"Již podruhé jsme v zahradách na Pražském hradě. Je to výtečný prostor, kde lidé mohou ochutnat svět," řekl pro ČTK Pavel Maurer, pořadatel festivalu.
Kuchaři z předních českých restaurací nepřipravili jen české speciality, ale i pokrmy podle belgických, šrílanských, japonských nebo francouzských receptur.
Letošním hitem jsou líčka - z mořského ďasa, z iberského vepřového na sherry i dušená hovězí ve svatotomášském pivě.
"Na akci jezdíme z Ostravy už třetí rok. Milujeme dobré jídlo, ale do hlavního města se nám nevyplatí jezdit na labužnické večeře do jednotlivých populárních restaurací. Tady ochutnáme všechno najednou," vypráví Karel s Martinou.
Nejdelší frontu vystáli první den milovníci dobrého jídla u stánku restaurace Kobe. "Grilovaný roštěnec a svíčkovou si musím dopřát," líčil důvody třičtvrtěhodinového čekání David Brousek z Plzně. Mladý pár z Prahy zase oslovilo sushi, které pokládají za jedno z top jídel gastropřehlídky.
Fronta se klikatila i před stánkem podniku Mozaika Krystal. Z exotické nabídky lákalo především asijské rizoto s grilovanými krevetami, kokosovým mlékem, chilli, kešu oříšky a koriandrem.
V obležení byl také stánek restaurace Hergetova cihelna. Mnozí považovali právě tuňáka smaženého v tempuře s bramborovým pyré s wasabi a demi glace s gari zázvorem připraveného místními mistry za absolutní festivalovou jedničku.
S prázdným žaludkem neodešli ani vegetariáni, myslela na ně třeba restaurace Le Grill and Garden Kempinski, která servírovala grilovaný balíček z lilku a mozzarelly s pestem ze sušených rajčat.
"Lidé ochutnají jídlo, které by se
v restauraci možná ani neodvážili objednat," uvedl Jiří Štift z Mandarin Oriental. Na akci předvedli svou zručnost
a nápady i další kuchařské celebrity, jako je třeba Roman Paulus nebo Ricardo Lucque.
Brány festivalu zůstávají otevřeny v sobotu i v neděli.
Za čtyřsetkorunové vstupné obdrží návštěvník balíček 10 grandů, speciálního festivalového platidla, další si mohou dokoupit. Deset grandů stačí na jedno degustační menu.
Co všechno můžete ochutnatLevandulová panna cotta s jahodovým tatarákem |