tomu, jak nechutný je de facto šéf kuchyně či jídelny... Když si rodiče řeknou a domluví se, problém bývá většinou rychle vyřešen, samotné vedení školy to často až tak nezajímá, ale tlačící rodiče jsou vždy to nejefektivnější řešení... K tomu není potřeba žádná sprostá Krnda či magistrát...

+3/0
8.3.2015 10:46

L49e78n87k94a 83N67a50v79r55á65t63i17l65o60v42á 9561284247618

Souhlasím s Vámi. U nás si dokonce děti mohou napsat, co by chtěly k obědu, svačině atd. Vždy hledáme cestu, která vyhoví spotřebnímu koši a požadavkům dětí  a rodičů. Většinou to vychází  a všichni jsou spokojeni. Polotovary neužíváme - máne to zakotveno i v ŠVP.

0/0
8.3.2015 10:57

K69a10r56e95l 12D11r13d51a 6923955217919

"Tlak veřejnosti" je dle mého pěkný nesmysl. "Veřejnost" se skládá z mlčící většiny a kverulantů, kteří si v principu stěžují na všechno a jsou nejvíc slyšet. Vnucují tak druhým svoji moc a svůj pokleslý vkus. Pokud jídelna striktně jedná podle knihy přání a stížností, jde cestou do pekel.

  U nás se třeba rozhodli zatočit s umělými sladidly. Zavedli klasickou citronádu. Konečně! Okamžitě přiletěl zápis do knihy stížností, jak si dovolují okrádat strávníky a za jejich peníze jim vodu ani neobarvit? Platící má přece právo na "poctivou limonádu". Tak raději pokus o změny rychle stopli. Přitom máme 4 automaty a citronáda byla v jednom. Rv

  Dík takovým kverulantům je třeba u nás neskutečně těžké prosadit v jídelně jakoukoliv změnu od tradiční těžké bolševické kuchyně s UHO. Jsou prostě jedinci, co na takové stravě trvají, změny okamžitě potápí a přes takové lidi vlak nejede, pokud se jejich názory nezačnou brát s hodně velkou rezervou. ;-)

0/0
9.3.2015 6:23

L72e64n15k38a 32N14a98v36r12á59t48i36l64o69v98á 9531694217238

Ve školních jídelnách se vaří dle " spotřebního koše" Je přesně vypočítáno.kdy luštěniny, těstoviny, zelenina ryby a tak dále. Z příspěvku na stravu od rodičů si školní jídelna moc nepolepší -   cca 29 Kč na žáka/ dítě dle věku. Ovšem schopná provozní(vedoucí) školní jídelny, vedoucí kuchařka , která nelení a získává další zkušenosti a recepty si poradí. Prošla jsem několika školami - nyní ve vedoucí funkci a můžu říci, že je to záležitost kuchyně a jejího vedení. Když se chce, jde všechno jde.

Jen je možné, že to jde u nás (Valašsko),ale v Praze ne a není na to třeba vybírat speciální pracovníky. Máme metodiky a ti to dost to hlídají. Jak je možné, že jinde nejsou?

My vaříme zásadně bez polotovarů a strava je bohatá a pestrá. S UHO jsem se nesetkala ani v naší škole, ani v jiných školách v našem regionu.

+2/0
8.3.2015 10:10

K70a65r68e26l 55D91r81d84a 6933805257569

Pestrá strava bez UHO? Jak si dělá legraci odkaz níže, UHO je základem guláše, znojemské, štěpánské, ptáčka, segedínu, cikánské, frankfurtské, burgundské, šumavské, krkonošské... Ve vašem regionu jste se s takovými jídly nikdy nesetkala? ;-D

  Jinak pěkný příspěvek, plný naděje.

  (Posledně jsem dal bagetu za 100 Kč caprese - křupavé italské pečivo, olivový olej, rukola, přidal jsem sušená rajčata. Prostě Itálie. Pak jsem dal poctivou českou bagetu caprese za 32 Kč. Vrstva másla vysoká na palec, česká hutná bageta a čínský salát. Chutnalo to skvěle, asi jako chleba s máslem. Skutečná poctivá kvalita. Tak aby ta kvalita nevypadala ve školních jídelnách takto. V naší jídelně ať uvaří co uvaří, vždy z toho vyjde poctivý "chleba s máslem".) ;-)

0/−1
8.3.2015 10:35

L82e43n73k90a 52N60a31v19r52á28t87i58l20o61v29á 9411424127588

Víte pane Drdo, já si to hlídám - je to moje povinnost už jsem vícekrát vykrtala jídelníček. A navíc - máme metodiky stravování a ti to hlídají z pozice kontrol a proto si to ani nemůžeme dovolit. Je pravda , že rodiče, jejichž děti navštěvují naši školu mi už sděovali " vy si teda tady žerete"... takže takováto vizitka je pro mě nejdůležitější.

