Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Ještě trochu sucha a slunce, prosí optimističtí středočeští vinaři

  • 2
Středočeští vinaři jsou optimističtí. Úroda bude podle nich letos dobrá. Přesto by ještě potřebovali, aby na vinice ještě nějakou dobu svítilo sluníčko a bylo sucho.

Správci středočeských vinohradů počítají doslova každý sklizený hrozen. Oproti ostatním vinařům, zejména těm moravským, totiž mají nevýhodu, že vinohrady stojí severněji, a proto hrozny dozrávají pomaleji a s menším slunečním svitem.

"Určitě by nám pomohlo sluníčko, u pozdějších odrůd bychom potřebovali ještě dva tři týdny, aby hrozny ještě získaly nějaké cukry a snížily se kyseliny," přeje si Karel Hejduk, který má na starosti výrobu vína v mělnickém Vinařství Kraus.

Vína z Čech jsou méně sladká

Právě mělnické vinice jsou největší v kraji. Kromě Vinařství Kraus tady "vládne" ještě Lobkowiczké vinařství, které sídlí přímo ve známém zámku.

Středočeské vinice

V Čechách je kolem 700 hektarů vinic, nejvíce jich je ve středních Čechách, a to především na Mělnicku. Menší plochy jsou také na Kutnohorsku, Slánsku a Roudnicku.

Pokud jde o místa mimo Středočeský kraj, vinice je možné najít na Litoměřicku a Mostecku. V Praze jsou nejznámější vinice v Tróji, Havlíčkových sadech a na Hradě.

"Na hodnocení je ještě brzy, ale zatím to vypadá, že rok 2013 nebude z našeho pohledu špatný. Letošní rok byl sice ovlivněný tím, že bylo poměrně chladné jaro s hodně srážkami, ale léto bylo dobré," poznamenal Hejduk.

Opatrný optimismus je slyšet také ze slov Antonína Hrabkovského, vedoucího mělnického Lobkowiczkého vinařství. "Uvidíme, uvidíme, potřebovali bychom, kdyby nám ještě hrozny vyzrály, moc si v příštích dnech přeji sluníčko a sucho," říkal.

Každopádně vinaři slibují, že i letos bude možné čekat kvalitní středočeská vína, která s klidem mohou konkurovat těm z Moravy, kde je přece jenom centrum tuzemského vinařství.

"Stoprocentně můžu vína z Čech doporučit, jsou opravdu výborná," tvrdí například Jiří Kocián, majitel vinárny v Kutné Hoře.

Někteří zákazníci dokonce upřednostňují právě česká vína, protože jsou méně sladká.

"Připadá mi, že na Moravě utíkají ke sladším vínům, takže člověk si dá dvě skleničky a nemá chuť ani pít, ani jíst, zatímco české víno je zprvu kyselé, ale pak se vpije a naopak máte pocit, že vám na jazyku sládne," popisuje Hrabkovský.