Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sehnat ve středních Čechách pštrosí maso není žádný problém

  15:18aktualizováno  15:18
Ve Středočeském kraji je celá řada farem s exotickými zvířaty. Mezi desítkami farem dominují zejména pštrosí a antilopí farmy. Jana Mazancová provozuje rodinnou pštrosí farmu v Čenkově u Odoleny Vody. V Lánech u Prahy zase chovají antilopy.
Ve Středočeském kraji jsou desítky farem. Pštrosí farmu mají například v

Ve Středočeském kraji jsou desítky farem. Pštrosí farmu mají například v Čenkově. | foto:  Radek Cihla, MAFRA

V Čenkově mají několik desítek pštrosů a stará se o ně celá rodina. Zastihli jsme ji ve chvíli, kdy zrovna několik obrovských zvířat připravovala na odvoz na porážku. "To děláme tak jednou do roka," uvedla chovatelka Jana Mazancová.

Jak připravit pštrosí maso

Pštrosí biftek pro 4 osoby

4 pštrosí bifteky

přísady pro přípravu marinády: 3 pol. lžíce jedlého oleje, 1 pol. lžíce rajčatového kečupu, 1 lžička hořčice, 1 pol. lžíce smetany, 1 pol. lžíce jemně nakrájené petržele, 1 pol. lžíce nasekané cibule, 1 špička nože čerstvého chilli, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky jemné papriky, 1/4 lžičky kari koření, 1/2 lžičky sójové omáčky

Přísady pro marinádu smícháme a vložíme do nich bifteky na 2–4 hod. Odležené bifteky z marinády mohou být připraveny podobně jako hovězí bifteky podle chuti na grilu nebo na pánvi.

Farmu založili před patnácti lety. "Byl to nápad dědy, měli jsme statek a jemu se ta myšlenka hrozně zalíbila, do té doby se v Česku pštrosi moc nechovali," uvedla Mazancová. Rodina tedy koupila prvních několik chovných kusů a vypustili je do výběhu. Před tím Jana Mazancová žila nějaký čas na jiné pštrosí farmě, kde se učila, jak s nimi zacházet.

Učí se však každý den a ví, kdy si na ně má dávat pozor. Nebezpeční jsou prý hlavně dospělí kohouti. Pštrosí samec má asi dva a půl metru a sto padesát kilo.

Vejce váží jeden a půl kilogramu

"Chytla jsem se s ním jednou a týden jsem kvůli tomu chodila o berlích," popsala Mazancová. Tehdy prý chtěla zvíře zahnat klackem, který se jí však "šprajcnul" pod pštrosím křídlem. Pak už si toho moc nepamatuje. "Najednou jsem byla na druhé straně ohrady, ten pták mě hrozně silně nakopl," vypověděla chovatelka.

Největší práce je prý s kuřaty. Jsou velice choulostivá a je třeba se o ně starat. Vejce se sbírají každý den. Pokud by si je chtěl někdo koupit, na farmě je prodávají po čtyřech stovkách, jedno váží kilo a půl a používají se jako normální vejce.

Pštrosí maso je podle chovatelů zdravější a připomíná něco mezi hovězím a zvěřinou. "Z vajíček je výborná pomazánka, z masa pak tatarák," doporučuje Mazancová. Maso má výhodu, že obsahuje méně cholesterolu.

Antilopí maso místo hovězího, výhodou je málo cholesterolu

Jinou farmu mají v Lánech u Prahy, kde chovají antilopy losí. Už zdálky je vidět dřevěná ohrada a desítky antilop. Některá zvířata pobíhají venku, jiná jsou ustájena.

Jak připravit antilopu losí

Pokud antilopí maso dusíme, tak kousky masa nejprve zprudka osmahneme na oleji do zhnědnutí. Potom přidáme cibuli a osmahneme ji, koření a horký vývar a vše dusíme do změknutí. K dušení jsou nejvhodnější kližka, krk, hrudí nebo žebro. Když se rozhodneme maso grilovat, tak maso nejprve prošpikujeme plátky špeku. Ke grilování jsou nejlepší ořech, frikando, vrchní šál, roštěnec, svíčková, loupaná a velká plec, falešná svíčková.

Okamžitě zaujme samec Lojza, obrovské, šest set kilogramů těžké zvíře. Jeden roh má ulomený, nedávno se prý někde zachytil. S Lojzou v kóji jsou antilopí samičky. Na první pohled uchvátí jejich krásné hnědé oči. V rohu se na slámě prohání několik mláďat.

Antilopy si tady můžete nejen prohlédnout, jejich maso se dá i koupit. Prodávají ho v pražském Suchdole v řeznictví U Rysů. Není nejlevnější, ale je hodně zdravé, podobné zvěřině a vhodné ke grilování. Za zadní zaplatíte asi čtyři stovky za kilo. "Musíte si dát pozor, aby se nevysušilo, je v něm totiž málo tuku," radí koordinátor chovu Radim Kotrba.

Farma není soukromá. Nápad založit ji existoval dlouho, myšlenku oživili pracovníci Institutu tropů a subtropů na České zemědělské univerzitě v Suchdole, který letos slaví půl století od založení. "Zkoušíme, jak lze antilopy chovat v našich podmínkách. Studenti se tady na nich učí, " dodal Kotrba.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců byla chalupou, ve které spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi...  celý článek

Česká pošta nově v Pelhřimově sídlí na Svatovítském náměstí. Zatím je v jejím...
Lupič si vzal na přepadení pošty na Příbramsku taxi, odjel bez peněz

Policisté dopadli muže, který se minulý týden nechal taxíkem odvézt do Kamýku nad Vltavou na Příbramsku, aby tam vyloupil poštu. Naznačoval, že má pod...  celý článek

Ilustrační snímek
Dívky surově napadly spolužačku na ulici, napadená skončila v nemocnici

Dvě sedmnáctileté dívky napadly ve čtvrtek v Praze 9 svoji spolužačku. Děvče tahaly za vlasy, vláčely po zemi a kopaly do břicha. Napadená skončila v nemocnici...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.