Děti jsou spokojené - talíře většinou vyjedené, rodiče také - dokonce si mnozí berou receoty, protože děti ve škole jí a doma ne.

0/0
8.3.2015 10:48

K81a81r81e50l 35D13r47d58a 6453505287159

Věřím a fandím Vám. Ať se Vám daří. ;-)

  Soudím podle zkušeností z mého stravování. Hodně mi to připomíná "Pohlreicha mezi zoufalci" - obrovská poctivá snaha s jídlem, které je zlým snem. Navíc je určitě rozdíl mezi "vařením minutek" a hromadným stravováním. V závodní jídelně jde ale také o vkus a umění osazenstva. A tady podle mě pravidelně narážím. Poctivým jídlem se obecně mezi českými kuchařkami rozumí hutné omáčky, vše zalité máslem a smetanou, hodně smaženého a množství levných surovin, třeba uzenin. Zdravou hrachovou kaši korunuje vždy řádná mastná klobása, zeleninové rizi bizi místo rizota které plave v másle... atd.

  Přijde mi, jak když mám na talíři obrázek "českého nákupního koše", aneb zhmotněná honba za špekáčky za 3,50,-, trvanlivým mlékem za 10,- a haldou nejlevnějších "polských lahůdek". A jak to znám z rodiny, roky vyhlášené kuchařky přesně takto stále nakupují a vaří.

  "Odborníci" v jídelnách, co znám, vaří neskutečně poctivě (a draze), ale já bych za jejich "odbornost" přitom nedal ani zlámanou grešli. Posun od gulášů a svíčkových se roky téměř nekoná. Ostatně, taková jídla patří v českých jídelnách k těm nejvydařenějším a změny dopadají zpravidla hrozně.

  Jenže, jaké změny k lepšímu mohou pak nastat? Dostanu někdy v Česku uprostřed parného léta lehké jídlo překápnuté olivovým olejem nebo opět svíčkovou s ještě větší gardou smetany a s 8-mi knedlíky místo 4? ;-)

0/0
9.3.2015 6:59

L55e86n12k64a 91N89a78v56r92á47t11i70l51o76v20á 9161924727508

My máme ve škole ještě jednu obrovskou výhodu - vaříme v konvektomatech. takže smažíme. když už musíme v páře, k hrachovce podáváme teplou šunku, téměř ke každému jídlu, ke trerému se to hodí, je salát nebo 100% džus, případně neslazená minerálka.A světe div se naše děti milují brokolici, ryby  a třeba i karbenátky nebo sekanou ze soji a fazolovou, či jinou zeleninovou nebo třeba i kvasnicovou pomazánku ke svačině 

Kdokoliv přijde do práce, nejdřív míří do kuchyně, kde voní zelenina, ovoce a  jiné "dobroty". U dětí si ani nemůžeme dovolit špekáčky  nebo uzeniny.

Je to opravdu na provozních a kuchařkách, jak se chtějí angažovat ve zdravém stravování, A udivuje mě, že v Praze, odkud je zřejmě čerpáno do článku takovéto postupy neznají - nebo nechtějí znát ?

A i  ta svičková lze udělat dietně  a přesto výborně bez kopců smetany  a mouky. Vždyť základem je zelenina. :-)

+1/0
9.3.2015 8:10

K51a91r31e43l 74D11r92d47a 6863155117859

Občas zajdu do jedné menzy UK. Od rána tam dennodenně voní cibule jako základ UHO. Až na pár výstřelků se sojovým masem jde o klasickou školní jídelnu připomínající 70.-80. léta 20. století. Zeleniny a ovoce málo. Pobavil mě posledně socialistický zákusek "ježek", taková ta hrouda oslazeného tuku. A budoucí česká inteligence to do sebe nahází a nevidí na tom "reálném socialismu na talíři" vůbec nic divného. Studentská rada pak maximálně řeší třeba víc nápojů či čistotu skleniček.

