Vepřový bok v černém kari, čočkový salát a rýže basmati.

Vepřový bok v černém kari, čočkový salát a rýže basmati. | foto: Michaela Červená, iDNES.cz

OBRAZEM: Gurmeti na Hradě ochutnávají svět, bodují líčka i sushi

  • 34
Milovníci dobrého jídla obléhají o víkendu zahrady Pražského hradu. Na třídenním svátku dobrého jídla, Prague Food Festivalu, který v pátek odstartoval, ochutnávají delikatesy z celého světa.

"Již podruhé jsme v zahradách na Pražském hradě. Je to výtečný prostor, kde lidé mohou ochutnat svět," řekl pro ČTK Pavel Maurer, pořadatel festivalu.

Kuchaři z předních českých restaurací nepřipravili jen české speciality, ale i pokrmy podle belgických, šrílanských, japonských nebo francouzských receptur.

Letošním hitem jsou líčka - z mořského ďasa, z iberského vepřového na sherry i dušená hovězí ve svatotomášském pivě.

Čokoládový Marquis

Tuňák smažený v tempuře s bramborovým pyré s wasabi a demi glacé s gari zázvorem

Losos teriyaki a salát z křupavé zeleniny

"Na akci jezdíme z Ostravy už třetí rok. Milujeme dobré jídlo, ale do hlavního města se nám nevyplatí jezdit na labužnické večeře do jednotlivých populárních restaurací. Tady ochutnáme všechno najednou," vypráví Karel s Martinou.

Nejdelší frontu vystáli první den milovníci dobrého jídla u stánku restaurace Kobe. "Grilovaný roštěnec a svíčkovou si musím dopřát," líčil důvody třičtvrtěhodinového čekání David Brousek z Plzně. Mladý pár z Prahy zase oslovilo sushi, které pokládají za jedno z top jídel gastropřehlídky.

Fronta se klikatila i před stánkem podniku Mozaika Krystal. Z exotické nabídky lákalo především asijské rizoto s grilovanými krevetami, kokosovým mlékem, chilli, kešu oříšky a koriandrem.

V obležení byl také stánek restaurace Hergetova cihelna. Mnozí považovali právě tuňáka smaženého v tempuře s bramborovým pyré s wasabi a demi glace s gari zázvorem připraveného místními mistry za absolutní festivalovou jedničku.

Festivalová pohoda - sedělo se na židlích, zídkách i na zemi.

S prázdným žaludkem neodešli ani vegetariáni, myslela na ně třeba restaurace Le Grill and Garden Kempinski, která servírovala grilovaný balíček z lilku a mozzarelly s pestem ze sušených rajčat.

"Lidé ochutnají jídlo, které by se
v restauraci možná ani neodvážili objednat," uvedl Jiří Štift z Mandarin Oriental. Na akci předvedli svou zručnost 
a nápady i další kuchařské celebrity, jako je třeba Roman Paulus nebo Ricardo Lucque.

Brány festivalu zůstávají otevřeny v sobotu i v neděli.

Za čtyřsetkorunové vstupné obdrží návštěvník balíček 10 grandů, speciálního festivalového platidla, další si mohou dokoupit. Deset grandů stačí na jedno degustační menu. 

Co všechno můžete ochutnat

Levandulová panna cotta s jahodovým tatarákem
Grilovaná tygří kreveta, ragú z fregoly a sépie, šafránová pěna
Dušení šneci v červeném víně na francouzský způsob
Sladké lasagne s tropickým ovocem a krémem z pekanových ořechů
Křehké placky Inés Rosales s pomerančovým květem plněné kdoulí s ořechy
Grilovaný vepřový bůček, marinovaný v česneku a limetkách s karamelovým glazé
V křupavé tempuře smažené lososové maki s tamago, podávané s mořskými řasami, nakládaným zázvorem, sojovou omáčkou a wasabi majonézou
Jelení špíz se Sa-cha omáčkou
Hovězí jazyk "sous vide" pomalu tažený se zeleninou s kroupovým rizotem

Kachní prsa "sous vide", uzená kaše z celeru a brambor, lišky a glazé z červeného vína.