Vařit se bude z potravin, kterým končí doba trvanlivosti, nebo třeba ze zeleniny, která nesplňuje nároky řetězců. Ilustrační foto

Vařit se bude z potravin, kterým končí doba trvanlivosti, nebo třeba ze zeleniny, která nesplňuje nároky řetězců. Ilustrační foto | foto: Reuters

Tisíc obědů zdarma na Václavském náměstí upozorní na plýtvání jídlem

  • 35
Vznikla v Anglii, koná se ve Francii či v Itálii. A poprvé se uskuteční také v Česku. Akce Zachraň jídlo v září na Václavském náměstí v Praze upozorní na plýtvání potravinami. Servírovat se bude pokrm ze surovin, jimž končí trvanlivost.

Megahostina pro tisíc lidí se uskuteční 10. září od 11 do 15 hodin ve spodní části Václavského náměstí.

"Chceme upozornit na zbytečné plýtvání potravinami," řekl iDNES.cz k motivu akce organizátor a tiskový mluvčí projektu Petr Hanzel. "Oběd zdarma nám připadá jako skvělá ukázka toho, co všechno se dá z vyřazených potravin vyrobit."

Skupina Zachraň jídlo, která má asi deset členů, už nyní oslovuje supermarkety se žádostí o přebytečné suroviny.

"Tedy ty suroviny, kterým se blíží datum spotřeby či končí doba trvanlivosti. Potraviny, které by právě kvůli těmto parametrům musely vyhodit," dodává Hanzel. "Oslovujeme také farmáře, jimž například jejich okurky nevezmou v řetězcích kvůli špatnému zakřivení," vysvětluje organizátor. 

Přestože ne každému řetězci se nápad líbí, Hanzel věří, že akce bude mít nakonec dostatečnou podporu.

Pokud se ale někdo domnívá, že vyřazené potraviny budou volně k dispozici, mýlí se. "Chceme z nich uvařit zeleninové kari. Podle toho, jaké ingredience nakonec dostaneme, podle toho bude reagovat náš kuchař při vaření."

V České republice se podobná věc uskuteční poprvé. "Vzniklo to celé v Anglii, kde pořádají takovéto hostiny až pro pět tisíc lidí. Velice rozšířené je to také ve Francii či Itálii," dodal Hanzel.

Budou se sbírat talíře a lžíce pro charitu

Během akce budou mít lidé možnost se nejen najíst, ale také poklábosit s organizátory na téma plýtvání jídlem. V prostoru budou připraveny informační bannery, uskuteční se také několik panelových diskusí.

Jedním z dalších kroků iniciativy bude apel na spotřebitele, jimž hodlá představit jednoduchá řešení, jak je možné v domácností šetřit jídlem.

Akci přijde podpořit také známý kuchař a šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk či šéf české mise OSN.

Organizátoři zároveň rozjeli jinou akci - Zachraň nádobí. "Na vybraných místech v Praze sbíráme nepotřebné nádobí - talíře a lžíce. Nejenže do nich potom budeme servírovat jídlo na hostině, ale nádobí dál poputuje charitativním organizacím," uzavřel Hanzel.