  Ta netečnost děcek mě šokuje nejvíc. Takže to beru, že napříč Českem a Slovenskem jsou děti vychované na rajských a koprovkách s knedlíkem a na koleji rozhoduje hlad a dotovaná cena.

  Ono je otázkou, zda vůbec chce někdo změny, nejen na straně jídelny, ale i na straně strávníků. ;-)

0/−1
9.3.2015 11:00

L68e33n22k41a 71N18a96v37r50á63t54i65l43o80v21á 9971584927408

Víite, na nás je víc vidět - jsme v menším městě a je fakt, že rodiče vybírají školu i podle jídelníčku - jak nám ukázaly průzkumy. V Praze se to asi víc schová, nicméně  mě překvapilo, že  to tam nikoho nezajímá. Máme plně vybavené kuchyně i pro dietní stravu  a většina z nás jako doplňkovou činnost má stravování pro důchodce a ditení stravování, které prochází i přes přísná kritéria. Omáček málo,knedlíky maximálně 2x měsíčně - ryby,  zelenina, ovoce, pomazánky, vše v přísném režimu a věřte - rodiče si vážně berou recepty, aby mohli dětem doma připravit, co jim chutná.

0/0
9.3.2015 12:15
Foto

Z64d72e98n75k23a 34S52c37h63o97e52n90b50a91e60c41h46l39e44r 47K96r95u45z10o87v46a 6658982927889

Ve svycarsku je to uplne stejny,je to mazec do restaurace ns menicko urcite nechodim.vsechno je z prasku

0/0
8.3.2015 9:42

P94e88t92r 73Š45a23f69r56á97n 9176281809

spíš než kuchaře by spíš měli přesvědčovat vedoucí v kuchyni a v posledku rodiče žáků . neboť zbytné polotovary = kuchařská síla navíc = plat navíc = vyšší cena jídla.

0/0
8.3.2015 8:47

K43a38r96e71l 14D72r81d48a 6743675237549

Jen mě napadá, že jsem o vánocích objevoval ruský salát. Světová kulinářská pochoutka. Češi si ho přetvořili na nepovedený těžký upatlaný "český vánoční bramborový salát". Absolutně netuší jak jeho kvalitu zlepšit a jak má tohle jídlo vlastně vypadat. Své domácí patlaniny vydávají za absolutní rodinné stříbro na které, když někdo sáhne, tak mu urazí obě ruce. Zdejší diskutující se tady seprali jak psi o to, zda patří do takového salátu uzenina nebo nepatří...

  A o tom to v Česku je. Hádáme se do krve o to, který jedovatý odpadek je vhodnější k jídlu, jak bezdomáči u popelnice, místo toho, abychom uměli skutečně řešit kvalitu jídla.

  (Mám to potvrzeno i ze společných obědů EU. Jestli někdo v Evropě své jídlo absolutně neřeší, bere ho jen jako hmotu pro doplnění energie, nasází ho do sebe a letí raději honem makat jak totální hlupák, jsou to v prvé řadě Češi. Jsme podivný národ, udržujeme si pracovní morálku rakouských a německých otroků a k tomu si udržujeme nenáročný vkus spodiny. Což z nás dělá velmi efektivní pracovní sílu. Nejlepší v Evropě. Ale "tlačená hmota" má pak logicky do kulturního jídla několik světelných let daleko. A na tom končí diskuse o kvalitě jídla.) ;-)

+1/−2
8.3.2015 7:23

D42i68t36a 97H87a76n67o52u43s73k13o62v97á 6761568478719

co ta ilustrační fotka? Jestli někdo nechce to "UHO" na fotce, tak já bych si to dala. 

R^

+5/0
8.3.2015 1:37

K88a40r36e29l 26D62r17d12a 6263425917279

UHO = česká kuchyně. Snaha o likvidaci české kuchyně je nesmysl, protože závodky fakticky nic jiného dobře vařit neumí. Dětmi a strávníky není UHO nenáviděná, ale ironicky vysmívaná, což je rozdíl. Takže se bavme maximálně o zlepšení "nepříliš zdravé" české kuchyně.

  Jak vidím "odborníky", beru čagan do ruky. Co odborník, to jiná představa o zdravé výživě. Zpravidla jde jen o hloupé kecy.

