Jídelna Nemocnice Královské Vinohrady

Jídelna Nemocnice Královské Vinohrady | foto: Michal Šula, MAFRA

Bufety pražských nemocnic nabízejí chlebíčky a řízky, dietáři mají smůlu

  • 9
Občerstvení a jídelny v pražských nemocnicích nabízejí často pouze běžná či málo vyhovující jídla, přičemž většinou neberou ohledy na pacienty s dietou. Podle zjištění MF DNES připravují běžné jídlo pouze ve čtyřech z osmi navštívených nemocnic: ve vinohradské, na Bulovce, v Motole a na Homolce.

"Po úrazu jsem navštěvovala několik pražských nemocnic a všimla jsem si, jak špatná je tam nabídka bufetů," napsala do redakce čtenářka. Podle ní nabízejí především chlebíčky, majonézové saláty a smažené řízky.

"Nemocní by měli dostávat takové jídlo, které vyživuje a léčí. Místo toho mají k dispozici takové, které má vysokou kalorickou hodnotu, zatěžuje trávení a překyseluje organismus," popsala situaci v nemocničních bufetech výživová poradkyně Monika Divišová.

Navštívili jsme proto všechny pražské nemocnice, abychom zjistili, co všechno svým návštěvníkům nabízejí.

Hodnocení MF DNES odráží kvalitu nabídky. Známkování je jako ve škole, hlavním kritériem byla pestrost. Někdo si rád pochutná na řízku nebo salátu s rohlíkem, jíst však chtějí i pacienti s dietou nebo vegetariáni. Myslí na ně nemocnice i v tomto "nelékařském" oboru?

1 - Závodní jídelna, FN Královské Vinohrady
Zařízení nabízí každý den několik druhů hotových jídel i minutek včetně vegetariánského jídla, připravuje i večeře. Jídelnu provozuje sama nemocnice.

1 - Závodní jídelna, Nemocnice Na Bulovce
Má stejně bohatý jídelníček jako jídelna vinohradské nemocnice, stejně tak zohledňuje vegetariánskou stravu, ale ne už dietu, protože netuší, s jakou konkrétní dietou návštěvníci do areálu přicházejí. Provozuje soukromá firma.

1 - Jídelna v 1. podlaží, Nemocnice Na Homolce
Jídelna s kapacitou 240 míst nabízí každý den dva až čtyři druhy svačinových jídel, čtyři druhy hlavních jídel, dvě polévky a širokou nabídku zeleninových salátů. V nabídce je vždy jedno bezmasé jídlo, připravuje i večeře. Vaří nemocniční kuchyně.

1 - Naše kavárna, Thomayerova nemocnice
Unikátní sociální projekt, kde pracují matky dlouhodobě hospitalizovaných dětí. V útulném prostředí nabízí kvalitní kávu, čerstvé celozrnné i bílé obložené bagety, dorty a zákusky.

2 - Lahůdky, Thomayerova nemocnice
Vaří hotová teplá jídla, ale jen do 13 hodin. Dále nabízí chlebíčky nebo řízky. Vše vypadalo čerstvě, personál byl ochotný.
Lahůdky provozuje soukromá firma.

2-3 - Bufet v pavilonu Ch2, Ústřední vojenská nemocnice
Klasická nabídka chlebíčků a majonézových salátů. Široká nabídka smažených jídel – vepřové i kuřecí řízky, smažený eidam i hermelín, kapustové karbanátky. Na požadavek lehčího a zdravějšího jídla personál nabízel šunku s rohlíkem nebo polévku. Bufet má v pronájmu soukromá firma.

3 - Zahradní bufet, Nemocnice Na Františku
Stánek provozovaný soukromou firmou nabízí steaky s hranolky, hamburgery, langoše, párky v rohlíku nebo bramboráky.

3 - Stánek s pizzou, FN Královské Vinohrady
Nabízí třicet druhů pizzy, širokou nabídku teplých i studených nápojů. Provozuje ho soukromá firma.

3 - Samoobsluha s lahůdkami ve vstupní hale, FN v Motole
Opět klasická nabídka chlebíčků, baget a majonézových salátů. Na požadavek lehčího a zdravějšího jídla (v 17:30 hodin) personál doporučil návštěvu jídelny o patro níž, ale pouze v době vydávání obědů, tedy od 11 hodin.

3 - Bufet, Gynekologicko-porodnická klinika U Apolináře
Kromě obložených chlebíčků a řízků bufet nabízí smaženky a majonézové saláty.

3-4 - Samoobsluha s možností nákupu lahůdek, Thomayerova nemocnice
Chlebíčky a bagety nevypadaly úplně čerstvě, rozhodně nelákaly ke koupi.

4 - Jídelna, Nemocnice Na Františku
Ve 14:15 hodin se v chladicím boxu choulil poslední obložený chlebíček, nabídku doplňovala už jen mísa s několika smaženými řízky.