Majitelé barů a hospod se bojí poklesu tržeb, jejich hosté si musejí na čas zajít chuť na tvrdý alkohol. | foto: Dan Materna, MAFRA

Zavřeme lednice. Jako ve špatném století. Hospodští se bojí prohibice

  • 266
Majitelka baru Barbora Chomátová má hodně špatnou náladu. "Jsem nasr.... Připadám si jak ve špatném století," zlobí se. Takový páteční večer nečekala. A její kolegové v okolí pražského Anděla jsou stejně zaskočení. Bojí se, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu pro ně bude znamenat likvidaci.

Chomátová, která vlastní Nagano Bar, se o zákazu dozvěděla od známých, kteří ji zavolali. "Záleží, jak to bude dlouho trvat. Utíká nám hodně peněz, kolem čtyřiceti procent tržby. Teď sem chtěla jít parta slavit rozlučku se svobodou a odešli pryč," stěžuje si.

Zdá se jí, že stát si zvolil pro něj nejjednodušší cestu, místo toho, aby šel více po stopách jedovatého alkoholu. "Jsem zvědavá, jaké budou potom kompenzace, jak to hospodám vrátí. Poštvou si tím proti sobě velkou skupinu lidí," míní Chomátová.

Prohibice v Česku

V blízkém podniku U Váhy rozhodnutí ministra o prohibici rozložitého hospodského Petra příliš nerozházela. "Zavřeme lednici a nedáme nikomu ani panáka. Budeme čekat, co bude," říká rázně a točí při tom pivo do půllitru. "Každý si samozřejmě myslí, že má oficiální alkohol," krčí rameny. Lidé v hospodě podle něj budou chvíli hudrat, ale pak se napijou něčeho jiného.

"Je to dobře, že se to stalo, alespoň se trochu zklidní ty notorkové," míní jeden z hostů Jan Korecký. "Mně to zase tak nevadí, jsem pivař," a svá slova vzápětí potvrdí vydatným lokem.

Manažer jedné z pražských restauracích po vyhlášení prohibice.

"Neznačkového alkoholu je hodně moc, je to potřeba s tím něco dělat," souhlasí naproti sedící Radek Červenka. "Kup nám panáka," ozývá se rozjařený muž od dalšího stolu.

V některých restauracích a barech o zákazu prodeje destilátů ještě neví a nepříjemné překvapení je tak teprve čeká.

Pánové, hrozný problém, omlouvá se hostům číšník

Drobná servírka Martina Špačková vyhlíží na rušné ulici hosty. Zevnitř baru Friday ́s se ozývá hlahol odpovídající běžnému pátečnímu večeru. "Je to teď hlavní téma a informujeme hosty. Je to pro nás samozřejmě velký problém. Drinky a koktejly u nás jedou opravdu hodně," tvrdí.

Z otevřených dveří mezitím vyjde číšník v červené vestě a míří ke dvěma pětadvacátníkům na zahrádce. "Pánové, hrozný problém," říká s omluvou. "Víme," zastaví ho hosté a začnou vybírat nealkoholický koktejl.

Trochu skleslejší je nálada v nedalekém Mejla Sport Baru. Štamgasti popíjí hlavně pivo a sledují sportovní přenos na obrazovce. "Zákaz prodeje pro nás může být likvidační. Tržby z tvrdého alkoholu tvoří třicet až čtyřicet procent. U provozoven jako jsme my, kdy bereme z velkoobchodů typu Makro, zákaz, myslím, nemá moc smysl," říká majitel baru Miloslav Mrštík.

V posledních třech dnech bar navštívila policie, kontrola z hygienické služby a zřejmě i provokatér, který chtěl vědět, jestli v okolí někde nemají stáčený alkohol. Spíše než prohibice by podle Mrštíka prospěly ještě intenzivnější kontroly.

Kontrola na Domažlicku. Policie kontroluje stánkové prodejce