  Mám tady vegana s představou skutečně zdravé stravy. Neváhá kupovat potraviny o několik řádů dražší a umí zdůvodnit proč se to vyplatí. Skutečně přimějeme školy vařit zdravé jídlo, děti donutíme aby na takové jídlo přešly a doma nejedly odpadky a čeští rodiče budou rádi platit dětem 150-200 Kč za jeden školní oběd? Jiný výsledek fakticky nemá cenu a je jen lží.

  U nás přes jídelnu prošli stravovací odborníci po vstupu do EU. Cukr a sůl jsou zdravotní problém a nesmí se používat. Ostatně, jídelna je státní a stát má ze zákona o veřejných zakázkách povinnost kupovat nejlevnější suroviny. Pokud máte na trhu polský kompot se sladidly a český jen o málo dražší s cukrem, musí státní jídelna koupit ten polský. (Mohla by sice žádat a obhájit vyšší kvalitu, ale první odborník to shodí s odkazem na škodlivost cukru. Takže je jednodušší nic neřešit a servírovat polský laciný odpad.)

  V naší certifikované "zdravé jídelně" si jiný ochucený nápoj nedáte, než nápoj s umělými sladidly (nebo hořký čaj). Jídlo je zpravidla zcela neosolené. Na talíři si tak musíte dosolit i knedlíky. Zeleninové přílohy nevycházeli dobře finančně, takže prošly vlnou zdražování a dnes si je nikdo pro přemrštěnou cenu nedává. Jedno hlavní jídlo je zpravidla zeleninový salát. Odborníci na výživu ovšem bojují za vyváženou stravu. Součástí zeleninového salátu musí být proto "maso", zpravidla uzenina...

  Nevěřím, že odborníci mohou do školních jídelen přinést zlepšení. Dopadnou jako Pohlreich v dílu o školní jídelně, kdy nebudou mít peníze ani na pitomé italské špagety.

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/UHO

+2/−4
7.3.2015 23:54

B53o24h36d75a47n 40M75a85r71e68k 5315496747464

Pokud tam používají umělá sladidla, tak to není zdravá jídelna!

Když chcete znát názory odborníků, tak si nikdy nedělejte úsudek podle přefiltrovaných mediálních polopravd a jděte radši přímo ke zdroji. Pozor na rádoby odborníky bez vzdělání, kteří propagují módní nesmysly.

+1/0
8.3.2015 1:35

K68a34r43e72l 36D26r44d76a 6843375857359

Ale to není o názorech odborníků. Ty nám mohou být zcela ukradené. Popisuji tristní výsledek, když solidní kuchaři z veřejného stravování projdou odborným proškolením. Co fungovalo se pokazí, kvalita jídel upadne a nakonec se umělá sladidla a jídlo bez soli vydávají za zdravou stravu.

  A takový výsledek stvoří odborníci ve složení hospodářů, vedoucích jídelen, kuchařů, externích odborníků a nejspíš odborníků z nějaké státní kontroly.

  Podle mě, teprve tady lze mluvit o "nenáviděné UHO", tedy o standardních českých jídlech, které celé populaci zkazily za 50 let bolševika vkus. Takže když se sejdou Češi odborníci, vypotí totální pitomost protože absolutně netuší, že mimo UHO existuje i jiná kuchyně. V Česku mají všichni nedostatky ve vzdělání. Je to o českém pokleslém vkusu.

0/−1
8.3.2015 7:04

R26a15d29i94m 70P44o75l35á88š59e75k 9866593469799

No, co se týká soli, je tady v klasických hospodách  a jídelnách i u kupovaných hotových potravin spíš problém s přesolováním. Sůl totiž je významná část chuti většiny jídel a když se přesolí, je chuť takových jídel považována za lepší, výraznější, případně slaná chuť kryje chuť náhražek.

Ta chuť byla utvářena v době, kdy většina lidí pracovala manuálně a tehdy to bylo v pořádku, protože nadbytečná sůl byla při tělesné námaze bez problémů vyloučena potem. Dokonce to mohlo být i něco jako očistný proces organismu, protože sůl vylučovaná do potu s sebou bere z těla i škodliviny.

Ovšem dneska většina lidí manuálně nepracuje a pocení je zejména u bílých límečků ze společensklých důvodů i potlačováno. Takový kancelářník potom k přesolenému obědu si dá u PC dvě kávičky a potom má tou solí zapraný organismus a nemá ho jak vyloučit. Nemá totiž  v organismu dost vody a tudíž než tu sůl vyloučí močí, trvá to hezky dlouho.

