Šéfkuchař Jiří Král (vpravo) a majitel restaurace Pavel Kumžák nabízejí Čechům světovou kuchyni.

Šéfkuchař Jiří Král (vpravo) a majitel restaurace Pavel Kumžák nabízejí Čechům světovou kuchyni. | foto: Michal Šula, MAFRA

Nejvýše položená restaurace v Praze je v mrakodrapu na Pankráci, šéfuje jí Král

  • 3
Restaurace Aureole v mrakodrapu na Pankráci nabízí vskutku vysokou gastronomii. Podnik leží na špici budovy City Tower ve výšce 109 metrů a je tak nejvýše položenou restauraci v metropoli. Hostům nabízejí evropskou kuchyni a exotické pokrmy, překvapí ale i experimenty s "molekulární" kuchyní.

Kuchyni šéfuje Jiří Král, který se v gastronomii pohybuje už čtvrt století. Začínal v žižkovské restauraci Pálava, vařil i v cizině a pak byl deset let šéfkuchařem v Obecním domě.

Vařil také pro prezidenta a jeho zahraniční hosty. „Cizincům rád prezentuji naši kuchyni. Česká kuchyně není špatná, špatní jsou čeští kuchaři,“ říká Král.

Tady by vám Král připravil třeba sushi. „Jeho nabídka se však liší podle toho, jaké máme zrovna ryby. Připravuji ho z čerstvých surovin,“ vysvětluje šéfkuchař a zároveň doporučuje pikantní thajskou polévku Tom Yam nebo argentinskou svíčkovou.

Molekulární kuchyně aneb polévka v kuličkách

Ochutnáte tu však také jídla ze sezonních surovin nebo Královy drobné experimenty z molekulární kuchyně. „Můžete tak dostat třeba polévku v kuličkách nebo šopský salát ve formě želé,“ popisuje Král.

výběr z menu

Jemné tofu s lístky salátů, karamelové kešu oříšky .................. 140 Kč
Tom Yam
- thajská polévka s krevetami ............. 255 Kč
Kachní prsíčka
a la pekingská kachna, omáčka Hoi Sin .... 325 Kč Býčí líčka dušená ve vinné zelenině s gratin. bramborami ......... 375 Kč Čokoládové bonbony & čerstvé jahody na ledové tříšti .......... 160 Kč

V restauraci ve 27. patře si můžete dát snídani, oběd i večeři. Od 21 hodin tu hraje DJ, budou se tu konat i barmanské show.

O restauraci, z níž by lidé odcházeli s gastronomickým zážitkem, snil majitel Aureole Pavel Kumžák celá léta. Až s touto čtvrtou restaurací, kterou postavil, se mu však sen splnil.

„Dlouho jsem nemohl najít vhodné prostory, nechtěl jsem do centra, kde se pohybují převážně turisté,“ řekl Kumžák. Nakonec mu částečně pomohla také krize, která srazila nájmy dolů.

Jeho vizí je naučit lidi si jídlo užívat: „Češi jsou zvyklí dát si jedno pořádné jídlo, chceme však, aby toho mohli ochutnat daleko víc. Mají odcházet najedení, ne přejedení.“

Polední menu o pěti chodech

Kromě stálého jídelníčku nabízí Aureole i polední menu, kdy si návštěvník sám poskládá oběd o třech až pěti chodech. Za tříchodové menu zaplatíte 350 korun, za pětichodové 590 korun.

„Zatím si s nabídkou spíš jen tak hrajeme, zjišťujeme, co lidé chtějí,“ doplňuje majitel restaurace. Do konce ledna chce Kumžák se šéfkuchařem Jiřím Králem vypilovat detaily.

Na jaře by pak ke koňakovému salonku, baru s více než stovkou koktejlů a restauraci se sedmdesáti místy mělo přibýt i posezení na terase, které nabídne ještě lepší výhled na metropoli. „Občas je odtud vidět i Říp,“ zmiňuje Kumžák.

jídlo s výhledem se vrátí i do žižkovského vysílače Bez několika dnů je to rok, co se v restauraci žižkovské televizní věži najedli poslední hosté. Firmě, která restauraci provozovala, skončil nájem. Firma, která vyhrála výběrové řízení na pronájem, by ji ráda znovu zprovoznila do konce léta. Přebrala ji teprve v říjnu. „Čeká nás velká rekonstrukce. Nepůjde jen o drobnou přestavbu. Chceme změnit vše od pokladen až po vybavení kuchyně,“ říká Jan Nový, který zastupuje firmu Orethea. Pracuje se na návrhu, jak bude interiér vlastně vypadat. Otevírat se má na konci léta, případně na podzim. I po dobu rekonstrukce bude možné vyjet výtahem do vyhlídkových kabin. „Přestože se rekonstrukce týká i jich, alespoň jedna bude vždy otevřená,“ slíbil Nový. (sfo)