Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Pražském hradě ochutnají milovníci pěnivého moku sto druhů piva

  16:02aktualizováno  16:02
Padesát minipivovarů představí své výtvory v pátek a v sobotu v Královské zahradě Pražského hradu. Návštěvníci tak budou moci ochutnat na 100 druhů piva. Cílem festivalu je nabídnout pěnivý mok ze všech koutů České republiky a seznámit zájemce s různými pivními druhy a styly.
Festival nabídne k ochutnání i pivní speciály. (Ilustrační snímek)

Festival nabídne k ochutnání i pivní speciály. (Ilustrační snímek) | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Návštěvníci pivního festivalu dostanou možnost poznat jak novodobý fenomén, tak i historické kořeny českého a moravského pivovarnictví. V rámci akce představí jednotlivé pivovary tradiční i moderní výrobu piva v daném regionu.

Festival minipivovarů

Kde:
Střelecká cesta pod Letohrádkem královny Anny Královské zahrady Pražského hradu
Kdy:
v pátek od 14 do 20 hodin, v sobotu od 10 do 20 hodin
Vstupné:
300 korun

Každý návštěvník obdrží degustační skleničku, katalog s řadou informací o zúčastněných minipivovarech a nabízených pivních speciálech. Bude moci neomezeně degustovat na sto druhů piv, které festival nabídne.

"Minipivovary jsou živou vodou pivovarnického řemesla, které už bylo skoro na vymření. Před dvaadvaceti lety existoval v celém Československu jeden jediný minipivovar - U Fleků. Po roce 1991 začaly minipivovary znovu vznikat a v dnešní době jich v Česku máme kolem sto padesáti," uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Restaurace s vlastním pivovarem podle něj nabízejí charakteristické vlastnosti nefiltrovaného čepovaného piva, přírodní čistotu, různé druhy piv včetně specialit a vysokou úroveň pivního skla.

"Pivo z minipivovaru je svěží, obsahuje kvasinky, které zaokrouhlují chuť, zjemňují hořkost a dávají pivu osobitý charakter. Další předností je menší nasycení těchto piv kysličníkem uhličitým, což má pozitivní vliv na takzvanou pitelnost piva. V minipivovarech se většinou pivo čepuje přímo z výčepních tanků, kde má správnou teplotu," vysvětlil Šuráň.

U piva z minipivovaru je vždy zaručeno, že se jedná o pivo čerstvé, vyráběné v místě a podle potřeby. Trvanlivost nefiltrovaného piva je totiž omezena a není možné ho na rozdíl od filtrovaných, stabilizovaných a pasterovaných piv prodávat delší dobu.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Česká pošta nově v Pelhřimově sídlí na Svatovítském náměstí. Zatím je v jejím...
Lupič si vzal na přepadení pošty na Příbramsku taxi, odjel bez peněz

Policisté dopadli muže, který se minulý týden nechal taxíkem odvézt do Kamýku nad Vltavou na Příbramsku, aby tam vyloupil poštu. Naznačoval, že má pod...  celý článek

Ilustrační snímek
Dívky surově napadly spolužačku na ulici, napadená skončila v nemocnici

Dvě sedmnáctileté dívky napadly ve čtvrtek v Praze 9 svoji spolužačku. Děvče tahaly za vlasy, vláčely po zemi a kopaly do břicha. Napadená skončila v nemocnici...  celý článek

Muž jel po D6 v protisměru i s naloženým vozíkem
VIDEO: Řidič jel po dálnici D6 v protisměru, zmatky působil na obou stranách

Řidič ve fabii s vozíkem vjel ve středu po poledni na dálnici D6 do protisměru. Několik kilometrů tak ohrožoval řidiče jedoucí do Prahy. Zmatky ale působil na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.