Z toho je potom vysoký tlak, infarkty a kdovíco.

Je tedy žádoucí, aby se děcka dnes naučila solit málo a u jídel spíš preferovat tu neslanou část jejich chuti. I když u levných surovin to bývá problém.

+2/0
8.3.2015 7:31

K60a98r29e19l 86D53r79d93a 6813675527159

Ano, tolik odborná obecná pravda. Jen jsem si nevšiml, že by se v kuchařských pořadech zásadně nesolilo. Což někdo dokázal do veřejného stravování prosadit. Asi odborník na své místě. A samozřejmě je lepší chuť kvalitních surovin. Když se vaří z nekvalitních surovin, je sůl to první, co má tuto skutečnost maskovat. U jídla za 25 Kč jsem zvědav, kdy půjde o kvalitní výtečné suroviny dochucené špetkou soli. ;-)

  Zažil jsem dokonce italskou restauraci v centru Prahy, kde jeden čas nesolili, hosté cizinci s tím bojovali. Nakonec jídlo vraceli a odcházeli bez placení. To by přece o své vlastní vůli kuchař nedělal. A pokud šlo o restauraci, kdo mu to mohl nakázat? ČOI? Až tak zákeřně v Česku mohou jednat odborníci?

+1/−1
8.3.2015 7:49

R74a81d75i38m 97P88o22l24á69š66e75k 9976853729489

To mě připadá jako reálný názor z praxe. Teoreticky by zásady pro vedení školních stravovacích zařízení měly být jednotné, ale dovedu si představit, že rozhodující slovo mají vždy jakožto za zřizovatele  úředníci z místní samosprávy. A ti mohou být, kus od kusu, různě  zblblí všelijakýma Bio a Eko nesmyslama nakoukanýma z televize nebo vyčtenýma z Blesku.

Jinak ale podle mně je v zájmu našich potomků je naučit jíst i nekvalitní blafy a naučit je na nich přežívat. Zdravotně ty "blafy" nejsou, dokonce nejspíš ani nemohou být škodlivější než dnešní běžná dětská strava mimo školu, tudíž ani v tom není problém.

A pokud děcko nenaučíme jíst ty blafy a navykneme ho se stravovat výhradně "kvalitní" stravou, ať už tím myslíme cokoliv, dítě potom dost znevýhodňujeme v dospělosti v jeho kariéře.  Totiž kromě pár procent těch nejchytřejších a nejúspěšnějších všichni ostatní budou mít v kariéře nějaké období, kdy budou mít nedostatek peněz a budou žít z ruky do huby.  Je pak velký rozdíl, když se takový člověk spokojeně nají v první běžné hospodě nebo bufetu za 60 - 90 kč nebo když kvůli tomu, aby to jídlo vůbec dokázal pozřít, musí do nějaké drahé restaurace, kde zaplatí klidně i dvojnásobek. Nebo když dokonce nedokáže v celém městě takové stravovací zařízení najít a musí se stravovat nějak speciálně. Což potom jde do peněz i odebírá spoustu energie, kterou by jinak mohl věnovat své práci.

0/0
8.3.2015 7:15

K56a18r58e56l 23D89r46d82a 6763645287979

;-D Postřeh o tom, jak Češi myslí především na práci, pak dlouho nic a pak přijde na řadu jídlo, mě také napadl. Mám ho výše.

  Jsme ovšem touto pitomostí v Evropě zcela ojedinělí. Pravda, máme tak naději že jsme nejefektivnější dělníci v Evropě a jednou se Česku bude opět skvěle dařit. Díky UHO. ;-)

  Otázkou je, pokud národ neuznává ani kulturu jídla, které denně konzumuje, zda má smysl v takové zemi vůbec žít? Kdo si neváží třeba jídla, neváží si lidí, neváží si práce druhých lidí... Aneb "krásy" nekulturní společnosti. Pro kvalitní život je pak lepší emigrovat z Česka do nějaké skutečné civilizace.

  Napadá mě film Ocelové město. V rozkvetlých zahradách jde o život a za hranicí v otřesném šedém, zakouřeném a zamořeném světě upocených dělníků jde o práci a výkon. Obrázek Česka pěkně na talíři. ;-D

0/−1
8.3.2015 7:37

F81i45l21i47p 36G27a38l10a52š 2227307764968

No po pravde driv teda byly ve skolni jidelne horsi veci nez UHO, treba spenat co mel barvu jako by prosel travicim traktem minimalne 4 krav.. UHO byla klasika, drtiva vetsina z nas na tom vyrostla a nasledky nulove (resp. navaznost treba na onemocneni srdce, ledvin, jater a jinych organu nebyla prokazana), opet se proste potrebuje nekdo zviditelnit..

