V těchto restauracích na stole popelník nenajdete. Přesto mají plno. (Ilustrační snímek)

V těchto restauracích na stole popelník nenajdete. Přesto mají plno. (Ilustrační snímek) | foto: Archiv MF DNES

I bez popelníků mají plno. Středočeské nekuřácké restaurace prosperují

  • 29
Nekuřácké restaurace už nejsou neznámou atrakcí, kam zákazníci jen nesměle nakukují. Ve Středočeském kraji si získaly oblibu. Nekuřácký podnik se dá s jistotou nalézt ve všech okresních městech Středočeského kraje, ve většině z nich je i na výběr z více restaurací.

"Lidé už nemají zájem o to, aby jim někdo při jídle foukal kouř pod nos," tvrdí manažer berounské restaurace Carino Jiří Čermák. I další provozovatelé podniků, jež MF DNES oslovila, potvrzují, že nekuřácké podniky jsou trendem.

Přitom ještě nedávno to tak nebylo. Pro nekuřáckou restauraci se Kateřina Janhubová rozhodla hned v počátcích podnikání, ale od svých přátel slýchala, že je blázen. Že k ní nikdo nebude chodit.

Kam do nekuřácké restaurace

okres Benešov Restaurace Stará Myslivna Konopiště 2, Benešov
okres Beroun Carino - Pizzerie & Restaurace Na Klášteře 75/2, Beroun okres Kladno Escaddo restaurant & café Italská 2415, Kladno
okres Kolín Restaurace zimní stadion Brankovická 1289, Kolín
okres Kutná Hora Restaurace Dačický Rakova 8, Kutná Hora
okres Mělník Restaurace U Kohouta Žižkova 142/1, Kralupy nad Vltavou
okres Mladá Boleslav
Restaurace Krajní Mez Krajní 303, Debř u Mladé Boleslavi
okres Nymburk Hostinec U Huličků Drahelická 1, Nymburk
okres Rakovník Restaurace Nové Mexiko Trojanova 51, Rakovník
okres Příbram
Pizzerie Francesco Zdabořská 589, Příbram

"Jenže mně to bylo jedno. Nemám ráda cigarety a chtěla jsem, aby se tu nekouřilo," vysvětluje Janhubová. Dnes její podnik patří mezi velice vyhledávané, pomáhá mu umístění poblíž lesoparku Radouč na Mladoboleslavsku a bez rezervace se kolikrát zákazníci otáčejí s nepořízenou.

Mezi cílovou skupinu nekuřáckých restaurací většinou patří mladí lidé nebo rodiny s dětmi. Manažerka kladenské restaurace Escaddo Romana Hrdličková otevřeně říká: "Díky tomu, že se u nás nekouří, k nám chodí lepší klientela. O zarputilé kuřáky stejně nestojíme."

"Notoričtí kuřáci si jdou sednout tam, kde si mohou zapálit," uvědomuje si Jiří Čermák, jehož ztráta této cílové skupiny na jednu stranu mrzí. Podnik prý zároveň přichází také o nekuřáky a manažer berounské restaurace Carino uvádí konkrétní příklad: "Patnáctičlenná skupina, v níž kouří třeba jen jeden člověk, se většinou podřídí kuřákovi. Nekuřáci jsou totiž tolerantnější. Tyto zákazníky ztrácíme."

Problém s konkurencí zatím nekuřácké podniky nepociťují. "U nás v Berouně jsou čistě nekuřácké restaurace jen dvě nebo tři. V dalších deseti se kouří," bilancuje manažer Čermák.

Přesto podle provozního kolínské restaurace Zimní stadion Aleše Dařílka brzy nastane doba, kdy budou všechny podniky zcela nekuřácké. "Myslím si, že je jen otázkou času, kdy tak vláda rozhodne. Evropa jde jednoznačně tímto směrem," je si jistý.