„Ještě máme volno a lidé si u nás mohou rezervovat stůl. Otázkou je, jak dlouho to vydrží. Může se stát, že během chvíle začnou lidé volat a bude rázem plno,“ řekla Lenka Borovanová z restaurace Lokal Blok na Smíchově.
Silvestr v pražských restauracích
|
Kdo by chtěl konec roku strávit v některém z vyhlášených podniků, rozhodně by neměl rezervaci nechávat na poslední chvíli. Většina restaurací v centru je už z 80 procent plná. Zcela obsazeno má nyní například restaurace La Finestra na Starém Městě.
Plno mají i vegetariáni
Největší zájem je především o české a italské restaurace. Jde o dlouholetý trend nejen v Praze, ale i v ostatních českých městech. Stále více lidí ale vyhledává i podniky s netradiční kuchyní.
„Možná trochu překvapivé je, že silně obsazená je například vegetariánská Maitrea,“ dodal zakladatel rezervačního portálu Restu.cz Pavel Suchánek.
Velké procento hostů budou tvořit turisté. Podle Prague City Tourism se jich v pražských hotelích a penzionech na letošní období Vánoc a Nového roku ubytovalo více než 250 tisíc, což je v porovnání s minulým rokem patnáctiprocentní nárůst.
Některé podniky chystají vedle běžných menu speciální silvestrovské chody a zábavní program. Za tím účelem nabízejí takzvané silvestrovské balíčky. Za ty si však lidé musí připlatit.
Příkladem je restaurace Bellevue na Smetanově nábřeží, kde návštěvníkům připraví šéfkuchař Petr Bureš severoatlantickou divokou tresku a další speciality mezinárodní kuchyně. Součástí balíčku, za který zájemci zaplatí bez deseti korun pět tisíc, je také degustace vín.
O poznání levněji vyjde silvestr v Crystal Bar & Restaurant na Starém Městě, kde za 750 korun hosté dostanou lososový tataráček s olivovou tapenádou a tousty, chateaubriand steak se špenátem, rozmarýnovými brambůrky a kvalitní pití k tomu.
Na kolik přijde silvestrovské menu
(pozn. jde o příklady vybrané MF DNES) |