"Každý rok točíme zelené pivo a je o něj velký zájem. Chodí na něj nejen štamgasti, ale i další lidé. Loni jsme vytočili deset sudů za dva tři dny. Začínáme přesně ve čtvrtek," řekl provozní příbramské restaurace U Pletánků František Kanko.
Zelenou barvu bude mít i krasličák, který se bude čepovat i po Zeleném čtvrtku. "Jsme zvyklí točit speciální piva. Poprvé ale budeme mít barevný krasličák. Jde vlastně o dvě piva, musíme na něj mít dvě pípy," uvedl Marek Macoun z Prvního pivního sklípku v Mladé Boleslavi.
Velikonoční speciályZelené pivo – Starobrno Krasličák – Lobkowicz Jihlava Velikonoční speciál – Hubertus Kácov Kde se točí velikonoční speciály, najdete na www.zelenepivo.cz a www.cestapivnichznalcu.cz. |
Krasličák vyrobí výčepní přímo před očima pivařů. Nejprve natočí hustší zelené pivo a pak ho řízne červeným. Tím se dosáhne dvoubarevnosti. "Nemělo by to být nic těžkého," věří Macoun.
"K dosažení dvoubarevného efektu je nezbytné dodržovat několik zásad, zejména řádné vychlazení a pozvolné čepování vrchního, červeného piva z malé výšky a slabým proudem," vysvětlil Jaromír Kalina, sládek pivovaru v Jihlavě, který krasličák vařil.
Krasličák chutná po vinných hroznech
Zelený čtrnáctistupňový speciál má prý mírně nasládlou chuť. Je hustší, a tak udrží slabší červené pivo, které je světlé výčepní s aromatem vinných hroznů.
Poprvé ho zkusí natočit také v kutnohorské restauraci V Ruthardce. "Myslím si, že pivní znalci ho ocení. Už o zelené pivo je velký zájem. Loni si lidé rezervovali místa, objednali jsme tři sudy a v devět večer byly pryč. Letos jsme jich objednali víc," poznamenala provozní Lenka Sádlová.
Letos se bude krasličák točit zhruba ve dvou stovkách středočeských hospod, což je o čtvrtinu víc než loni.
Velikonoční speciál letos vyrábí také pivovar Hubertus v Kácově na Kutnohorsku. Jde o tmavé třináctistupňové pivo. "Lidé jsou na speciály natěšení, je to pro ně zajímavé, proto je o ně takový zájem. Vaříme ho i na Vánoce," doplnil ředitel pivovaru David Hořejší.