Od zřízení centrálního dodavatele si kraj slibuje úsporu v řádu statisíců až několika milionů korun. Na kvalitu masa a obědů to prý nebude mít vliv. Výběrové řízení by chtěl kraj vypsat do konce března.
"Nepředpokládáme, že dojde k poklesu kvality stravy a k úbytku strávníků, pokud budou dodrženy všechny podmínky zadávací dokumentace," uvedla Markéta Vítková z tiskového odboru Středočeského kraje.
Dodávané maso musí být podle kraje kuchyňsky upravené. "To znamená zbavené vysokého tukového pokrytí a opracované do pravidelných tvarů a výhradně české. Požadujeme také dodání katalogu zboží a výrobků," uvedla Vítková.
Jenže podle oslovených vedoucích školních jídelen není centralizování dodávek masa dobrý nápad.
"Jsem z toho hodně rozladěná. Teď si mohu vybrat jaké maso potřebuji, od koho a v jaké kvalitě. Takhle mi jen nějaké přivezou a já nebudu mít šanci ovlivnit jeho kvalitu a cenu. Centrální plánování jsme tu už kdysi měli a nebylo to k ničemu," řekla jedna z vedoucích z Mělnicka, která si nepřála zveřejnit jméno.
"Já vlastně maso, které mi přiveze, zpracuji. Když je to množství pohyblivé, musela bych maso zamrazovat, což nevyhovuje ani mně, protože je to složitý způsob, a ani by to nevyhovovalo hygieně," řekla další z kuchařek Radiožurnálu, který na tendr upozornil.
Vedoucí: Sníží se vliv na to, co dětem uvaříme
"Centrální" distribuce masa podle všech oslovených kuchařek a vedoucích jídelen způsobí dvě věci. "Může to způsobit plýtvání masem nebo penězi, navíc to zkomplikuje a znechutí práci. Nebudu si moci například s dětmi udělat anketu a naplánovat, které zahraniční speciality by další týden chtěly a tak dále," řekla vedoucí z Mělnicka.
Kraj ale tvrdí, že jednou z podmínek bude, aby dodavatel dovezl do kterékoliv jídelny potřebné množství masa. Stejně tak neklesne ani kvalita dodávaného masa.
"Nepředpokládáme, že dojde k poklesu kvality stravy a k úbytku strávníků, pokud budou dodrženy všechny podmínky zadávací dokumentace. Dodávky zboží budou probíhat v intervalu 3 až 5 krát týdně, a to dle konkrétních požadavků jednotlivých příspěvkových organizací kraje, tedy flexibilita objednávek je zaručena," tvrdí Vítková.
V současné době školní jídelny využívají služeb drobných podnikatelů a řezníků. "Teď beru maso od ´našeho´ řezníka, o kterém vím, že je dobrý a dodá kvalitní maso. Tahle změnu odnese i on," řekla další vedoucí jídelny z Příbramska.