Myší trus a špína v lahůdkářství Jan Paukert v Praze na Národní.

Myší trus a špína v lahůdkářství Jan Paukert v Praze na Národní. | foto: SZPI

Inspektoři zavřeli kvůli myším a špíně známé pražské lahůdkářství Paukert

  • 55
Státní zemědělská a potravinářská inspekce při aktuálních kontrolách zavřela tři stravovací provozovny po celé republice. Jednou z nich je i věhlasné lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě v Praze. Inspektoři uvnitř našli myší trus, znepokojily je i špinavé podlahy a dřezy.

„Při kontrole provozovny s výrobou lahůdek a restaurací inspektoři v zázemí zjistili masivní výskyt myšího trusu v takzvané teplé i cukrářské kuchyni, a to na podlahách i na kuchyňských zařízeních a rovněž izolace nesly stopy okusu,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Zázemí, kde provozovatel připravoval pokrmy, charakterizovalo podle mluvčího celkové znečištění podlah. Byla na nich dlouhodobě neodklízená mastnota a prach, dřezy byly znečištěné, ve skladu čerstvého ovoce a zeleniny provozovatel ponechal na stěnách rostoucí plíseň.

„Provozovatel rovněž nezajistil ochranu skladovaných potravin před pohybem škůdců, zavedené postupy pro regulaci škůdců nebyly dostatečné,“ dodal Kopřiva.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto lahůdkářství Jan Paukert uložila zákaz užívání prostor. Odůvodnila to neakceptovatelnou hygienickou praxí v provozovnách společného stravování.

„Většina nedostatků byla zjištěna v zázemí, které Lahůdkářství Jan Paukert od 1. ledna 2015 nevyužívá. K tomuto datu byly tyto prostory navráceny pronajímateli. Samotné provozovny se týkají jen dílčí nedostatky, na jejich řešení intenzivně pracujeme,“ sdělil Milan Heidler, jednatel Lahůdkářství Jan Paukert.

Pražský soud nedávno zahájil s lahůdkářstvím Jan Paukert insolvenční řízení, podnik údajně dluží za nájem půl milionu korun, uvedla ČTK.

Tradice Paukertova lahůdkářství sahá do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. V roce 1952 bylo lahůdkářství znárodněno, v roce 1991 podnik v restituci získal zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert otevřelo v říjnu 2008. V roce 2012 získala stoprocentní podíl v podniku skupina Natland.

Inspektoři v těchto dnech zavřeli také čínskou restauraci WOK v Karlových Varech a Restauraci U nádraží v Brodku u Přerova.