A co se tyka telocviku tak je to hodne o telocvikari. Proc obezni deti rady cvicili kazdy den pro ne velmi fyzicky narocny aerobic, proc je bavilo plavat, chodit do telocvicny, kazdy den slapat minimalne 10-15km kdyz byli v laznich pro obezni deti (napr. v Podebradech), ale ve skole je to nebavilo? Vzdy jde jen o pristup..

+4/0
7.3.2015 22:38
Foto

B47r31o19n93i33s31l32a24v 14G32a84b33r21y39š 2252389981

Mě by zajímal ten tajný recept na omáčku UHO. :-P

+1/0
7.3.2015 21:51

M97a72r79e90k 39H77r58u28b48y 6807562711958

Prodava se v makru..

+1/0
7.3.2015 22:25

V43á86c80l58a75v 67J36e87b53a43v94ý 8830779233366

sůl, škrob a glutamát :-P

+1/−1
7.3.2015 22:28

L24u25k86á23š 70N53o24s57e96k 9160177537

Je to smutné, ale já s UHO nemám problém. Ale hnusí se mi, že když se zamyslím nad českou kuchyní, tak se zamýšlím nad infarktem uloženém na talíři a nad rakovinou tlustého střeva a konečníku podávaném v jídelnách...

Nejsem expert, ale možná ty hnusy, co děti jedly za totáče ve škole měly také velký vliv na jejich zdraví dnes v dospělosti. Proč by jinak naše země vedla ty smutné statistiky v obezitě, cholesterolu a rakovinách trávícího ústrojí?

+3/0
7.3.2015 20:33

P60e75t83r 50Č74e51r18v87e96n51ý 3626631572115

Já bych řekl, že strava sama o sobě za špatný zdravotní stav naší společnosti nemůže. Podle mně jde spíše o životosprávu a celkový přístup k životu.

Nejsem sice odborník na stravování, ale problém bych viděl v nepřímé úměře, kdy čím má člověk méně pohybu, tím nezdravější jídla konzumuje - jak vidím dennodenně kolem sebe;-)

0/0
9.3.2015 10:06

K20a54r39e83l 17C61h64r31a14s33t92i43n11a 4513294390835

Teď se budou dělat omáčky modré a zelené s červenýma puntíkama.

+2/0
7.3.2015 20:17

I52v67o 23Z75d22e69b92o30r41s69k34ý 3383711610331

Agroferet dodá tak skvělou „UHO“ že magistrát ještě rád změní názor.

+5/−2
7.3.2015 20:11

M64i69r42o68s27l22a98v 55Š87r38á71m59e56k 1404509659675

Opět populismus! Ten člověk, který by to kontroloval by musel být špičkový kuchař a zároveň chemik, aby mohl ty jídla analyzovat. To bude velice dobrá funkce, každý den obědy z darma a třeba ještě zbude pro rodinku na večeři.:-)

0/−2
7.3.2015 19:28

J67a67n19a 94K43u35b97o84v46á 6639742918400

Já jsem asi divná, ale mně převážná většina chutnala. Nebo jinak - mimo kapustu  jsem to snědla. Děti občas řeknou, že se nepovedly brambory, syn nesnáší halušky a dcera rybu. Ale vzhledem k tomu, že doma se taky nevyvařuje každému to "jeho", berou to jako normál. Buď si vyberou druhé jídlo, nebo se nají doma.

+7/0
7.3.2015 19:26

J92i41ř70í 68Š78v40a19g60r 3218700525226

Já také nikdy neměl problém ve školní jídelně. Občas maso s chrupavkou, které jsem ožulžlal, ale jinak ok (25let zpět).

  Ale před pár dny tu ukázali fotky z jedné školní jídelny a to byl opravdu hnus. Jídla o kterých jsem v životě ani neslyšel. Kůžičky hadr. 

Ani praseti bych to nedal.

+2/0
7.3.2015 20:49

J35a47r50o19m45í88r 90N13o65v70o13t52n37ý 7309437431834

A začněte dělat hamburgery,pitomci!

