Výroba křišťálově čistých ledových artefaktů trvá několik dní. Musí se pak

Výroba křišťálově čistých ledových artefaktů trvá několik dní. Musí se pak chránit před sluncem. | foto: Ondřej Benš

Hotel Hilton bude mít na střeše bar z ledu, otevřen bude „do roztání“

  • 2
Na střeše hotelu Hilton vznikne unikátní bar. Brzy ráno už začal výtah na střechu hotelu vyvážet ledové kvádry. Během dne z nich na terase baru Cloud 9 vznikne ledový bar. Lidem se otevře v sobotu 7. ledna a bude fungovat až do roztání.

"Pokud bude večer kolem nuly, může vydržet tak dva až tři týdny. Bar vznikal asi dva týdny a i se sochami, ledovými židličkami a stolky váží čtyři tuny," řekl Ondřej Benš ze společnosti Výroba ledu - Ice art, která bar navrhla a vytvořila.

Se svým kolegou se výrobě zmrzlých soch a barů věnuje už tři roky. "Na led jsme narazili na výletní lodi v Karibiku, kde jsme dělali barmany. Líbilo se nám propojení soch a gastronomie," řekl.

Naučili se speciální postup výroby ledu a jejich sochy už zdobily třeba Pražský hrad, bary pro změnu Trojský zámek či horská střediska v Německu a Rakousku.

Z ledového baru je krásný výhled na Prahu. Takto vypadal ledový bar loňskou
Takto vypadal ledový bar loňskou zimu. Letos jej bude dělat nová firma.

Z ledového baru je krásný výhled na Prahu. Takto vypadal v loňském roce. Letos jej ale bude dělat jiná společnost než vloni.

"Led se ve speciálních nádržích zamrazuje postupně. Vyrobit jeden kvádr o rozměrech 100 krát 50 krát 25 centimetrů trvá čtyři až pět dní. Díky tomu je ale úplně čirý," poodhalil postup výroby.

Podle něj jde o běžnou pitnou vodu, kterou používají i jako lepidlo mezi kvádry. "Kvádr má minusovou teplotu, takže stačí jen polít vodou, případně je k sobě slepujeme sněhem," uvádí. Někdy pro změnu na "doleštění" stačí žehlička.

Bar ochrání polystyrenová deska

Jednorázové bary, jako třeba ten, který stál na Silvestra v restauraci Terasa u Zlaté studně, nemusí počasí řešit. To Ondřej Benš musí "svůj" bar ochránit. Otevřený bude sice až od 19 hodin, ale musí přežít den.

"Vytvořili jsme speciální termoizolační kryt z polystyrenu, který ho bude přes den chránit před teplejším počasím a hlavně před sluncem," vysvětlil.

Zajímavostí je, že lidé, kteří si na střechu hotelu přijdou vychutnat některý ze speciálních vodkových koktejlů, budou nejen sedět na ledových stoličkách, ale novinkou budou i ručně vyráběné ledové skleničky.

"Aby lidem nebyla zima, dostanou pláště," podotýká Benš. Ostatně uvnitř kvádru může teplota klesnout i pod minus deset stupňů. "V listopadu jsme dělali sochu medvěda pro zoo a tam termovizí naměřili minus 18 stupňů," uvedl.

Na náročnější tvorbu soch si najímají sochaře, ale jinak dělají vše sami. Od výroby ledu až po finální slepování kvádrů k sobě. Pokud je to technicky možné, snaží se klientům vyhovět.

"Lidé ale často nemají představu, co je technicky splnitelné. Měli jsme třeba pána, který chtěl přes noc na zahradě postavit sochu ledového slona v životní velikosti. Nakonec to nevyšlo, sice bychom to stihli, ale prací v noci bychom rušili okolí," zavzpomínal.