Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Archiv MF DNES

Restaurace ještě mají na silvestra volná místa. Lákají na speciální menu

  • 0
Většina restaurací v Praze ještě stále nabízí volné stoly na silvestra, to se ale může rychle změnit. Lákají na netradiční menu a degustaci vín.

„Ještě máme volno a lidé si u nás mohou rezervovat stůl. Otázkou je, jak dlouho to vydrží. Může se stát, že během chvíle začnou lidé volat a bude rázem plno,“ řekla Lenka Borovanová z restaurace Lokal Blok na Smíchově.

Silvestr v pražských restauracích

  • Nejvíce obsazené jsou restaurace v centru metropole. Mají zarezervováno zhruba 80 procent míst. Ze značné části je například obsazena i vegetariánská restaurace Maitrea.
  • Některé restaurace hlásí, že jsou obsazené zcela. Mezi ně patří třeba La Finestra na Starém Městě.
  • Velkou část hostů tvoří turisté, těch se v pražských hotelích ubytovalo zhruba čtvrt milionu.

Kdo by chtěl konec roku strávit v některém z vyhlášených podniků, rozhodně by neměl rezervaci nechávat na poslední chvíli. Většina restaurací v centru je už z 80 procent plná. Zcela obsazeno má nyní například restaurace La Finestra na Starém Městě.

Plno mají i vegetariáni

Největší zájem je především o české a italské restaurace. Jde o dlouholetý trend nejen v Praze, ale i v ostatních českých městech. Stále více lidí ale vyhledává i podniky s netradiční kuchyní.

„Možná trochu překvapivé je, že silně obsazená je například vegetariánská Maitrea,“ dodal zakladatel rezervačního portálu Restu.cz Pavel Suchánek.

Velké procento hostů budou tvořit turisté. Podle Prague City Tourism se jich v pražských hotelích a penzionech na letošní období Vánoc a Nového roku ubytovalo více než 250 tisíc, což je v porovnání s minulým rokem patnáctiprocentní nárůst.

Některé podniky chystají vedle běžných menu speciální silvestrovské chody a zábavní program. Za tím účelem nabízejí takzvané silvestrovské balíčky. Za ty si však lidé musí připlatit.

Příkladem je restaurace Bellevue na Smetanově nábřeží, kde návštěvníkům připraví šéfkuchař Petr Bureš severoatlantickou divokou tresku a další speciality mezinárodní kuchyně. Součástí balíčku, za který zájemci zaplatí bez deseti korun pět tisíc, je také degustace vín.

O poznání levněji vyjde silvestr v Crystal Bar & Restaurant na Starém Městě, kde za 750 korun hosté dostanou lososový tataráček s olivovou tapenádou a tousty, chateaubriand steak se špenátem, rozmarýnovými brambůrky a kvalitní pití k tomu.

Na kolik přijde silvestrovské menu

  • Altány Kampa - šestichodové menu - 1 200 korun
  • Máneska - silvestrovské menu 2 016 korun
  • Lví dvůr - silvestrovské menu 2 570 korun
  • Aromi - menu pro jednu osobu s víny vyjde na 4 950 korun
  • La Bodeguita Del Medio - menu pro jednoho je za 2 490 korun
  • Café Lounge - cena silvestrovského menu pro jednoho vyjde na 1 650 korun

(pozn. jde o příklady vybrané MF DNES)