+2/0
7.3.2015 19:11

V80í58ť33a 62N57o44v39á87k 1868613195551

900 porcí kaše... To musí být tak 8 pytlů brambor.

0/0
7.3.2015 19:07

F55i96l65i82p 18K87o56r74v10a73s 8826873734320

Není to tak nedávno co jsem měl možnost do jedné takové jídelny v Praze chodit ...a UHO tam bylo jednou za týden max. A přijde mi, že k tomu jídlu prostě ta omáčka patří. Když mám přírodní řízek, tak tam prostě ten výpek je a k tomu masu se prostě hodí. Nechápu co na tom je tak kontroverzního... 

Nakonec, u nás na škole se říkalo, že primáni a sekundáni si stěžujou, terciáni a kvartáni jídlo snědi, kvintáni a sextáni se na obědy těší a septimáni a oktaváni žebraj aby mohli dostat víc... 

A ti co dostudovali občas na školu choděj na obědy.

Myslim si, že to je spíš věcí přístupu jídelny a personálu než nemožností volby a nutností dělat kompromisy protože děti by tam na (odůvodnitelně) dražší obědy nechodily.

+6/0
7.3.2015 19:02

P28e41t57r 95K74o75s39u22t29a 2581761125215

Jenze UHO neni z vypeku. To se da varit maso a do toho vyvaru se da tmava jiska z pytliku.

+1/−1
7.3.2015 22:21

R30a57d36i81m 56P57o24l16á85š54e22k 9556863189809

Proč by se mělo v jídelně se sledovanými náklady navíc něco dělat, vařit a spotřebovávat, když UHO z výpeku se  u většiny jídel dá udělat bez těchto zbytečností jaksi víceméně mimochodem.

Jedině že by se ten výpek nepovedl, třeba moc připálil, to už je ale potom neschopnost kuchaře.

0/0
8.3.2015 7:36

M83i50r74o82s22l11a68v 55K14a22š80p41a25r 3832467341411

"Naopak podvýživu průzkumy zjistily u šesti procent žáků."                                          Myslím že vhodnější je...6% především žákyň, bulimie a anorexie je jim přece jen bližší.

0/0
7.3.2015 19:01

Z84d45e53n51ě47k 11S40k25ř17i31v42a85n 5454500879666

Ona podvýživa není jen o tom, že je někdo vychrtlý.

+1/0
7.3.2015 20:16

Z58d38e77n83ě92k 88K19o61u11t32n68ý 4757267987311

Rozmazlenci.

+1/−1
7.3.2015 18:55

E48v30a 80H69u50r64t38o46v48a 9434676156798

Bramborová kaše se nevaří z brambor? To je kuchařkám tak milé si ulevit od práce a preferují to před zdravím dětí? Vy, které vaříte jak prasata a z polotovarů a náhražek a snažíte si tak ušetřit práci, styďte se!

+2/−1
7.3.2015 18:54

T36o68m68á71š 91V73e65l55č68o49v47s95k36ý 4913508249418

Odkdy kuchařka rozhoduje co a z čeho vařit?

+1/−1
7.3.2015 18:57

F63i97l18i98p 93G65a63l79a47š 2127307914398

Samotná kuchařka ne, ale od toho je (měl by být) v každé kuchyni určen člověk, který bude plnit roli šéf kuchaře a ten o tom rozhoduje.

+2/0
7.3.2015 19:38

I49v35a 83K39r35i41s62t96o83f52o42v74á 7795793422732

R^Ale to uho na fotce vypadá výborně. Hned bych si ho dala i s tím masem. V

+9/0
7.3.2015 18:47

L23e71o87š 31E17x78n68e95r 1797418138142

Ale to není UHO na té fotce. UHO vypadá krapet jinak. :-P

+2/0
7.3.2015 19:21

A90n54n71a 45K63i39r10š21o22v95á 9666180605443

Celý problém je v tom, že se začíná masivně rozmáhat nový sport - stěžovat si vždy a na všechno :-P Ráda bych viděla, jak se tedy stravují děti mimo školní jídelnu, co jim doma rodiče vařej; a pokud dítě zná z domova jen pizzu, hranolky  a jídlo od číňana, tak jídlo z jídelny nikdy jíst nebude!

(ráda vzpomínám na polévku, co nám vařili na gymplu - plná hovězího masa a vaječných bílků; vždycky jsem si chodila přidat V)

+3/0
7.3.2015 18:29







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.