„Vzhledem k tomu, že pro provoz bourárny masa neměli provozovatelé potřebné schválení a navíc maso bylo neoznačené a neznámého původu, veterinární inspektoři na místě maso znehodnotili barvou a rozhodli o jeho likvidaci v asanačním podniku,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Kontroloři zakázali provozovateli využívat prostor k porcování masa a jeho následné uvádění na trh. Nalezené maso také ihned znehodnotili.
Inspektoři také zajistili jednoho přepravce s masem, které bylo zrovna připravené k odvozu.
„Provozovateli porcovny a přepravci hrozí za porušení požadavků na bezpečnost potravin uváděných na trh sankce až do výše 50 milionů korun,“ dodal Vorlíček.
Veterinární správa začala s mimořádnými kontrolami na začátku února kvůli kauze porážení nemocných krav na polských jatkách. Zjistilo se, že stovky kilogramů masa se odtamtud dostaly i do České republiky. V některých odebraných vzorcích se našla bakterie salmonely.
Inspekce se začala zajímat i o restaurace poté, co ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) řekl, že některé luxusní restaurace v Praze vydávají polské maso za argentinské. Později ale přiznal, že se záměna polského masa za argentinské neprokázala.
Pražská restaurace U Moťáka se chystá podat žaloby kvůli tomu, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného hovězího masa z nelegálních porážek v Polsku.
Většina masa, ve kterém objevila kontrola salmonelu, už je snězená
26. února 2019 |