"Lidé se u nás mohou těšit na opravdu skvělý burčák," láká do vinice sv. Kláry do Troje její vedoucí Martin Beránek. Přestože ho tentokrát bude méně, návštěvníci se nedostatku bát nemusí. Své produkty nabídnou i další vinaři.
Víkendová vinobraníVinobraní na Pražském hradě Nabídka a program:
sobota a neděle 9 až 19 hodin Nabídka a program:
|
"Kvůli horšímu počasí máme letos burčáku asi 1 500 litrů, což je asi o 800 litrů méně než loni," dodal Beránek.
Organizátoři připravili doprovodný program a prohlídku vinice spojenou s degustací.
Výsledek práce vinařů předvede také vinobraní v zahradách Pražského hradu.
"Nabídneme moravský burčák nebo čerstvě lisovanou hroznovou šťávu z repliky historického lisu," prozradila Katarína Hobzová ze Správy Pražského hradu.
Přestože i Hrad se může pochlubit vlastní vinicí, její produkty se ochutnávat nebudou.
"Vinice je příliš malá," vysvětlila Hobzová. Po oba víkendové dny budou mít návštěvníci možnost navštívit rovněž produkční zahrady, kde se pěstují tisíce orchidejí, anturií a gerber pro výzdobu Pražského hradu při protokolárních akcích.
Kromě toho je v zahradách k vidění kvetoucí a plodící banánovník, o který se hradní zahradníci starají už půl století.
Náladu zpříjemní cimbálové muziky, folklorní soubory a ukázky řemesel. Připraven je i program pro děti.